Krása zaprášených mechanismů a starých půd.

Klubovka na míru pro Vás a pro Míru.

7 hlasů
7 hlasů

Komentáře

Kde si to zase lezl Vašků?jednou jsem dělal podlahy a schody do věže kde se nově instalovali staré hodiny.Denně jsem vyzvedával pána cca 75-80 let a ten je chodil štelovat.Poprvé se rozcházeli o 3 hodiny denně,potom hodinu a nakonec se dostal tak na 1-2 minuty týdně.Pilník a olejnička byli jeho kamarádi.Byl to vdovec v bytě a tam neměl místo kam pověsit další hodiny.Z něj museli mít sousedí v paneláku radost :-Dvšude kukačky atd.

Tak to jsi jezdil s mým dědou.🤣🤣

No jestli bydlel Vašku v Písku a dělal hodiny v Cerhovicích tak jo ;-)

Jirko jezdím taky seřizovat věžní hodiny. Dnes už se to ale ovládá přes počítač a zvony rozhoupávají elektromotory. Jen toho holubího trusu si tam člověk užije stejně jako před sto lety. :-)

S tím dědou to byla sranda. Můj děda byl ajzák a seděl na hradle v Pačejově. :-)

To je paráda 👍👍👍

Díky ;-)

Ještě doplním, že po opětovném připojení na táhla a po navrácení zvonů wermachtem, by tenhle hodinový stroj makal jako novej... :-)

Vašku s těma holubincema to je paráda :-Dtěch sme při trhání podlah a schodů odnosili desítky pytlů.Pardón překlep bylo to v Cerhonicích.Tam se žádná elektrika nevedla a byl to ryzí analog.Vždycky jsme tam musely být v čas a proříznout díru v podlaze kvůli závaží.Na natažení šli týden.Škoda že jsem to nefotil.Tam bylo vzkazů na trámech.I ty popsaný prkna jsme zachraňovali.Teď už si budu blbě vspomínat ale byli tam vzkazy od řemeslníků před náma stopro pod 1780.

Jo, tyhle vzkazy jsou na hodně věžích. Taky jsem jednou viděl nápis zednické práce provedli.... dvě mužská jména v srdíčku. To jsem nepochopil.🤣 Dobré také bylo, když po rekonstrukci podlahy čtyř-centimetrovými fošnami si nikdo neověřil dodržení původní velikosti otvorů pro pohyb zvonů. Na každé straně byl 20 cm přesah. To byly rány, že se třáslo celé náměstí.😁

Mi jsme tam dávali taky 4 cm fošny.A pokud to bylo možný vracely i ty původní(hlavně ty s napisama)jenže holubince,děravá střecha a pár desítek let péče komunistů podlahám zrovna neprospělo.zachraňovali se i jen kousky s popisem.Tak to jsem rád že to není po mě to mlácení zvovu o fošny :-Dberu to vždy jako čest dostat se na takovéto místa když to není na výletu kde jseš jen pár minut.

Jo, mám tyhle prostory taky moc rád. Stejně jako prolézání druhých a třetích pater sklepů. Obojí většinou spadá do gotiky a jen málo kdo se má možnost tam podívat. Proto si toho stejně jako Ty moc vážím. Jdu chrnět. Dobrou noc ;-)

:-Dno já už včera umřel,tak to vidím až fčíl.Těch půd sem za ty leta navštívil už taky nepočítaně a v různých věžích sem se taky mockrát otočil,hlavně pracovně.Nejvíc sem se samozřejmě prošel u nás na hradě,klášteře a kostele.A je to zvláštní pocit vlízt někam,kde i dvěstě let nikdo nebyl.A jeden stroj sem i restauroval,jen pro sebe,jsou to selské věžní hodiny.www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/selske-vezni-hodiny-59473/ ;-) a i něco takového lidi vyhodili.A ta maznička je nádherná. :-)

Díky Kvasáku ;-)

Normálně ,jak o tom povídáte, tak jsem dostal takovou velkou chuť, vyprášit nějakou pudičku 😃👍😃

:-Dani si nepřej slyšet co sem to nejdřív četl,že chceš vyprášit :-D :-D

Já taky. :-D :-D :-D

Jak půdičku tak buchtičku.🤣🤣🤣

Fuj, jste čuňáci 🤭😁

🤣🤣

Já také umím spravovat hodiny.
Jako kluk jsem porád něco rozebíral a tak mě babička dala starý, nefunkční budík. Mnohokrát jsem ho rozložil a složil a pokaždé, když jsem na na něm provedl svoji sborku/rozborku, zůstalo něco navíc.
Takže nejenom, že umím spravovat hodiny...
Já dokonce přijdu vždy na to, že nějaká součástka je tam navíc a zbytečná :-P

Věžní hodiny jsou pro nás, obyčejný plebs, děsně složité zařízení a obdivuji každého, kdo to dokáže uvést do pohybu.

A mít přístup na takovou nádhernou půdu, to musí být dobrodružství jak hrom.

Je to dobrodružství hlavně v posledním patře těsně pod krovem. Pohybuješ se po třiceti až čtyřiceti centimetrech směsi holubího trusu a jejich těl. Romane ty jako chovatel a milovník holubů si nejsem jistý, jaký bys měl z toho zážitek. Ale asi o nic horší než já. Jsi soukromý zemědělec a kluk z vesnice, tak se stejně jako já hovna nebojíš. Tohle patro jsem zkoumal jen já, protože jsem blázen, který si chce prohlédnout všechno. :-D Do klubovky se mi nevešly fotky nádherných vstupních dveří, které kdysi zdobily vstup do ambitu kláštera a nyní trouchniví také na té půdě. Díky za komentář. ;-)

Ps: Když jsem na té půdě byl poprvé, tak mne ze všeho nejvíc dostalo to pokračování obřího portálu, který jde celou výškou kostela. Nádherný kus archytektury.

Jářku Vašku..., pravdu díš.
A jak říká jedno krásné přísloví: Správný sedlák musí sežrat za rok kolečko hnoje :-D
Holubařím od r.91 a holubi jsou moji velcí oblíbenci.
Takže já bych jim tu pokálenou podlahu odpustil a určitě bych se neštítil vydrápat se k samému vrcholu jako ty.

Jinak to klasické gotické klenutí se ti podařilo blýsknout velmi slušně.
Pod střechou se mihotá takové to, fotoaparátu, nepříjemné světlo a všudypřítomný prach dělá nepříjemnou, neostrou kulisu. Moc fajn si to vyfotil a řekl bych, že si pro jistotu udělal 20 fotek a vybral tu nej. :-D

To už si nepamatuju Romane. Nejsem si jistý ani na který mobil jsem to fotil. :-D

Knaker, už je starý a zaprášený, tak si to nepamatuje 🤭😁

Staré fotografie jsou moc fajn záležitost.
Ale jak je člověk lenivý a nezálohuje, mnoho krásných momentek je náhle a nenávratně v pérdeli. Zlatý kinofilm :-D

:-Djo,to,jo,ale nesmíš mít v šupleti tak 300 kinofilmů,To se pak taky celkem blbě něco hledá :-D :-D

Pěkná klubovka, Vendo. Hodinový stroj je řemeslný mastrštyk, a je jedno, jestli je na zápěstí nebo ve věži ;-)

Díky Honzo. :-)

Cemente máš recht a nebude to lepší.😁

Krásná klubovka 👍 krásný počtení 😊
Mě na těch kostelech zase fascinuje ta zručnost jak dostali do té výšky ty kamenný kvádry a velký trámy. O zvonu ani nemluvě. Prostě klobouk dolů našim předkům...
A kluci co to spravujete, taky klobouček...👍👍👍😊

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru