12. 4. 2016 Chleba z doby mistra Jana Husa

Kategorie: Kalendárium

Zajímavý objev před šesti lety oznámili archeologové v Brně. Konkrétně dva zuhelnatělé bochánky chleba ze čtrnáctého nebo patnáctého století. Podobný objev archeologové v poslední době nezaznamenali. 

Chleba z doby mistra Jana Husa našli archeologové v centru Brna ve Veselé ulici. Šlo o jeden z největších výzkumů na území největšího jihomoravského města. Předcházel výstavbě podzemních garáží, na který má v budoucnu stát nový koncertní sál. 

„Staré bochánky se nacházely ve staré peci. Vypadají, jako kdyby je člověk koupil v Lidlu. Že jde skutečně o pečivo, jsme si letos ověřili v Blansku, kde odborníci pokoušeli upéct chleba sejným způsobem. Výsledek byl úplně stejný, přiblížil archeolog David Merta z brněnské Archaie. 

Na místě objevili archeologové i další zajímavé věci. Třeba první kartářky na zuby nebo renesanční formičky na perník či okarínu na pískání v ptačí podobě. Velký zájem vzbudil poutnický odznak ze třináctého století, a to hlavně u badatelů a historiků. Podle Metry se předměty zachovaly díky kasárnám, které se v dané lokalitě nacházely. 

„Pořád tam budou věci, ke kterým se dá vracet jakkoliv dlouho, vše nebudeme moci pochopit,“ dodal Merta. 

Drobky dokonce až patnáct tisíc let starého chleba našli archeologové před čtyřmi lety v Jordánsku. Vědce nejvíce překvapilo, že tento objev předchází přechodu lidstva k usazenějšímu, zemědělskému typu života. Doteď se totiž předpokládalo, že pečení chleba se rozmohlo právě až s ním.

Podle odborníků to znamená, že chlebové výrobky se objevily dříve než zemědělství. „Jak to proboha udělali? Použitá mouka má velmi vysokou kvalitu. Muselo jim trvat velmi dlouho, než se jim podařilo získat takhle jemnou,“ podivoval se Tobias Richter z Kodaňské univerzity.

A jaký je vlastně recept na nejstarší chleba na světě? Vemte trochu špaldy a divokého ječmene, přidejte rozdrcené kořeny různých rostlin, přidejte vodu, uválejte do placky a pečte. 

Zdroje: www.archaiabrno.org, www.rozhlas.cz, www.ceskatelevize.cz

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Pěknej vipečenej ;-)

Kartářky na zuby mi trvaly pochopit.

Ten musí křupnot :-D

Jo to jó a fazole ktomu na pávi z ohně pod širákem ty kojote :-D :-D

To mám moc rád. Pak si lehnout pod velkej strom 🌲 ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru