Kořeny

Hledání v kořenech

Chtěl bych se s vámi podělit o jednom komentáři v mém zřejmě špatném dnu, při kterém došlo ke špatnému vložení jedné fotografie. Ta fotografie co se mi nechtěně vloudila na jiné místo, než bylo záměrem vyvolala celkem dost slušnou debatu. Pro připomenutí bylo na fotografii moje nářadí na hledání, (rýček a sekero-motyka) co jsem si vyráběl sám. A právě na sekero-motyku a práci s ní přišel komentář, zda ji používám na kořeny. Napsal jsem tedy pravdu, že ano. Na co jiného by hledač asi takovou věc používal. Na kácení asi ne. Vzápětí mi bylo napsáno, že takto ničím lesní porost a dělám ostudu slušným hledačům. Na rovinu toto se mě trochu dotklo, protože se považuji za slušného hledače co zahrabává díry, odnáší šrot co vykope, aby z mého pohledu to dále neškodilo okolí a také proto, abych to jindy nekopl znovu. A to mě i nakoplo napsat tento článek, dáli se to tak napsat. Ale zpět k těm kořenům ruku na srdce, kdo někdy překopl nějaký kořen. Řekl bych, že každý hledač co chodí les a hlavně válkaři v lágrech viz. ČESKÝ RUDOLEC kdo tam někdy byl, tak moc dobře ví, jak to tam vypadá, ale i ti co jdou les jen občas. V kořenech přeci většinou bývá něco hodně dobrého a pokud je hezký signál, pochybuji o tom, že tu věc někdo nekopne jen proto, že by mohl poškodit kořeny a strom by uhynul. Tak hledač nepřemýšlí!!! Myslím si, že pár překopnutých kořenů není nic tak hrozného, z čeho by se strom nevzpamatoval na rozdíl od hledačů vltavínů, kteří podkopou celé stromy a tím je skutečně zničí. A díry po sobě také nezahrabávají. Pár překopnutých kořenů nezahubí strom jako třeba kůrovec, těžba dřeva v lese, dále bych podotkl, že než pár překopnutých kořenů lesnímu porostu škodí víc odpadky, které jsou někteří lidé schopni do lesa vyvézt a zahrabat. Někteří to ani radši nezahrabou, ať to každý vidí. A také když už teda kopeme a přesekáváme kořeny, tak to nejsou zřejmě kořeny větší než průměr 10mm, tak bych byl rád, kdyby nikdo nikoho jiného neoznačoval za neslušného hledače jen kvůli tomu, že překopl pár kořenů. To by jsme nemohli chodit hledat ani po loukách, jelikož tráva má také kořeny. A co víc, nemohli by kopat ani archeologové v některých lokalitách a nemohla by být ani povrchová těžba uhlí, kvůli které muselo být určitě zlikvidováno spousty stromů, nemohla by probíhat ani výstavba silnic v lesních úsecích atd. jen proto, aby se neporušil kořenový systém a stromy. Ano jsem proto chránit přírodu je to totiž to jediné co máme všichni a zadarmo. Ale také to s tou ochranou nepřehánět, jako někteří ochránci přírody, ekologové, zelení a další podobné spolky, kteří by nejraději měli všude zarostlou džungli s velkým výskytem všemožných druhů rostlin a živočichů, takový přehnaní aktivisté by tedy měli chodit pěšky, nepoužívat auto kvůli ochraně životního prostředí, nepoužívat plasty a vlastně vůbec nepoužívat nic co by mohlo narušit přírodu. Používat jen přírodní materiály, jako kamen apod. Takže co myslíte je lepší překopnout pár kořenů, nebo tam ten poklad nechat???

Kořeny
Kořeny
6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

Myslím že zas až takový problém přeseknout kořen to pro ten strom není. Dá se samozřejmě i kopat okolo viz: fotky a videa našich kolegů zde a například na youtube. Vše záleží asi na tom co je v tu danou chvíli lepší nebo praktické a rychlejší. Je pravda že se znečištuje daleko jinak a tohle třeba nikdo neřeší. Ochránce přírody kteří se zde v Česku přivazují ke kolejím nebo stromům a jezdí na tato setkání auty považuji za zoufalce,protože kdyby viděli jak se třeba na sibiři kde jsem byl a na vlastní oči viděl jak se pálí jedovatý plyn v tzv.věčných ohních při těžbě plynu by sami museli prohlásit že jejich snažení je zde marné. Jen můj názor. ;-)

Hledac99-souhlasím s tebou :-)

Fiskarskou malou přetnu tak max.3 cm.kořen. jinak podhrabávám a kutám,...vždycky věc dostanu ven.

Takže neděláme nic tak špatného, když velké podhrabeme a menší přesekneme.

Kořínky dorostou řezem se zmladi. Možná to zjednodušuji ale dělal jsem bonsaje a vím jak rychle kořeny regenerují. Nesmí se to zase moc přehánět s tím řezem.

Vracím se na stejná místa, kde jsem za tu řadu let hledání bohužel přesekl mnoho kořenů, ale opravdu se mi nikdy nestalo, že by z toho strom umřel. Samozřejmě se snažím spíše kořen obkopat než přeseknout, ale někdy to prostě nejde.

Mám v baťůžku na silné kořeny větší šroubovák abych je moc nepošramotil, ale i přes opatrnost se ty malinké kořínky někdy překopnou.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru