Zrezlá hrouda aneb jak čistit? Poraďte.

Minulý týden se mi podařil v lese kop - v hloubce cca 50 cm hrouda 15x15x10 uprostřed sedí cosi plochého (sekreka?!?) obaluje ji masivní spečenec kamení rzi a hlíny. O čištění mincí jsem četl dost ale jak tohle delaborovat a přitom ne muset použít hrubého násilí ... Netuším. Zatím jsem to naložil do vody. Za rady předem dík.

v kategorii Skupiny a společná hledání, založil Zelizkar 28.9.2016 11:19

Ahoj , zkusil by jsem to elektrolízou , na googlu najdeš jak na to , je to sice trochu delší proces ale stojí to za to , potřebuješ k tomu nabíječku na autobaterie a nějakej kus nerezi, je to jednoduchý . Nějaké návody jsou i zde na webu . Já to dělám tak že do plastového kýblu dám slanou vodu , na 10 l vody asi 300 g soli , na + dám nerezovou kulatinu a na - do svorky třeba podkovu nebo to co chci čistit , ponořím do vody ( nesmí se dotýkat + a - ) a pouštím do toho 6 nebo 12 voltu , podle potřeby , někdy je podkova hotova za 4 hodiny , někdy za 8 , naposledy jsem dělal sekyru , asi 12 hodin a ještě není hotová , v artefaktech mám jednu podkovu tak se koukni na výsledek .

jo ještě je duležity aby jsi to mínus dal přímo na kov , takže musíš kousek odbrousit , a uvolňuje se spři tom vodík tak to dělám raději na zahradě . nevím jaký množství a jestli je to nebezpečný , tady jsem ti našel celkem dobrej popis http://www.fisherklub.cz/obsah/cisteni-zeleza-elektrolyzou-0

Ano , nebo se používá jedla soda , zkoušel jsem obojí a efekt je stejný , dává se to do vody jen aby byla voda více vodivá , na čištění samotné to nemá vliv . Každý má svůj postup , jední tvrdí ano druzí ne , tak jako u vetšiny čištění , i z té slané vody se to potom pořádně opláchne a vysuší , podkovy které jsem takto dělal jsem potom jemně stříkl matným bezbarvým lakem a vysí venku na pergole , na dešti a nikde nerezaví , jsou pořád stejné jeko když jsem je tam dával , Já sůl používám proto že jí máme doma vždy dostatek , kdežto sody moc není , tu spotřebuji vždy zas na mědáky. musí se tam toho dat fakt docela dost , Raději víc než míň . Holt si budeš muset zkusit obě metody a sám uvidíš co ti víc sedne .

OK

Super. Díky kluci.
Jdu studovat a hajdy hledat po domě nerez a sodu... Pak poreferuju co že v tom kindervejci bylo. :)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru