Dohledávka bronzového "mečouna"

záchranná operace a nová zjištění

Všechno dobře dopadlo a to je hlavní. Evžen Nálezce předal meč čakanské kultury středodunajských popelnicových polí do rukou odborníka pana mgr. Há z našeho muzea,ten vytvořil předávací protokol a následně nás vzal na lokalitu nálezu. Abych řekl pravdu, nehledali jsme s Bubákem nedávno nedaleko. Výpravy se zúčastnil Evžen, Bubák, pan archeolog a já. Archeolog odkryl místo nálezu na mateční horninu a objevil se lidskou rukou vydlabaný žlábek na uložení meče v mateční hornině. Tedy dar bohům, obětina. Jsou to jen dohady jaká obětina. Snad inicializace do dospělosti. Na meči jsou jasně viditelné záseky tedy se sním cvičilo, či snad bojovalo. Meč měl ulomený malý kousek špičky. Hrubozrnná struktura kovu prozradila, že nebyl kvalitně odlit a proto byl určen k oběti. Zapnuli jsme detektory, ale našli jsme jen novověké věci. Evžen bude dál v lokalitě pátrat. Nejsme s Bubákem darebáci, tak se mu tam nebudeme motat do budoucna a prohlásili jsme to za Evženovu lokalitu. :) Nálezů bronzu už máme defacto z jedné oblasti povícero. Archeolog tvrdí, že to může změnit pohled na celou kulturu popelnicových polí a posunout ji výrazněji na západ než se myslelo. Tedy všechno dobře dopadlo, meč je zachráněn pro vědu a muzeum, a po konzervaci a restaurování bude určitě s velkou slávou vystaven. Každý meč má mít jméno. Tohle bude EVŽENŮV MEČOUN!
předávání mečounu
předávání mečounu
odkryté uložení pro meč
odkryté uložení pro meč
měření hloubky uložení
měření hloubky uložení
hrubozrnná struktura
hrubozrnná struktura
záseky po boji
záseky po boji
Evžen a archeolog u místa nálezu
Evžen a archeolog u místa nálezu
při předání
při předání
Evženův Mečoun
Evženův Mečoun
33 hlasů
33 hlasů

Komentáře

Móc pěkný, dík za foto. Váš archeolog je akurátní člověk, to já na protokol stále marně čekám.

Za ty brakteáty to bude v zlatým rámu s osobním poděkováním od šéfa všech archeologů, proto to trvá! To je jasný.

:-D :-D :-D Tak to už jsem klidnej.

Evžen teď bude spolupracovat s muzeem a po novém roce to vypadá, že by snad mohl začít systém průkazek spolupracovníků muzea a bude v dané mečounské lokalitě hledat legálně. :-)

ten systém už funguje jinde. Pokud jsi externí spolupracovník muzea tak pod dohledem archeologa a se svolením majitele pozemku prohledáváš určitou lokalitu. Nemůžeš hledat kde tě napadne, aniž by to archeolog nevěděl. Zákon o památkové péči se jen tak nezmění. Má to svoje pevná pravidla. Pokud hledalo před 5 a více léty pár starejch mazáků,co se navíc o věc sami zajímali a viděli co kopou tak se nic tak hrozného nedělo. Nárůst detekce za poslední dva roky je v některých lokalitách neúnosný. Proto se muzea a archeologové snaží zapojit hledající detektoráře do různých programů. Mě to vyhovuje, jinýmu ne. Každý ho věc. 8-)

Odyseus, už vidím jak si každý kdo má detektor letí do muzea pro nějakou průkazku, to je utopie..... :-)

To jsme se nepochopili. Jasně, že každej nepoletí pro průkazku, to nikdo ani nechce. Tady jde spíš o širší činnost přátel muzea.

To dá rozum že JohnDeeere nikam běhat pro průkaz nemusí (když neodevzdává) ;-)

Johne, jestli máš taky meč, tak ho s tebou taky vyměním za průkazku! :-) :-) :-D To já teď dělám běžně! Když dáš navrch sekyrku,dostaneš odznáček muzea! :-D

Já nacházím jen brokospodky a o ty zatím nikdo neprojevil zájem :-D

Je to paráda. Skvělý přístup, skvělá práce. A ta muzejní spolupráce taky dobrý nápad.. hodně štěstí chlapi! 💪🏻

To je ale krása.
Co se týče toho průkazu, to je asi lokální záležitost, nebo se mýlím, všude ti to asi nevystaví?!
Já bych byl jednoznačně pro! Ten kdo je ochoten odevzdávat by na to měl mít po nějaké době nárok. ;-) ;-) ;-)

Super nález. :-O :-O :-) :-)

;-)parádní kudla a přístup. :-)asi byste se měli mrknout kampak ukazoval.tak do dvouset,tříset metrů něco bude,nebo bylo :-)

Pěkná dohledávka. Jen škoda, ze tam jeste neco mebylo, krom té špičky. Evženova lokalita je dobrý :-D

to je dobrý nápaD Kvasák!!!!!

a co by tam mělo být Kvasáku?

;-)cokoliv,co pro ně bylo v té době důležité a paseka z jahodama asi ne :-D :-D

Máš nějakou zkušenost, s tím co jsi napsal. On ten meč, byl u potoka na pomezí Vysočiny. A nepředpokládám ves. Mě i kolegy z muzea by zajímalo jak jsi to myslel. Může to být zajímavá myšlenka s tím směrem.

Průkazku pro kvašáka! ...... Se směrem je to super nápad :-)

Někde ve starší publikaci jsem četl,že tyto obětiny ukazovaly směr například ke kultovním místům,skladištím ,či důležitému hrobu.Prostě taková věc se nepoložila do terénu jenom stím,že bys chtěl aby zapršelo.A většina objetin které byly určeny pro mrtvého,nebo bohům byly tzv zabity,to znamená že meč by byl rozlámán(zabit)aby si bijovník mohl vzít ducha meče.Zbraně z říše živých na onom světě nefungují. :-DProhlédněte terén očima,přes snímkování,pokud by tam mohl být důl tak projet i geologickou mapu.Hydrogeologickou mapu,jestli tam nebyla studánka,skusit kde co,co zrovna člověka napadne ;-)heknout amíkům geodružici,tu co umí odfiltrovat nadloží :-D :-Dsté sem viděl snímky sahary a to je urřitě víc jak dvacet let,možná někde jsou kdispozici i tyto snímky,jen se o nich moc nemluví a nepíše. ;-)

:-)Johne ty divočáku, Kvasak to je starej pruzkumák. Ten už určitě průkazku má. 😁

:-D :-Djo,dárce krve,daroval sem osumkrát,ale všichni umřeli,tak mi to zakázali :-D :-D :-D

:-) :-) :-)kurňa, ty máš, železo v krvi! To musí být krev jak od Pepka námořníka!

Dík Kvasak za to info. Budeme na tom pracovat. Napíšu ti jak To dopadlo, nebo se to vyvíjí. Asi 50 metrů od nálezu jsme identifikovali zaniklo těžební činnost. Ale víc zatím nevím díky moc!!!

o:-)podkovy a hřeby co tam mám bohužel nepřenášej kyslík. :-D :-D

Pecka a souhlas, pokud jde o spolupráci s archeology! 8-) 👍

Jenom se vrátím k té hrubozrnné struktuře na ulomené špičce. Napřed jsem myslel, že je to nekvalitním odlitím ale je to jinak. Záleží totiž odkud je meč odlit. Jestli od čepele, nebo rukojeti! Tenhle je odlit od rukojeti a roztavený bronz jak přes s sebou tlačil vzduch tak na konci odlitku vytvořil hrobozrnou strukturu. To jsem nevěděl, řekl mi to archeolog v muzeu. Díky za informaci.

Jestli s takovými zbraněmi museli bojovat, tak je lituju. Jasně že je odlitej od rukojeti. Neměli dostatečnou tavící teplotu té slitiny nebo málo předehřátou formu nebo to prostě líp neuměli nebo všechno dohromady. ... Ať si ho pořádně projedou rengenem. Ale na druhou stranu, jestli takový zbraně měl i protivník, tak možná bylo lepší meč zahodit a jít se vraždit holejma rukama. Ten meč je vlastně zmetek. ...

rentgenován bude. Meč snad , ať byl jakékoliv kvality tak vydržel v bitvě, pokud tehdy byli, a Tolensee je svědkem, že ano, tak několik minut. Odlévali se asi pořád dokola. Nebo se bronz použila na něco jiného. Teď lijeme kule, potom písmenka. Ta špička, že je ulomená, to je častý jev, snažili se dosáhnout vyšší tvrdosti kováním za studena v oblasti právě vrcholu čepele. Proto se láme. Tenhle lom může být recentní při vyjmutí meče z hlíny.

Namor - k čemu papír, já spolupracuji s Prachenskymi archeologi 8 let a už jsem pár věcí odevzdal a žádný papír nechci :-D mají moc práce :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru