Zkušenosti s odevzdáváním nálezů,s muzei a archeology

Většina z nás nějakou tu zkušenost už má.Svědčí to o tom,že dobré tendence u hledačů pořád jsou.Začíná se ale objevovat opačný fenomén-nechuť spolupráce ze strany odborníků.Jak již někdo psal,jde i o generační problém.Dříve to bylo mnohem jednodušší a nikdo nenadával AMATÉRSKÝM ARCHEOLOGŮM,že něco našli a chtějí to odevzdat - naopak jsou jejich jména do dnešní doby vystaveny vedle nálezů či jejich replik.Handlíři se starožitnostmi byli vždycky a tím víc se vážilo těch s dobrými úmysly.V dnešní době mi to připadá jako v Kocourkově,kdy nejsou finance na precizní archeovýzkum a i přesto se pohrdá zájmem amatérů.Asi je dost velké sci-fi,aby malé pachole řeklo tatínkovi v muzeu:"Podívej,to našel dědeček"

v kategorii Spolupráce s archeology, založil Habanka 15.10.2009 10:24

Zdravím, dávám to sem hlavně kvůli tomu, že i když jsem tady na foru hledal zkušenosti někoho, kdo někdy odevzdával nález do chrudimského muzea, tak jsem tu nic nenašel. Šel jsem tam na blind a doufal, že nedostanu klackem přes záda:-D Jednal jsem s panem Musilem, nález si převzal, protokol o předání jsem taky dostal, veškeré jednání v pohodě, možná, že kdyby neměli plno práce, tak bych se i zdržel déle. Pan Musil mi pak ukazoval krabice plné nálezů, které tam mají po průzkumu obchvatu Chrudim - Slatiňany, maj toho jednu místnost plnou a protože se to tam všechno nevešlo, tak jich maj ještě plno i na chodbě. Krátce jsme pokecali, prý když bych našel cokoliv, co by pro ně bylo zajímavé (starověk, středověk), včetně železných předmětů, tak se mám ozvat. Napsal mi na sebe kontakt na mail i telefon, takže jak jsem psal - neměl by být problém s odevzdáním nálezu. Takže za mě good ;-)

Ja mohu byt rad, ze jsem pred 4 lety nedostal hned ve dverich vynadano. Jen kvuli tomu, ze jsem neco nasel detektorem. Donedavna na webovych strankach muzea byl i odkaz na domenu "nodetektor" nebo jak se to jmenovalo. Ihned jsem byl v te spatne skatulce - zlodej a vyvrhel.
Takze ja vlastne ani nevim co jsem to pred tema 4 lety nasel. Nikdo se mne uz neozval a vlastne muzu by rad, ze jsem nedostal vynadano.

Vsem ostanim co maji lepsi zkusenosti tise zavidim.


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru