Záhadná jména míst

Snad každý hledač občas kouká do mapy, ať už současné nebo historické a bádá kam se podívat. Nedávno jsem si takhle nad mapou uvědomil, že naše země jsou neuvěřitelně bohaté na místopisné názvy a jména. A to se ani nezmiňuji o obtížně luštitelných názvech na německých mapách.
Některá jsou zatížená dobou vzniku (např. Za JZD, U supermarketu,...), jiná jsou všeříkající (Šibeniční vrch, Černá rokle, Za vsí,...). Některé jsou ovšem naprosto záhadná. Pak jsou tu taková, která mohou bystrému hledači mnoho napovědět.

Pokud máte někdo nějaké zajímavé názvy, rád bych si je poslechl.

Na začátek dávám dvě co mají relevanci k hledání a ve svém okolí jsem ověřil jejich platnost:

Padlina/padliny - místo, kde se někdy nacházely trosky stavení
Spáleniště - místo požáru, může ale jít i o osadu opuštěnou v důsledku požáru (v mém okolí je to středověká vesnice)

Ty z kterých mám respekt:

Čertova díra
Katova strž
Mrtvá blata :-P

A některá co mi vrtají hlavou:

Rakles
Krumpety
Pitíčka :-)

v kategorii Lokality, založil Feek 20.10.2014 23:31

Na našem poli je jedno místo kterýmu se říká Hrobka.Než se rozoraly meze byla tam prý halda kamení porostlá stromy a křovím.Dnes na tom místě není nic jen rovný pole.Proč nebo z jakýho důvodu se tomu místu tak říká se mi nepodařilo zjistit.Moje babička vždycky říkala že tam během druhý sv.války zakopali zvon z místní kapličky aby ho Němci neroztavily.Podařilo se mi však v archivu zjistit že ono místo kde byl zvon ukryt se nachází jinde.Takže místo zvané Hrobka je mi stále záhadou.

zvejka musis pozorne hledat to misto urcite najdes :-P

Hrobka/Na hrobce se říkalo právě takovýmto hromadám, vychozům skály, kamenitým ostrůvkům atd... Často se k nim ukládali kameny z pole, případně v zimním období probíhala drobná těžba kamene. :-)

V našem okolí jsou místa jako: Farář, Doly, Hrobka (část lesa), Jahodnice, Vinice (víno tam nerostlo) a další na které si teď nemůžu vzpomenout, tuhle jsem si říkal, že bych taky rád věděl co ty názvy znamenají historicky.

Když jsem se ptal známých tak jediné co věděli, že se tomu tam tak prostě říká, až na něco přijdeš dej vědět. Tohle mne zajímá ...

Pár lokalit roztodivných názvů: Dibří, Slupy, Vitany, Dobrné, Radování, Hamany, Čavyňská, Kalčák, Tarásek, Habakuk, Razvánka, Hliník, Trnovatá, Houhel, Podnivka, Mrtol, Velbizny, Bábiná, Vodokrtek, Želna, U neboštíka, Lačnota, Průhlavnice, Psiny, Ježky. Takže mnohdy si člověk nevybere ;-)

Samé zajímavé názvy. :-) Pátrání po smyslu je někdy dosti složité. Pokud pochází ze staré češtiny, vyplatí se zkusit tyhle dva "slovníky":

http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
http://madla.ujc.cas.cz/doklady/seznam/pismeno-1/50/1

Bohužel spousta jmen vznikla divokým přepisem z němčiny (případně přepisem z češtiny do němčiny a poté po čase znovu do češtiny), a tam je hledání safra složité.

Slovník staré němčiny pro odvážlivce: :-D

http://woerterbuchnetz.de/DWB/?lemma=altdeutsch

Taky bych kolem mojí rodné obce našel pár neobvyklých jmen...
Například: Losiny, Padělky, Dlasky...
Pak tu máme vinohrady - víno tu už nějaký ten rok neroste - Pěstování vinné révy zaniklo díky vinému moru (révokaz) po roce 1877... Historie je zajímavá a kdo se o ní trochu zajímá, tak se celkem dost dozví... :)

Dneska jsem mrcasil kolem "Spálence"..jsem si vzpoměl na tohle téma :D

Tady máme kopec ,kterej mě z mého průzkumnického pohledu zajímá nejvíc a zove se ,,Zakopanec " Jméno je i na Josefovských mapách, a koukal sem i v archyvu se vyskytuje ještě dřív. Proto ho chci rozkopat celej a zjistit kde je to zakopaný . Taková 700 let stará slivovice by opravdu bodla . Najít tu peavou a původní recepturu je můj vytyčený cíl a tímhle bych se dost přiblížil o:-) ;-) :-D

by z ní byl stejně už jenom rosol :D

ale ta vůně a chuť musí být elixír mládí o:-) :-D
Pil,teda jedl sem víno co dotáhl děda z Olomouckých sklepů .Rušily a vyklízely nějaký sklepy na víno a byly tam ještě polorozpadlý sudy a soudky z vínem.Vše se vyhazovalo ,ale chlapi si vzali z těch co zůstaly nedotčený po soudku dom.Po otevření doma ,děda zjistil,že je tam už ten sulc. Pamatuju si jak kolem toho se sousedama seděli a jedli to žičkou. Myslel sem ,že je to marmeláda ,tak sem si taky nabral v nestřeženém okamžiku o:-) Nikdy tu lahodu a pak ten stav nezapomenu a to mi bylo 7 roků :-D
Těm soudkům kolem 300 let .

