1500 kg bronzových mincí půl metru pod zemí

Kategorie: Nálezy nejenom s detektorem v Číně

Ve východočínské vesnici Shuangdun v provincii Ťiang-su byl objeven obrovský poklad 1,5 tuny vážících bronzových mincí z období dynastií Tang (618-907) a Sung (960-1279). Mince byly spojené slaměnými provázky a uspořádané do úhledných řad.

Čtvercová jáma, do které byl poklad uložen, byla veliká 163 x 158 cm a hluboká asi 50 cm. Původně vystlaná zřejmě slámou nebo jiným organickým materiálem. Mince byly velmi zachovalé, pečlivě srovnané a většina nesla dosud jasně čitelné nápisy, které nyní odborníci zkoumají a mince konzervují. Nejčastěji se jedná o bronzové weny z dynastie Song.

Mince tohoto typu byly běžnou dobovou měnou, než nastal vážný nedostatek mědi, který donutil panovníky razit mince nižší kvality a hodnoty. Kvůli nedostatku bronzových mincí byla vláda v roce 1161 nucena snížit vojenské mzdy na polovinu. Železné mince se neosvědčily – jednak se špatně razily a v oběhu velmi rychle korodovaly. Měnová krize nakonec vedla ke vzniku papírových peněz a již roku 1170 začal stát vyžadovat, aby byla polovina všech daní placena nově zavedenou papírovou měnou Huizi.

Dynastie Sung představovala čas stability a rozvoje. Papírové peníze tiskla jako první vláda na světě a jako první čínská vláda založila stálé vojenské námořnictvo. Za vládnutí dynastie Sung je také poprvé zaznamenáno využití střelného prachu a používání kompasu. V tomto období hojnosti se počet čínské populace zdvojnásobil.

Lokalita nálezu ležela v blízkosti frontového bojiště, kde se střetly jednotky Sung a Jin. Zda místo vykopávek patřilo k chatovému vojenskému tábořišti a uložené mince měly sloužit jako vojenský žold, je předmětem dalšího bádání.

Roman Němec

Zdroje: arkeonews.net, msn.com, xinhuanet.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

👀👍 1,5 tuny? To bych nechtěl odnášet 😁

To Venda17, spíš bych nechtěl být tím, kdo to pak bude čistit a konzervovat. Bych se po tisícáté stejné minci musel zbláznit😁.

To je fakt 🙈😁😁😁

áno, velký depot - a není to první čínský tunový nález
- možná byly mezi nimi i nějaký zhaona xinbao
- a k tomu železu a ostatnímu

https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Song_dynasty_coinage

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_cash_coins_by_inscription


- a ještě otázka pro opravdové znalce
- mince se v tomto období razily, nebo odlévaly??

a něco paragrafů, jestliže se tam vydáte na lov

Article 34 of the Chinese Civil Relic Protection Law reads: “No entity or individual may take any of the cultural relics excavated into its or his own possession.” Article 12 says the state shall give “moral encouragement or material awards” to anyone donating “important cultural relics in one’s own collection to the state.” Article 53 authorizes the Department of Cultural Relics Administration to establish cultural relic shops through which certain objects might be offered for sale. Nowhere in the CCRP law does it specifically mention coins.

To si tam schoval Sun Wu-kchung....

abyste věděli...

slušný depot

toto je také zajímavé, samozřejmě z Číny

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-nejstarsi-mince-se-zrodily-u-zlute-reky-40374813

https://sciencemag.cz/nejstarsi-mincovna-ze-staroveke-ciny/

Tak to je mazec, to by nepřežil ani detík ani moje pumpička :-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru