3000 let starý zlatý nález britských detektoristů přepisuje historii

Kategorie: Nálezy a záchrané výzkumy v zahraničí

Detektory kovu

12. dubna 2017 našli detektoristé John Rigg a Darren Fine pod kamenem na hřebeni kopce v přesněji nespecifikované lokalitě nedaleko opatství Furness v Urswicku zlatý poklad doby bronzové. V těchto dnech byl prohlášen za poklad...

Odborníci z britského muzea v Londýně se domnívají, že soubor vznikl mezi lety 1000 až 800 př. n. l. Poklad tvoří zlatý náramek o průměru 68 mm, tři zlaté kroužky s průměry 34 mm a fragmenty bronzového kotlíku. Zlaté plátkované kroužky sestávají ze slabých plechových destiček, které mají obloukový tvar a trojúhelníkový průřez. Jsou zajištěny spojovacím páskem - zlatým drátem kruhového průřezu. Historici se domnívají, že sloužily jako náušnice nebo jako zdobná spona pramenů vlasů. Rozhodně však patřily významné osobě v rámci komunity v době bronzové.

Podle zákona o pokladech z roku 1996 musí být nález nejméně 300 let starý a musí obsahovat nejméně 10 % drahého kovu (stříbra nebo zlata). Po jednání na Barrowské radnici 24. ledna prohlásil Cumbrijský koroner Paul O'Donnell, že nález splňuje všechny zákonné podmínky a označil jej za poklad. Pan O'Donnell je toho názoru, že nejen obsah, ale také umístění pokladu je velmi významné a mohlo by potenciálně změnit historické chápání společnosti doby bronzové. „Nalezení takových předmětů v Urswicku otevírá nové možnosti vhledu do osad doby bronzové tak daleko na severozápadě Anglie.“

Hlavním smyslem prohlášení za poklad je ochrana nálezu před jeho případným prodáním do soukromého sektoru. Díky tomuto rozhodnutí má první právo soubor zakoupit muzeum Barrow's Dock, v jehož oblasti působení byl poklad nalezen a které o něj projevuje dlouhodobý zájem. Předměty budou nyní v Britském muzeu oceněny, stanovená částka bude rozdělena mezi nálezce pokladu a majitele pozemku.

Výjimečnost nálezu vyzdvihují také archeologové, kteří jsou i díky spolupracujícím detektoristům ustavičně překvapování nálezy v odlehlých oblastech mimo tradiční centra. Tyto nálezy mění staré předpoklady a pomáhají mapovat pohyb a osídlení Britských ostrovů v době bronzové. I proto se předpokládá, že hodnota pokladu bude stanovena velmi vysoko.

Roman Němec
Zdroj: bbc.com, thewestmorlandgazette.co.uk, banknotecoinstamp.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Kdybych to našel, tak bych potom vodil všechny příbuzný a známí do muzea a ukazoval bych jim co jsem našel.....do omrzení... ;-) ;-) ;-)

Tohle je proste pecka. ani jeden z nas si nesokaze predstavit, kdyby tohle na nej vykouklo. Ja pred rokem taky nasel poklad pod kamenem na jednom Plzenskem vrcholu a bylo tam 5 plechovek od piva a dve od pastik. A koš byl 30 metru. Nekdy ty lidi nepochopim. No nic. Dekuji za pekny cteni. Romane za palec.

kolouch, já takhle v lese kopal díru na poražený hraniční kámen a normálně jsem se naprosto náhodně prokopal do tak 40 let staré skládky něčího domovního odpadu. To jsem čuměl co se dá uprostřed lesa, navíc mimo cestu objevit za depoty... :-D Jó to najít něco jako je v článku, to bych asi skákal radostí. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru