Čištění artefaktů

Kdo má na stole po pár hledačkách tak strašlivej bordel jako já, možná si bude chtít přečíst, jak s ním zatočit bez extra námahy.

Knoflíky, kování, socmince, členitá UFA, o kterých chcete jen zjistit, k čemu ta blbost sloužila, příbory a já nevím co ještě. Tohle všechno se mi hromadí na stole, manželka je "šťastná", mně naskakuje husina, jen si sednu k PC a zahlídnu to.

Na YT sleduju týpka, kterej šperky nalezený na pláži hází do tumbleru s ocelovýma kuličkama a za pár hodin točení, šplouchání a klokotání vytahuje z bubínku zářivý poklad.

Z motoru starý vrtačky, ložisek, pár prkýnek, kulatiny, kolečka z kočárku, gumy a gumových koleček jsem si postavil principielně ten samý, jen podstatně odpornější tumbler jen proto, abych zjistil, jak to bude fungovat na artefaktech z mého stolu. Fungovalo to, tedy zainvestuju a koupím něco na netu. Mýho Frankensteina jsem hodil v práci pod regál a čekal na pošťáka.

Přišel mi přístroj za cca 500 Kč a já jsem začal testovat vhodná média. Reklamu tomu bazmeku dělat nebudu, je to původně dětská hračka, provedení slušně řečeno rozpačité, místo jedné osy s pohonem a druhé navolno to má jedno ozubené kolečko, které pohání střed bubínku s navlečeným řemínkem, protáčí se to, musím to mít v kýblu s hadrama, abych našel správnou polohu a... a vůbec... To jsem zjistil ovšem až při rozbalení. Objednám profi, někdy. Až se tenhle odporoučí do křemíkovýho nebe. Zase tak dlouho to trvat nebude, jede furt.

Zkoušky média:

Kačírek 10 mm - naprostý propadák, sockačky vyčistí, ale jsou matné, zdrsnělé, kamínky jsou ostré, tvrdé, těžké - na prd.

Malé drcené nerez špony - taky totálně mimo, vlezou i do nejmenší skulinky, pak nejdou ven, jsou ostré, neleští.

A vítězem se stává...

Kulatá ocelová drť, průměr +- 1mm, pár ocelových kuliček 3-5 mm, mycí pasta na zamaštěný pazoury, tekuté mýdlo, voda. - Vyčistí, vyleští, nepoškrábe (...ruce jako obuáčky)

Inspiroval mě Joeblack, který sockačky leští a pak je používá při dětských hrách jako dukáty. Co na mě vypadlo z bubínku místo sockaček, by se dalo považovat za nejkrásnější goldy. Artefakty jsou dokonale vyčištěný za 1-2 hodiny a nemusíte na ně skoro ani sáhnout. Hromada bordelu zmizela a i přes to, že jsou tam mimo jiné i úplný kraviny, jsou tak lesklé a čisté, že mi je líto to vyhodit.

Nepoužil bych to na starší mince a vzácnější artefakty, to by byla svatokrádež, nasypat do tumbleru věci, se kterýma se chce člověk pomazlit a vyčistit ručně. Kdo ví, co by na mě pak vylezlo.

Fotky se týkají platných 10, 20 a 50 Kč mincí, každý ví, jak jsou dvacet let starý pětky a dvacky zoxidovaný, chtěl jsem to prubnout. A taky jsem vyzkoušel pár nálezů, hlavně upozorňuju na zdobený knoflík, který po tumblování vypadá jako úplně jiný nález.

Už mě bolej oči a ruce, můj styl psaní na klávesnici (tzv. styl kroužícího orla) mě unavuje, vás bude unavovat dlouhý čtení a psaní nenávistnejch komentářů :-D.

Děkuji za pozornost, Newt

 

Knoflík prokouknul :-)
Knoflík prokouknul :-)
Stůl je najednou tak prázdnej..
Stůl je najednou tak prázdnej..
Před čištěním
Před čištěním
Příprava a proces
Příprava a proces
Měďáky
Měďáky
Zlaťáky
Zlaťáky
Poklad
Poklad
16 hlasů
16 hlasů

Komentáře

Fakt jsem dělal vše proto,abych napsal nenávistný komentář,ale nejde to :,-( :,-( :,-( Je to parádní a ten LESK !!! Móc pěkný ;-)

:-D :-Dtomu říká vyprat prachy, :-DA bordel na stole?To je to nejmenší,mámha i všude okolo a neustále to metastázuje i do dalších prostor. :-D :-DTakhle se ve středověku leštily i drahé kameny.A u těch polonových věcí to není možná špatný spůsob jak se jich rychle zbavit. ;-) :-)

pěkný ;-) ;-)

Super článek, dík za inspiraci :-) :-) 8-)

Pěkná směska. :-) :-) :-)

Ale to je mooc pěkné čtení i konečný výsledek ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru