Depot brakteátů Přemysla Otakara II

2.dohledávka

Tak kolegové, po včerejším náročném dnu proběhla dnes druhá dohledávka depotu spojená s archeologickou prospekcí místa nálezu.

Dnešní den přinesl znatelně menší počet mincí ačkoliv odhad byl zhruba dvojnásobný. Po včerejší důkladné luxovačce se dnes tahaly mince z větších hloubek ale dno nálezu s předpokládaným zbytkem mincí se nenašlo. Tudíž veškeré mince byly skutečně hlubokou orbou z místa uložení vyškrábnuty a rozptýleny na plochu cca 10x70m. Po dohledávce přistoupili archeologové k odkrytí ornice a prospekci osídlení místa. Byla vykopána klasická sonda o velikosti 2x2metry a tady jsem zažil to, po čem jsem celý život toužil - hrabičky, špachtličky, štetečky...         Bylo nalezeno nemalé množství předmětů z poloviny 13.století, z čehož většina byly samozřejmě střepy. Našli se zdobená dna nádob, velké okraje zásobních nádob o průměrech cca 800 a 600mm. Nádoby původně dosahovaly výšky až 1m a jednalo se v tomto případě o zásoby např.obilnin. Byla nalezena také koňská podkova stejné datace, o které jsem si samozřejmě myslel, že je volská. Vedoucí prospekce Mgr. Pták byl velice trpělivý a na všechny mé všetečné otázky našel odpověď. Mezi další činnost archeologů patřilo odebrání cca 15 kilogramů jemnější zeminy pro výzkum přítomnosti semen rostlin a drobnějších předmětů jako např. korálků apod.

K depotu: nalezeno je tedy ke dnešnímu dni 600 mincí. Mince mají hlubokou ražbu, jsou vyrobeny z téměř čistého stříbra (0,800-0,960) s obrazem panovníka. Obraz je jednoduchý a oproti dřívějším denárům poměrně primitivní. Mince dle archeologů nebyly v oběhu a k jejich úkrytu došlo při převozu z mincovny. Ve své době se jednalo o obrovské jmění.

Celou prospekci s dohledávkou pečlivě střežila Fanky a stejné to bude po další dva dny, neboť archeologický výzkum potrvá do čtvrtečního dne.Majitel pozemku byl se situací dnes ráno obeznámen a setí odložil na pátek.

Je to pro mě skutečně velká událost a splnění klukovského snu sledovat archeologické práce s vlastním přispěním a přeji takový zážitek všem.

Na závěr informaci pro majitele strojů Tesoro. Dnes jsem poměřoval se svým Deleonem síly s Márovým Equinoxem. V klasickém nastavení měl Marek navrch ale jak jsem Leona vyšťavil, měl jsem stejný dosah. Mára Equinoxe v brzké době prodává a vrací se k Tesoru! :-) :-)

32 hlasů
32 hlasů

Komentáře

Bomba chlape-a klobouček všem přítomným ;-) ;-) ;-)
to je kopáního až až ......................... o:-) o:-) o:-) o:-)
Dostal jsi nějaký odhad,kdy to všechno bude někde k vidění???

Nádhera! Nádhera! Nádhera! Splněný sen každého hledače a splnil se tobě, zasloužilému hledači, který si své odchodil. Přejeme ti to a těšíme se, až tomu věnují vlastní sál v muzeu a my si tam budeme tiše slintat před vitrínami. Ještě jedna obrovská gratulace! :-)

Děkuju Vám moc! Byla to pecka a ještě bude. Zítra jdeme znovu kopat, tak večer bude třetí díl :-)

Budeme se těšit :-D :-D :-D děti se těší na Večerníčka a my další report o:-) o:-) ;-) ;-)

Cement - on neumí rusky? Však ve škole ruštinu mušel mít :-D

steelfalco - dnes jsme s Hogofogo vzpomínali na začátky našeho hledání. Říkal jsem, že hledám asi 10 let. No a nakonec jsem došel k závěru, že to bude min.13 let. Takže zasloužilej určitě :-D :-D

Velká paráda ;-)
Závidím všem kdo u toho mohl být :-) ;-)

Velký nález. Moc přeji a gratuluji. A upřímně přeju i tu snad odměnu za přístup s nahlášením.

Super !!!
Moc se těším na další díl tohoto skvělého seriálu... ;-)

Já si nenadělil nic, to štěstěna. Ona ví, že jsem krom těch občasných protivných keců zde na LP veskrze slušný člověk. No a jak píšeš, co krásnějšího si přát k narozeninám. Samozřejmě zdraví a sem tam občas trochu štěstí. A hledání je kurva o štěstí.

Je úplně jedno jaký máš detektor, kolik roků chodíš a jak máš zmáklý lokality. Když to prostě má přijít tak to přijde s dohledávačkou na provázku. Když ne, můžeš mít Noktu s obrazovkou a všechno prd platný. A o tom to je :-)

Já také rád skládám básně, tak se budu těšit. Zde moje tvorba: :-D :-D
https://www.youtube.com/channel/UCdh4w_IzdL7vGoL37DIEsfg

Jo jo. Něco jako: V širém poli za chalupou,
kde v noci prasata dupou,
jako zasažený morem,
stojí ztuhlý s detektorem.
Oči i tvář vykulená,
v brakteátech po kolena. :-D :-D :-D

Přesný, krásný :-D

;-)prostě paráda,jrn ten pocit musí být k nezaplacení. :-)podle nádob,to vypadá že ste v zaniklé osadě,nebo tvrzi.na snímkování by mohlo bát něco vidět. :-)

Někdo je šmikl ale mince z nich nevylomil! Znova gratulace!!!

Koukal jsem na II / III.vojenský mapování a císařské otisky, no a nic. Chce to starší mapy.

Starší mapy nejsou. Snad jen pokusy jako Klaudiánova mapa a podobně. Ten nález bude souviset možná s rozepři mezi Vítkovci a Přemyslovci.

Tak snad se kolego Odyssee dozvíme více z Národního muzea. Sedí tam prý nějaký borec na mincovní depoty ranného středověku.

Otázka je jestli to jelo ze severu na jih nebo naopak.

raného.., pardon.

Napadá mne varianta: zájezdní hostinec-chlapci to před spaním dobře schovali a ráno se už bohužel neprobudili a o tom kam to zašili se už nikdy nikdo nedozvěděl o:-) o:-)

Až já 8-)

Luxusní!
steelfalco, super! :-D

Tak zase zítra. Mějte se..

Paráda a sem rád že to našel člověk z LP :-P

Opravdu veliká paráda namor ;-)koukám že tu sondu kopou Martin s Tomášem.Já je už při práci viděl x krát a rád se za nimi jezdím kouknout při práci a vypomoct.Jednou jsem za odevzdávání dostal kopií denádu kterých bylo vyrobeno sto.Takže větší vzácnost než ty co jsem třeba odevzdal :-DAť se vám ještě nějaké podaří.Tohle je opravdu nález z říše snů ;-)

;-)já myslel spíš letecký snímkování,při dobrém úhlu osvitu,nebo vegetaci se dá vysledovat spousta věcí. :-)

Paráda chlapi. Závidím a moc přeju. To jde dohromady. :-).
Je super, jak se díky tomuto koníčku můžeme přenést o 800 let zpátky k našim předkům a opravdu si sáhnout na kus dávné historie.
Bůh žehnej.

:-D :-D :-Dto nedám,já mám povolení cestovat sto let dopředu a sto let dozadu. :-Ddopředu už nechodím,tam to stojí za ..... o:-) :-D

jíva - máš samozřejmě pravdu, Martin s Tomášem. Kopii denáru jsem viděl, Martin je nechal razit pro výuku studentů.

Teda kolego to je masakr 👍🏻 velká gratulace, pár let zpátky se nám s kolegou povedlo najít necelých 30 kousků, to bylo slávy panečku 😂 ale tohle je jiná liga 😁 ještě jednou gratulace a máš můj obdiv 👍🏻👍🏻👍🏻

Mara rikal ze brakteat byl prvni nalez ,potom co jsem ti opravil detektor :-) :-) :-D :-D. Alespon clovek vidi v praxi ze to dela dobre :-D :-D

jaccob - je to přesně tak, hned jsem to Márovi hlásil. Perfektní práce, dokonce tak perfektní, že jsem tvrdě šlapal na paty Márovi s Noxem :-D :-D

No a co, už je to na světě? Přišel si o moc, ptal jsem se po tobě každý den.

Rozik - díky moc, díky všem.

Dnes máme hotovo, jdu stáhnout fotky.

Tak šup šup. Nemůžu ven, mám fenu pár hodin před porodem, tak potřebuji náhražkový endorfin z tvých fotek. :-D :-D :-D

Tak hlavně dej pak vědět jak to dopadlo. Já připouštěl 2x a nepodařilo se.

Aoeky draku,
tenhle odkaz znáš? čus M

http://chartae-antiquae.cz/cs/?view=50.00244316883108,14.353637695312498,8&year=1200,2000&scale=100,7500000

PS.: blahopřeji k nálezu, vše nej k narozeninám a Berta pozdravuje Fanku a ptá se, jestli táhla i noční evidenci

Neznám ale co s tím? Je to vše v příliš velkým měřítku, já potřebuju tak 1:5000 a ne 1:500 000 ;-)
Děkuji za blahopřání.

Noční evidence bez dohledu, doposud jsme nebyly obcí detektorářskou objeveni.

No chtěl bych vidět to,,pako" který by tam teďka chtělo lozit-to už by bylo na pořádnej kopanec do řitního otvoru. 8-) 8-) 8-)

To je málo, kopanec. Kousanec do mrníka je čeká :-P

Zkus ještě tohle
https://geoportal.cuzk.cz/geoprohlizec/?wmcid=60914&SID=

Od Fanky :,-( :,-( :,-( :-P :-P :-P :-P

No jasný, že od Fanky :-D :-D
Geoportál mám nainstalovanej dlouhá léta, skvělej pomocník.

No, popravdě by se z těch fotek ledacos odvodit dalo ;-), ale asi jsme všichni slušní, nelezeme na archeolokality a už vůbec ne namorovi. ;-)

Noo, odvodit dalo... To teda nevím, nevím ;-)

Komu jsem nepoděkoval, děkuji dodatečně. Já to nestíhám.

Ahoj draku,
co to takhle vyzkoušet? Na velké mapě si vybereš místo a to si přibližuješ, zároveň s tím se mění nabídka map ve sloupci na pravé straně. Čím více si přibližuješ vybrané místo, tím se zmenšuje i měřítko map na kterých je vyobrazeno, to vše v pravém sloupci. Přejetím myšky na starou mapu se zakreslený sektor na centrální mapce zobrazí v modrém čtverci. Já tu mám mapy 1:2280.
Jsou to digitalizované mapy ze státních okresních archívů. Mapy panství, statků, sadů atd.
Podle mě nic lepšího neseženeš, pokud se osobně nevydáš do vašeho archívu, kde budeš hledat něco, co tam opomenuli dát.

Naposled jsem koukal do podrobné mapy pozemků okolo nedaleké řeky a objevil jsem pole s (místním) názvem Na Spraši. Hádej, co jsem tam asi našel, když jsem se tam vydal s Žerykem (Lobo).

Jo a Berta pozdravuje Fanku, a jestli má všechny pachovky zúčastněných. Odevzdávají se v Písku a chtějí, aby byl pachoněr zkalibrovaný.
Když se bavíš se psem, je to ok, ale problém nastane, když ti začne odpovídat.
Až tohle všechno kolem toho viru skončí, budu potřebovat cvokaře.

Tak to vyzkoušej a dej echo, jak to dopadlo.

S pozdravem Martin

Zdar Martine. Tak toho jsem si poprvé nevšimnul, máš pravdu, měřítko je dle potřeby. Nenašel jsem tam však možnost překrývání se současnou mapu.Pokud to tam někde je, naveď mě.

Z jihu zdraví Roman a Fanky.

Super :-O ;-)

Ahoj Romčo.
Možná to tam někde najdeš. Já jsem to na tomto portálu nikdy nehledal. Kdysi jsem to používal na níže vloženém odkazu, kde se promítá historická mapa z druhého vojenského mapování. Na sílu prosvícení tan je posuvný jezdec. Áčko mi vysvětlilo, že se tyto mapy dělaly ze sedla koně a moc se na přesnost překrytí spoléhat nedá. Já už to nepoužívám. Pro záměrné o orientační body se zaměřuji na zakřivení toků řek, kopce či kostely. Mám toho vybraného a vyhlídnutého asi na tři životy dopředu.
S pozdravem Martin

https://maps.cleerio.cz/lestinka

Ahoj Martine. Já tedy zůstanu u svého, léty prověřeného, geoportalu ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru