Já,minerály,drahokami,gold.Specializace - ložisková geologie.
Šutry
Zdravím všecky pípáky! Jak jsem tak pročítal komenty a diskuze, narazil jsem na pár lidí, co asi kromě koleček a všelijakých plíšků sbírá i něco lepšího - kamení. Zajímalo by mě, kolik takových šutráků tady je
Jj,najde se tady pár lidí s poněkud širším postižením...
Moje diagnóza je jako u Moona až na tu specializaci...
No že u nás těch drahokamů je kde to máte prochozené, chlapi? Tady u nás dost bída, tak když mám příležitost, jezdím na Vysočinu. Co vy?
No ono těch drahokamů je tady docela dost,jen je najít... Jinak na šutry co mám detík chodím o něco míň,takže si vybírám staré osvědčené lokality: rýžovačka Podmoky, Rožná (Hradiště,méně Borovina- hydroxylherderit furt nemám v oku),Krásno,... a týden šutrářské dovolené na Slovači (tam to jistí Rimavská dolina se supr lokalitami zlata,alpské paragenézy,skarnů,fosfátů...).V křídových pískovcích u MB je to totiž taky docela bída...
Vyloženě drahokamů tady fakt moc není, snad krom granátů Ale nevím, třeba je Jizerka plná safírů, tam sem ještě nerýžoval
Tak já tak nějak začínám a kolega Bob ten už sbírá delší dobu šutry
Když jsou tak sbírám. Dřív jsem jezdil i na lokality ale přešel jsem na detektor tak sbírám jen o co oko zavadí na poli. Většinou to jsou acháty co sem dotáhlo Labe.
Pro Koci - Z našich drahokamů jsem našel už safíry,rubíny atd. (samozřejmě z Jizerky),akvamaríny,chrysoberyly.rubelity a verdelity (samozřejmě drahokamové kvality).ale nepsal jsem že jen drahokamy od nás.
Z Jizerky aji rubín? tak pokud to není nějaký spinel tak dost mazec! Už nějakou dobu se tam chci mrknout ale je to dost z ruky a taky dost na raně, ne? Safír mám jeden z Vltavy, ale tak kvalita nevalná. Ty turmalíny - asi Vysočina, co? taky jich pár mám, ale sou to prcci Jinak - rýžuješ jen na pánvi, nebo máš i splav?
Na Jizerce nekop,nebo dostaneš pokutu jak sviňa,potulují se tam chlápci z CHKO s dalekohledy i obecní (městská policie),i když ti spíš kvůli parkování a vjezdu,já jsem měl povolení z CHKO a ministerstva ŽP.Mám různý druhy pánví i splav.
Drahokamy a podobné sběratelské spěky buhužel nesbírám, bo se mi pod ruku nedostanou. Ale krásně si vystačím s metabazitem typ Pojizeří. A když je vrtanej, nebo dokonce fasetovanej tak jsem blaženej jako kdybych našel drahokam.
Spousta kamenů je po vybroušení krásná.Třeba takovej porcelanit.Je to vlasně jílovej sediment zasaženej šokovou metamorfózou (výlev lávy,přirozený požár uhelné sloje).
Drahokamy nemám žádný, ale pár polodrahokamů jo.
Naposledy potěšil po výbrusu i železák.
no a na Kozajdu jsem teda zapoměl to se omlouvám takže celkem 3 členi HHB jsou šutrama postižený :)
I některý bejvalý.
Bejvalý HHB členi sem měl napsat, aby ...
čili to je z toho pohledu eště lepši---
Já myslím že je to podobný postižení,je to o hledání a z radosti když něco krásnýho člověk najde.
Dobré, pár nás tu je Co teď, když je všecko pod sněhem? Na Vysočině vím akorát o dvou přístupných štolách (D. Bory a Borovec), nic jinšího mě nenapadá. A absťák už se pomalu dostavuje
Sníh roztaje...A do té doby studuj, plánuj,vydělávej a hlavně probírej se sběry,omývej vzorky,prohlížej je pod lupou a možná budeš překvapený co všechno doma máš a ani jsi o tom nevěděl...
jo, tak umyté už všecko mám, nejlepší kousky ve vitrínce, dokumentační vzorky už jenom čekají na to až vytisknu popisky... Pracuju sice na rýžovacím splavu ale odešla nám svářečka Studovat bych měl začít (ale ne nic o šutrech, pěkně na maturu ) a s tím vyděláváním je taky potíž
Byli ste někdy hledat na kozákově? Jinak taky sbírám šutry :D. Nedávno sem si pořídil i geologický kladívko. Ale ten kozákov, tam to je fakt bomba :)
Já tam byl naposledy ještě než si to pan Votrubec zrestituoval, ale Moon 1970 tady svýho času psal o šupa heulanditech...
Taky šutrák, ale spíš tak burzový, vlastních nálezů málo. Spíše zkameněliny z našeho regionu. Ale v terénu vládne mírně nepřátelské ovzduší - několik místních "ochránců přírody" pojalo nějaké podezření, že všechno kolem patří pouze lidem se správnou výšivkou na rukávu.
Hele, nejsme příbuzní? Tady taky Kočí a taky šutrák.
Nejraději jezdím do Lomnice n P a pak se toulám po okolí. Železnice, Kozákov, lesy nad Cidilinou (Košov) a tak.
Su Koci jako Koci, nejsem zase tak zhnilý abych se nezabýval diakritikou
Jinak Čechy jsou pro mě zatím bílé místo na šutrácké mapě, musím to ale co nejdřív napravit
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.