Byl bych opatrný, kdysi jsem slyšel historku o tom, že nějaký archeolog vykopal plnou láhev červeného z období konce středověku. Rozhodl se to okoštovat a prý dostal mor. :-D

To je teda nějakej slabší kus. Já už sem ho třikrát přechodil 8-) :-D :-D :-D

:-D :-D :-D

No když už jsi u toho kopce tak tady je jeden kterýmu se říká posra...ej kopec.Je fakt že sem tam ještě nehledal abych řekl že sem tam fakt H...našel ale když si ho člověk vyšlápne pochopí proč ten název :-D.Je tak strmej že se po něm jde téměř po čtyřech.

:-D Já jsem nedávno jsem hledal v místě "Na velké bídě" a nálezy tomu odpovídaly. :-P

:-D

Docace ať si strčijou 8-) Já hledám pro to potěšení ,že jednou ochutnám o:-)
S dotacema bych už byl jak Mužik a spol . :-D ;-)
Jinak k těm špuntům, já doufám, že se u toho zakopávání ožrali a zahrabali tam aj motyku . Ráno se zbudili a nepamatovali si nic ,takže už ani nevěděli ,kam to zahrabali o:-)
Aspoň u mě by to tak dopadlo :-D

Mě by zajímalo jak vznikl místní název "trať legií". Nemáte někdo nějakou hypotézu?

U nás byla v lese na obchodní cestě hospoda.Jmenovala se U studené prdele.Prý proto že hostinský byl držgrešle a hostům netopil při sychravém počasí :-) tahle občerstvovna zanikla,vypálil ji Husita ;-) ještě malý dodatek,když se hostinskému narodila dcera Annemari tak falář napsal do rodného listu místo narození U studenej tej :-)se mu eklovalo to pravý slovo.

:-D :-D :-D
Když ti faráři na ty ,,tej " sou jaksi někteří dost zaměření o:-) :-D :-D

Kopec Opálenka býval prý místem signálního ohně

Krásný název lesa od Bystřice n.P.-Pičulín
Názvy míst-Vlčí jámy,vlčí díry,vlčí hory-zbytky starých stříbrných dolů
Spálený vrch,Pekelský vrch-kromě jiného znamenají výrobu dřevěného uhlí.Čoudily tam milíře
Na zbytcích-parcelace zbytkových pozemků za M.Terezie.

Natěšenej jsem se vydal na dvě lokality-Mordovna a Melouniště.V okolí se pohybovala vojska v 30.ti leté válce. :,-( :,-( :,-( Později jsem se dověděl,že v Mordovně pohřbili v 19 tém stol dobytek po slintavce.a Melouniště patřilo nějakému Melounovi z nejbližší vesnice. :-D

Odkud byl ten Meloun? :-) Zrovna tohle jméno mě zajímá...

Ten Dusejov je stejne zakletej. Kdyz se objevila silena krava tak to taky odnesl dusejov. A padlo jich tenkrat hodne

GM4PRO-Dušejov

Tak ten Meloun nebude z Tvého (jak jsem se díval na příspěvky) kraje. Ten Dušejov je okres Jihlava :-)

OK, díky :)

Tak sem koukl po mém nejbližším okolí a zaujal mne akorát název V Katném. Pak tu máme místo které se zove Močírna :-D Radši vynechám :-D :-D

Poměrně časté názvy se vztahují ke slovu Bradlo.Na starých mapách třeba Brodless.Když si to místo historicky přiblížíme,jedná se o nějakou hranici,zábranu,Ve starých dobách hradlo (brána) na starých stezkách.Dnes lze v okolí nalézt zaniklé cesty,tvrze,hranice.....

Čihadlo-také se opakující název hlavně kopců- v minulosti byl velmi rozšířen odchyt ptactva- odtud název.

Čihladlo nebylo kvůli ptákům,na kopcích toho jména bývala stanoviště hlídek na obchodních stezkách, které se staraly se o průchodnost a bezpečí na tratích. Zkrátka, pomáhat a chránit ;-)

a co třeba stradov a sedliště, dle mně je stradov jako strahov, takže sídliště či hradiště. No a sedliště se prý nazývalo seskupení dvou tří usedlostí, takže také inspirující na hledání.

Ani mne nedal spávať jeden názov za dedinou,,, Nakoniec som vypátral od jedného staručkého pána, že vraj sa tam v dávnej dobe usporiadavali rytierske súboje... Tak už jen čekám až se naše ouřady poučí z chyb a spívam si to své nevadí, zas jednou bude líp ;-)

Kousek od nás byla kdysi hospoda "u špičatý koule" :-D

nebo třeba - kankrtka, zátora, střipce, zakopaniny, struhyně, v panině
;-)

Krvavé šenky ...
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/167127-ako-krvave-senky-k-nazvu-prisli/

tady u nas je misto kde se řiká na pulkundě :-)

Pulkunda sem, pulkunda tam... :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru