Laténský nález amuletů SPK a Vendy17

průběžný vývoj a stav

Situce kolem vzácného laténského depotu se vyvíjí správným směrem a je v rukou nejlepších archeologických odborníků v našem kraji. Vědci bádají a lidé z detektorářské komunity se snaží prohledávat postupně celý prostor. No, bavíme se o rozloze 40 kilometrů čtverečních, tedy práce nadlidská, navíc komplikovaná pandemickou situací, já sám sedím v karanténě.

Nicméně máme první poznatky a novinky, tedy koho nález zajímá, může si je přečíst a dole zveřejním některé zatím nepublikované fotografie.

V depotu se našlo :4 celé bronzové kroužky s beraními nálitky, jeden bez nálitků, zřejmě dva rozlámané na fragmenty a bronzový klíč.

Vzácnost nálezu spočívá v množství "amuletů" nalezených v jedné sondě. Tato situace , co se týče laténu, se naskytla po několika desetiletích. Navíc je depot o to vzácnější, že obsahoval onen antropomorfní klíč.  Kvůli němu jsem vedl diskuzi pod příspěvkem s Levákem Bobem a v příloze uvedu fotografii s publikace o Starém Hradišti. kde je klíč železný ale tvarově stejný a je archeoložkou označen jako antropomorfní.

V místě proběhli již dvě odborné akce pod vedením archeologů a bylo dvakrát sondováno. Vykopaná zemina byla odvezena k proplachování. Zatím další laténské artefakty v nejbližší oblasti nebyli ale asi 80 metrů od nálezu se našel fragment zdobeného bronzového srpu. V samotných sondách jsme našli zbytky spáleného dřeva. Následná prozatimní úvaha je, že amulety nebyli zakopány ale obětovány při rituálu a zanechány volně ležíví na povrchu, Kolem v rámci rituálu mohl být zapálen oheň. Přilehájící svah, respektive sesouvající hlína časem depot zakryla a uschovala na 2000 let.

Lze tedy, v daných souvislostech uvažovat, o uložení depotu v rámci rituálu v posvátném lese. Jisté analogie archeologie v jiných částech Evropy ale i Čech existují. Navíc v minulosti již v lese pozoruhodné laténské nálezy byli. Nápažník a laténský závěs z kotle. Navíc dáváme oblast laténského depotu do souvislosti s možnými geologickými nálezy. Jde o oblast s pegmatickými výlevy, tedy jde o historickou těžbu vzácných kovů.

Doufáme, tedy v další nálezy, který by výzkum kolem laténského depotu a posvátného lesa posunuli dále.

 

14 hlasů
14 hlasů

Komentáře

Nóo, tak teď už je mi to jasný - LISTNÁČE! :-D :-D

ahoj Namore. Především gratuluji k seznámení s Bratem Mongolem a operaci Tuklatka Milevsko. Podrobně mě informoval. A jinak, Ano listnáče. Posvátný bukohabrový les. :-D

Ahoj, já vůbec nevím, o čem mluvíš? Tuklatka, mongol...??

Já mislel, že jsi potkal brata Mongola!? Nepotkal?

Nejsem si toho vědom, s nikým jsem se v podstatě nepotkal. Na rybách jsem potkal člověka, ale to asi nebyl mongol :-D

ajo. ale on byl u Vás na Milevsku. Jeho rodina tam po válce měla firmu a on tam má nějaký sbor. Na půdě tam našel plno věcí. On to celé nějak pomotal, Já si to dal do souvislostí, že jsi s ním mluvil, když jso odtud. V pohodě. Ale časem ho tam potkáš.

Mě pozná snadno, Fanky je mi stále za prdelí 8-)

Super nálezy. :-O :-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru