1700 let stará vejce

Kategorie: Nálezy nejenom s detektorem ve Velké Británii a Irsku

Tak trochu smradlavý poklad objevili archeologové v anglickém Aylesbury poblíž Oxfordu. Během vykopávek našli přibližně 1700 let stará vejce. Tři ze čtyř se jim ale podařilo rozbít. Poznali to hned podle silného zápachu. 

Vejce se nacházela v podmáčené jámě, kde našli archeologové i další předměty. Vejce, které se nerozbilo je nyní uložené v Oxfordské archeologické centrále. Následně by mělo být vystaveno v muzeu v Buckinghamshire. Podle odhadu odborníků jsou vejce 1700 let stará. Vypadají jako kameny, ale stále jsou velmi křehká. I proto tři praskla.

Archeologové kvůli silnému zápachu málem „odpadli“. „Jsme rádi, že se nám podařilo vytáhnout ze země alespoň jedno vejce vcelku. I přes silný zápach, který byl opravdu strašný, máme z nálezu radost. Je neuvěřitelné, že vejce zůstala dlouhá léta nenarušená, protože jsou skutečně velmi křehká,“ uvedl archeolog Stuart Foreman.

Po nakřápnutí vajec se uvolnil extrémní zápach se sírovým aroma, Puch vznikl kvůli hnití bílkovin – globulinu a keratinu. Jámu, kde se vejce nacházela, prvně používali Římané na skladování a vaření piva. Později ji pak místní proměnili na studnu, do které házeli vejce místo mincí pro štěstí. Kromě vajec našli archeologové v jámě také mince, dřevěný koš, kožené boty i různé nástroje.

Archeologové na území Velké Británie v minulosti už našli vejce pocházející ještě z období Římské říše. Vždy se ale jednalo o fragmenty, nikoliv o vejce vcelku. Proto je nový objev tak vzácný. Vlastně je to vůbec poprvé, kdy archeologové našli takhle stará vejce vcelku. Kdy si bude moct neporušené vejce prohlédnout veřejnost, se zatím přesně neví. Pravděpodobně to ale bude už v příštím roce.

Vejce nalezené u Znojma

Podobný nález se ale povedl archeologům také v Česku. Před devíti lety našli u Znojma 1200 let staré celé vajíčko. Nacházelo se v jednom z hrobů u bývalého velkomoravského hradiště. Do hrobů se vejce dávala poměrně často, časem se ale všechna většinou rozpadla. Vejce nalezené u Znojma ale bylo v hrnci, díky tomu „přežilo“ tolik let. Skořápka tak starých vajec je totiž skutečně tak křehká, že se rozpadne.

Obsah nalezeného vajíčka byl již v uschlém stavu. Vejce nalezené u Znojma archeologové nalakovali, aby vydrželo další léta. Skořápka byla totiž na jednou místě trochu narušená.

Vajíčko

Zdroj: www.popularmechanics.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Ten smrad si dokážu představit, jednou se mě podařilo rozklepnout pukavce, no paráda a to bylo to vejce staré max pár měsíců 8-) Díky za článek a zajímavé čtení ;-)

To české vejce je možné vidět v muzeu Velké Moravy na hradišti sv. Hyppolita u Znojma

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru