5000 let starý meč objevený v klášteře

Kategorie: Nálezy a záchrané výzkumy v zahraničí , Nálezy nejenom s detektorem v západní Evropě

Vzácný meč objevila v klášteře na ostrově San Lazzaro italská archeoložka. Byl součástí daru předního stavebního inženýra Osmanské říše. Zbraň je podle všeho asi pět tisíc let stará.

Meč objevila italská archeoložka Vittoria Dall'Armellina z univerzity Ca 'Foscari, když navštívila malý klášter na ostrově San Lazzaro degli Armeni v benátské laguně. V osmnáctém století se tam usídlila arménská kongregace, která podporuje zachování arménského dědictví. Když archeoložka procházela jednou z chodeb, v poslední vitríně před vchodem ji zaujal kovový asi 45 centimetrů dlouhý meč. Archeoložce připomínal zbraně z doby bronzové. „Okamžitě jsem si meče všimla. Byl označený jako středověký artefakt, ale měla jsem tušení, že je mnohem starší,“ uvedla.

Měla pravdu. Výzkum potvrdil, že meč je starý nejméně pět tisíc let. Chemické analýzy složení prováděné ve spolupráci s univerzitou v Padově prokázaly, že je vyrobený ze slitiny mědi, cínu a arzénu. Šlo o technologii používanou mezi koncem čtvrtého a začátkem třetího století před našim letopočtem. Složení materiálu použitého k výrobě meče odpovídá jiným vzorkům pocházejících z královského paláce vládce Arslantepe ve východní Anatolii.

Dall'Armellina se ve svých doktorských pracích věnovala právě analýze pohřebních předmětů během doby bronzové získaných v královských hrobkách na Kavkaze, Anatolii a Egejském moři, mezi kterými byly i zbraně. Meče tenkrát nebyly určené jen k boji, ale symbolizovaly také autoritu. Se svým majitelem byly také pohřbeny společně s dalšími předměty, který značily, jaké měl mrtvý ve společnosti sociální postavení.

„Meče jsou nabité symbolickou hodnotou. Znamenají vládcovou právo na svrchovanost, stačí si vzpomenout na legendu o králi Artušovi. I když pochází ze středověku, má kořeny v mnohem starodávnějších tradicích,“ myslí si Elena Rova, která dohlížena na doktorskou práci Dall'Armelliny.

Objevený meč byl součástí daru otci Ghevontovi Alishanovi od předního stavebného inženýra Osmanské říše Yervanta Khorasandjiana. Alishan byl historikem, básníkem a prominentním členem mekhitaristické kongregace. Zemřel v roce 1901.

Jak se meč do kláštera dostal se podařilo dohledat v archivu, kde mají autobiografie významných Arménů z počátku 20. století. Meč cestoval z Kavaku poblíž Trabzonu v Turecku na ostrov San Lazzaro degli Armeni mezi srpnem a zářím 1886. Na zásilku dohlížel ředitel mekhitaristické univerzity v Trabzonu otec Minas Nurikhan. Khorasandjian meč získal, když dohlížel na velké projekty v regionu. „Je to neuvěřitelné. Sama jsem klášter několikrát navštívila, ale meče jsem si nikdy nevšimla,“ uzavřela Elena Rova.

Bronzový meč

Bronzový meč

Bronzový meč

Zdroje: www.cnn.com, www.livescience.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

K fotce více informací nemám, zbytek pošlu viky :)

Viky, díky. :-)

dával jsem do žvanírny

Jinak pod článkem byla zajímavá poznámka:5000 až 3500-doba měděná,Eneolit-přední východ
(nádoby z Cu a z čistého antimonu)
-doba bronzová:
3300 př.n.l.-Bronz ,Mezopotámie,2300 př.n.l. Evropa,2000
př.n.l. Čína 3200 př.n.l.-první
odlitek,měděná žába,Mezopotámie,Aktivní těžba zlata ,
3000 př.n.l.-Železo-houbovité železo Chetité,výrobu utajovali až do rozpadu
své říše. 2300
př.n.l.-Bronz v Evropě (první bronz byl arsenový,ale boje v Homerově Iliadě jsou už
s cínovým bronzem)

1200 př.n.l. doba železná-Řecko,Orient,Indie,Balkán.Kolaps
civilizace doby bronzové. 800
př.n.l. doba železná střední Evropa,od 750 do 450 př.n.l. doba Halštatská,450
až rok 1 n.l. doba laténská mladší doba
železná(Kelti)8.-5.stol. př.n.l.vzniká Populus Romanus


Takže tvrdí-li někdo,že meč z bronzu,byť arsenového je
starý 5 tisíc let,pak 5-2=3 a tudíž by ho musel umístit někam do
Mezopotámie ,což vzhledem k lokalitě Černého moře,(Pantikaion apod.) je klidně možné,že se tam předáván od padlých živým,postupně dosekal .

To kim: Je to zajímavá úvaha. pokud je datování zprávné. :-)

Popisky uvádět můžu, jestli jsou nějak přidat k fotce. Co se týče odkazů, neuvádím je celé, protože někdy jsou moc dlouhé a krkolomné. Ale myslím, že není problém originál dohledat. Většinou uvádím citace a jména archeologů. Stačí je zadat do vyhledávače a pak třeba místo nálezu.

A za chybu se omlouvám. Je to samozřejmě tisíciletí. Já si to po sobě samozřejmě čtu a několikrát, ale dělám to při své hlavní práci. Hlavně po večerech a prostě se občas stane, že se přepíšu vzhledem k celkovému objemu práce.

Kim: V originálu se píše - Chemical composition analyses carried out in partnership with the University of Padua revealed that the sword is made of arsenical bronze.

Taky tam uvádí, jestli to chápu správně, že ten meč může být i straší než 5000 let. Ale v úvodu ten meč prezentují jako 5000 let starý.

Mysak: Dívám se, jestli je u té druhé fotky popisek a mají tam jenom napsané - Courtesy of Ca' Foscari University of Venice/Andrea Avezzu.

Odpověď je:Počítám asi tak,že když je starý 5000 let a teď máme 2020,tak je to z doby 3000 let př.n.l.Tudíž by to muselo být z doby někdy na počátku samotného objevu AsBronzu ,což je sice nesmysl( kvůli tvaru),ale budiž.Prostě muzeum se chtělo proslavit.A starší než 5 tisíc let prostě být nemůže.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru