Katalog nálezů

Stejně jako většině z vás, se mi také začaly doma časem hromadit nálezy. U některých jsem začal pomaličku ztrácet přehled, kdy a kde jsem je našel. Zároveň se získáváním dalších zkušeností, jsem občas objevil nějaký ten klenot, mezi odpadem. Chyběl mi přehled, možnost nějaké zpětné analýzy, osvěžení si detailů. Hledal jsem tedy nějakou jednoduchou desktopovou aplikaci pro ukládání a prezentaci nálezů a...nenašel, takže jsem si nakonec vytvořil vlastní...

Stejně jako většině z vás, se mi také začaly doma časem hromadit nálezy. U některých jsem začal pomaličku ztrácet přehled, kdy a kde jsem je našel. Zároveň se získáváním dalších zkušeností, jsem občas objevil nějaký ten klenot, mezi odpadem. Chodím většinou do 10 km po okolí vesnice, takže často navštěvuji stejné lokality. Chyběl mi přehled, možnost nějaké zpětné analýzy, osvěžení si detailů. Původně jsem myslel, že si budu dělat takový přehled nálezů přímo na tady na lovci, ale proběhla zde diskuze, kde bylo jednomu uživateli jasně vysvětleno, že katalog tu není „pro soukromé ukládání si kdejakého odpadu“. To samozřejmě chápu – provoz zdejšího katalogu stojí nemalé peníze, ale na druhou stranu – pozná začátečník krutisvorku od spony?  Hledal jsem tedy nějakou jednoduchou desktopovou aplikaci pro ukládání a prezentaci nálezů.

Chvíli jsem používal XChange k CTXku od Minelabu (trochu těžkopádná), zkusil jsem také aplikaci ANO od Martina Malého (skvělá, ale pro mě jako amatéra málo přívětivá). Mobilní aplikace pro ukládání tras a nálezů jsem testoval snad všechny dostupné - jak pro IOS, tak pro Android. Jediná, která mi celkem sedla byla starší THS od Akhmetshina Azata, ale pořád to nebylo ono.

Po Vánocích jsem se tedy rozhodl udělat si vlastní prográmek. Určil jsem si klíčové vlastnosti:

  • Jednoduchost - minimum vyplňování – program musí umět z nálezové fotky sám získat datum nálezu, GPS, určit kraj a příslušný katastr.
  • získání GPS „naklikáním“ v mapě u nálezů, pro případy kdy se mi do fotky GPS neuložila, nebo uložila chybně
  • načítání uložených tras (třeba exportované GPX z batůžku na Mapy.cz) – chci totiž vidět nejen místa nálezů, ale také „hluchá“ místa která jsem prošel a nic nepíplo
  • jednoduchý export nálezu včetně fotografií pro odeslání mailem archeologovi, kolegovi apod.
  • členění nálezů do kategorií, podobně jako zde na Lovci
  • možnost importu/exportu nálezových balíčků pro spolupráci s kolegou

Teď, po pár měsících, programování a využívání beta verze aplikace, jsem se rozhodl ji nabídnout případným zájemcům ke stažení. Určitě není bez chyb a možná narazíte i na nějaký vážnější bug. Dejte mi určitě vědět, rád chyby opravím v některé aktualizaci, nebo doplním o další funkce. V aplikaci jsem dosud samozřejmě dělal především ty funkce, které vyhovovaly mě :)

Aplikace je primárně určena pro český region z toho vyplývá i využití mapových podkladů Mapy.cz a rozlišování katastrů. Pro zahraniční lokality nejsou tedy podporovány letecké mapy ve velkém přiblížení. Kvůli nové cenové politice Google zatím nemám v plánu implementovat jejich mapové podklady a platit to ze svého.

Tip na používání: při vytváření nového nálezu vždy první přetáhněte fotku z místa nálezu do patřičného okénka – pokud obsahuje souřadnice, vše ohledně lokality, okresu, katastru se vám předvyplní automaticky.
Seznam lokalit se nevytváří podle GPS, ale podle pojmenování lokality (okres/katastr) takže máte možnost, si vytvářet vlastní lokality.

Nálezy se k trasám přiřazují nikoli dle GPS, ale dle data nálezu. Pokud máte trasu z 12.5.2019 pak se předpokládá, že nálezy z tohoto dne patří k dané trase.

TIP: když fotíte v místě nálezu, udělejte dvě či více fotek. U některých mobilů (typicky iPhone SE) je GPS pozice v první fotce, kterou pořídíte hned po vytažení mobilu z kapsy, nepřesná. Teprve na dalších fotkách se zpřesňuje. Použijte tedy v aplikaci druhou, nebo třetí fotku a ověřte si pak na mapě, jak moc to sedí.

Pokud nálezy hned neodevzdáváte, zachovejte základní informace o nálezech pro budoucí generace a zaznamenejte alespoň ty nejlepší kousky. Můžete mít sebekrásnější bronzový meč, ale bez nálezových okolností je to jen hezký muzejní exponát bez minulosti…

Vyzkoušejte, třeba právě vám bude tento jednoduchý katalog nálezů vyhovovat :)

Stahovat můžete zde: http://katana.wlk.cz

 

Pár technických informací:

Program je stavěn pro Windows 10, 64bit s podporou Microsoft .NET Framework 3.5+, ale zkompiloval jsem i verzi pro WIN7, 32bit – ale to je bez záruky.  Instalace je jednoduchá. Katalog včetně fotek se ukládá do složky „Katalog nálezů“ ve složce Dokumenty. Umístění katalogu lze zvolit. V aplikaci jsou defaultně nastaveny kategorie a také pár ilustračních nálezů. Katalogů můžete mít více a přepínat mezi nimi v nastavení.

Aplikace v této verzi zatím není podepsána code-signing certifikátem. Windows SmartScreen ji tedy může označit za nedůvěryhodnou a musíte schválit její první spuštění. V dalších verzích to napravím.

Pro paranoiky – aplikace neodesílá žádné záznamy o vašich nálezech a lokalitách na internet. Komunikuje zabezpečeným protokolem pouze se serverem mapy.cz pro vykreslování map a reverzní geokoding a jednou za čas si také sáhne na mou doménu (wlk.cz) pro kontrolu nových aktualizací.

 

List nálezů
List nálezů
Galerie nálezů
Galerie nálezů
List lokalit
List lokalit
List importovaných tras
List importovaných tras
Zadání nového nálezu
Zadání nového nálezu
8 hlasů
8 hlasů

Komentáře

myslím, že je to spousta práce a nadšení a určitě appku vyzkouším, jen co sednu k desktopu. Díky za práci člověče 😜.

Mimochodem, používáš taky tumbler, že jo? Nějaký nápady na médium? Já už mám i filcový kostičky na choulostivej materiál, ale budu rád za jakoukoli radu. Dík :-)

Já si nálezy dokumentuji hromadně za hledačku, ne jednotlivé nálezy... Datum, místo a další podrobnější informace
Zatím mi to stačí, i za osm let si všechny lepší nálezy pamatuji :-)

Dík, snad bude appka fungovat tak jak má :)
Tumbler používám hlavně na knoflíky a takové ty průměrné nálezy. Zkoušel jsem kde co, nakonec jsem pořídil od borce na fleru nerezové 1 mm kuličky (https://www.fler.cz/zbozi-prodane/tumbler-1kg-napln-nerezovych-lesticich-telisek-4996644) a s těma jsem dost spokojený. Trocha jaru, špička sody na změkčení vody a po 3 hodinách mi vypadnou čisté nálezy. I Hellery si zachovají krásnou zelenou patinu. Když chci nějaké běžné měďáky až na dřeň nechám to tam třeba 6 hodin, pak přijde na řadu patinace, přeleštění reliéfu na jelenici a výsledek taky dobrý. Je mi jasné, že numismatici by mě za takové "prasárny" jako tumbler a patinace odstřelili na místě, ale na druhou stranu, jsou to vesměs bezcenné mince a někdy vypadnou z tumbleru v nečekaně dobrém stavu. :)
Filc jsem nikdy nezkoušel, ale testoval jsem ořechové skořápky. Taky dobrý, ale podle mě se hodí spíš na leštění.

To, co z tumbleru někdy vypadne mě překvapí :-D. Viz první fotka v klubovce, ten knoflík (www.lovecpokladu.cz/klub/a/cisteni-artefaktu-18737).
Je to paráda. Nikdy jsem teda netumbloval dýl jak hodinu a třeba sockačky jsou parádní zlaťáky :-). Ten nerez je fajn, já mám jen 5 mm a 1 mm ocel, rezne to :-/. Tak to asi taky objednám, díky.

@SirMaik tak to gratuluju - já si nepamatuju, vyjma několikat topek, nic :)) Ale když jsem do appky naházel většinu nálezů v okolí, najednou se mi na mapě krásně ukázalo, kde nejspíš vedly staré cesty. Podle starých map jsem je odhadoval o kus jinde. Takže se vracím po trase a docela čumim, že to celkem funguje. Totéž ptačí kroužky - najednou se krásně vykreslí, kde bylo v lese teritorium nějakého dravého ptáka. No jelikož jsem ajťák, tak mě baví se v nálezech hrabat i když nemusím zvednout zadek od počítače - proto ta applikace :)

@newt - přesně - já přešel z 5 mm oceli, na ty 1 mm nerez a je to nebe a dudy. 5 mm je podle mě moc - srazí to hrany u reliéfů a otluče okraje tenkého materiálu. Určitě doporučuju zainvestovat, 1mm nerez jsou nezničitelné a myslím že k nálezům šetrnější.

Úžasný. Jdu sosat a děkuji

Stáhnuto, nainstalováno, lehce vyzkoušeno. Moc dobrý. S katalogizací nálezů dlouhodobě bojuji. Ještě jednou Děkuji.

Wlku,to teda čumím.Klobouk dolů.Vyborna práce. ;-)

Díky chlapi :-) Snad dobře poslouží všem stejně postiženým :D Ještě stále vychytávám drobné chybky. Trápí mě rychlost zobrazování nálezů na mapě. Zátěžový test na 5000 nálezů na SSD disku zvládla appka v pohodě, ale ty mapy jsou pak trochu pomalejší. 600 nálezů na mapě v jedné lokalitě je už docela opruz :-(
:-D

Moc pěkné.Jak psal waffen "S katalogizací nálezů dlouhodobě bojuji".Tahle aplikace mi s tím pomůže.Příspěvek na vývoj jsem poslal tak pokračuj ve skvělé práci.Děkuji

Ahoj, moc povedené a užitečné ;-), super práce.

@Vlnovec - moc díky za motivaci! Můžu uvést přezdívku, nebo jméno v poděkování na stránce, nebo v aplikaci?

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru