Šutry

Zdravím všecky pípáky! Jak jsem tak pročítal komenty a diskuze, narazil jsem na pár lidí, co asi kromě koleček a všelijakých plíšků sbírá i něco lepšího - kamení. :-P Zajímalo by mě, kolik takových šutráků tady je 8-)

v kategorii Lovci historie, nálezy a určování, založil Koci 17.12.2012 17:57

Já,minerály,drahokami,gold.Specializace - ložisková geologie.
:-)

Jj,najde se tady pár lidí s poněkud širším postižením... ;-)
Moje diagnóza je jako u Moona až na tu specializaci... 8-)

No že u nás těch drahokamů je :-D kde to máte prochozené, chlapi? Tady u nás dost bída, tak když mám příležitost, jezdím na Vysočinu. Co vy? :-)

No ono těch drahokamů je tady docela dost,jen je najít... ;-) Jinak na šutry co mám detík chodím o něco míň,takže si vybírám staré osvědčené lokality: rýžovačka Podmoky, Rožná (Hradiště,méně Borovina- hydroxylherderit furt nemám v oku),Krásno,... a týden šutrářské dovolené na Slovači (tam to jistí Rimavská dolina se supr lokalitami zlata,alpské paragenézy,skarnů,fosfátů...).V křídových pískovcích u MB je to totiž taky docela bída... 8-)

Vyloženě drahokamů tady fakt moc není, snad krom granátů :-) Ale nevím, třeba je Jizerka plná safírů, tam sem ještě nerýžoval :-D

Tak já tak nějak začínám a kolega Bob ten už sbírá delší dobu šutry :-)

Když jsou tak sbírám. Dřív jsem jezdil i na lokality ale přešel jsem na detektor tak sbírám jen o co oko zavadí na poli. Většinou to jsou acháty co sem dotáhlo Labe.

Pro Koci - Z našich drahokamů jsem našel už safíry,rubíny atd. (samozřejmě z Jizerky),akvamaríny,chrysoberyly.rubelity a verdelity (samozřejmě drahokamové kvality).ale nepsal jsem že jen drahokamy od nás. :-)

Z Jizerky aji rubín? tak pokud to není nějaký spinel tak dost mazec! ;-) Už nějakou dobu se tam chci mrknout ale je to dost z ruky a taky dost na raně, ne? o:-) Safír mám jeden z Vltavy, ale tak kvalita nevalná. Ty turmalíny - asi Vysočina, co? taky jich pár mám, ale sou to prcci :-D Jinak - rýžuješ jen na pánvi, nebo máš i splav?

Na Jizerce nekop,nebo dostaneš pokutu jak sviňa,potulují se tam chlápci z CHKO s dalekohledy i obecní (městská policie),i když ti spíš kvůli parkování a vjezdu,já jsem měl povolení z CHKO a ministerstva ŽP.Mám různý druhy pánví i splav. :-)

Drahokamy a podobné sběratelské spěky buhužel nesbírám, bo se mi pod ruku nedostanou. Ale krásně si vystačím s metabazitem typ Pojizeří. A když je vrtanej, nebo dokonce fasetovanej tak jsem blaženej jako kdybych našel drahokam. ;-)

Spousta kamenů je po vybroušení krásná.Třeba takovej porcelanit.Je to vlasně jílovej sediment zasaženej šokovou metamorfózou (výlev lávy,přirozený požár uhelné sloje). :-)

Drahokamy nemám žádný, ale pár polodrahokamů jo.
Naposledy potěšil po výbrusu i železák. :-)

no a na Kozajdu jsem teda zapoměl to se omlouvám takže celkem 3 členi HHB jsou šutrama postižený :)

I některý bejvalý.

Bejvalý HHB členi sem měl napsat, aby ...

čili to je z toho pohledu eště lepši---

Já myslím že je to podobný postižení,je to o hledání a z radosti když něco krásnýho člověk najde. :-)

Dobré, pár nás tu je ;-) Co teď, když je všecko pod sněhem? Na Vysočině vím akorát o dvou přístupných štolách (D. Bory a Borovec), nic jinšího mě nenapadá. A absťák už se pomalu dostavuje :-D

Sníh roztaje...A do té doby studuj, plánuj,vydělávej a hlavně probírej se sběry,omývej vzorky,prohlížej je pod lupou a možná budeš překvapený co všechno doma máš a ani jsi o tom nevěděl... ;-)

:-D jo, tak umyté už všecko mám, nejlepší kousky ve vitrínce, dokumentační vzorky už jenom čekají na to až vytisknu popisky... Pracuju sice na rýžovacím splavu ale odešla nám svářečka :-D Studovat bych měl začít (ale ne nic o šutrech, pěkně na maturu :,-( ) a s tím vyděláváním je taky potíž :-D

Byli ste někdy hledat na kozákově? Jinak taky sbírám šutry :D. Nedávno sem si pořídil i geologický kladívko. Ale ten kozákov, tam to je fakt bomba :)

Já tam byl naposledy ještě než si to pan Votrubec zrestituoval, ale Moon 1970 tady svýho času psal o šupa heulanditech...

Taky šutrák, ale spíš tak burzový, vlastních nálezů málo. Spíše zkameněliny z našeho regionu. Ale v terénu vládne mírně nepřátelské ovzduší - několik místních "ochránců přírody" pojalo nějaké podezření, že všechno kolem patří pouze lidem se správnou výšivkou na rukávu.

Hele, nejsme příbuzní? Tady taky Kočí a taky šutrák. :-)

Nejraději jezdím do Lomnice n P a pak se toulám po okolí. Železnice, Kozákov, lesy nad Cidilinou (Košov) a tak.

:-D Su Koci jako Koci, nejsem zase tak zhnilý abych se nezabýval diakritikou :-D
Jinak Čechy jsou pro mě zatím bílé místo na šutrácké mapě, musím to ale co nejdřív napravit :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru