Začínám s bádáním

Srdečně Vás všechny zdravím,
jsem tu zbrusu nový - a nejen zde, ale i ve světě bádání, rýžování zlata, detekování a objevování historie kolem sebe. Vždy mě tento koníček fascinoval a bavil - rád sleduji tvůrce (třeba Prospektora :)), kteří se ním zabývají. A v poslední době jsem si řekl, že bych s tím rád začal. Doma mám už dobrých pár let detektor Teknetics Eurotek, mám i nějaké rýžovací pánve od Karmy... ale přesto, jako úplný lajk mám pár dotazů (k detekování) a byl bych vděčný, kdybyste mi je vy, zkušenější, pomohli zodpovědět.
1) Jak je to s odevzdáváním nálezů? Co musím a co nemusím odevzdávat (nebo musím vše?)?
2) Jak navázat spolupráci s archeology? V čem spočívají její výhody?
3) Je něco, co vyloženě nesmím (samozřejmě, znečišťování okolí, oheň a velké nezahrabané jámy jsou samozřejmostí)?
4) Jak je to se zákonem? Je to vůbec legální?

Za další rady bych byl také vděčný. Nerad bych činil něco nezákonného a někoho tím poškodil.

Díky moc, Matěj!

v kategorii Nezařazené, založil Matthew06660 22.5.2023 23:17

Jen pro upřesnění - mě nesleduješ :-D :-D :-D

Jinak k dotazům - odevzdávání archeo je jasná věc, o tom není třeba debatovat. Muzea zajímají i nálezy do konce středověku, mincovní depoty atd. K mladším nálezům - záleží na muzeu, jestli to budou chtít.... Některá muzea zajímají i pozůstatky po válkách WWI - II.
Nesmíš hledat v archeolokalitách, hrady, tvrze atd. mají také určité ochranné pásmo. Resp. nechodit moc blízko, zavání to průšvihem.
A se zákonem je to tak - pořád ještě platí, že co, najdeš patří státu. Ale zase nepoběžíš odevzdat každý měďáček nebo falerku, co vykopeš.... :-D :-D
Jak zmínil kolega - věnuj nějaký čas sledováním LP. Uděláš si obrázek o tom, co a kde můžeš pod cívkou čekat, jak zaměřovat nálezy, kdy volat pyrotechniky ( :-O :-O :-)), jak čistit nálezy a spoustu dalšího.
Taky zjistíš, že tu jsou fajn lidi, co umí poradit, i když dostaneš třeba pojeb za fotky - a občas se tu zvrhává humor :-D


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru