3000 let stará zlatá maska

Kategorie: Kalendárium , Nálezy nejenom s detektorem v Číně

Krásnou zlatou masku objevili archeologové na známém čínském nalezišti Sanxingdui. Podle odborníků je asi tři tisíce let stará. Nacházela se v obětní jámě, která se používala během rituálů.

Slavnostní maska váží asi 800 gramů, našla se jen část. Z 84 procent je vyrobená ze zlata a podle národní správy kulturního dědictví byla součástí tisíců dalších položek objevených v šesti obětních jámách. Ty se nachází na archeologickém nalezišti Sanxingdui u čínského města Guanghan v provincii S'-čchuan. Jde o skutečně rozsáhlou oblast o velikosti asi 7,5 kilometru čtverečních. 

Někteří odborníci tvrdí, že nalezené předměty mohou vnést více světla do historie království Shu, dokud nebylo v roce 316 před našim letopočtem dobyto. Kromě masky našli archeologové také zlaté fólie a artefakty z bronzu, slonoviny, nefritu a kostí. 

V celkově šesti nově objevených jámách, z nichž největší má půdorys o velikosti devatenácti metrů čtverečních, objevili archeologové také doposud neotevřenou dřevěnou bednu a bronzovou nádobu se vzorem ve tvaru sovy. 

Od 20. let dvacátého století bylo v Sanxingdui nalezeno už přes padesát tisíc artefaktů. Vše začalo tím, když místní farmář narazil na první historické předměty. Ten největší zlom nastal v roce 1986, když archeologové vybádali dvě obětní jámy obsahující přes tisíc artefaktů. A to včetně propracovaných a dobře zachovalých bronzových masek.

Archeologové se po dlouhé přestávce vrátili na místo před dvěma lety, kdy objevili třetí jámu. Loni pak dalších pět. Odborníci se domnívají, že jámy se používaly k rituálům, což naznačují předměty, které se v nich nacházely. Byly navíc rituálně spáleny. 

Předpokládá se, že Sanxingdui se nacházelo v samém srdci království Shu, o kterém zatím historici ví relativně málo. Nemají dostatek písemných záznamů. Artefakty z naleziště Sanxingdui spadají do 11. a 12. století před naším letopočtem. Mnoho z těchto předmětů je již vystaveno v muzeu. 

Nálezy přinesly revoluci v chápání vývoje civilizace ve starověké Číně. Důkazy o jedinečné kultuře Shu naznačují, že království se vyvíjelo nezávisle na jiných společenstvích žijících v údolí Žluté řeky, které bylo považováno o kolébku čínské civilizace. 

Zdroje www.ccn.com, www.smithsonianmag.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru