mapy mincí z jednoho pole

agé vynesené do plochy z letošního roku

V lokalitě, kterou od jara prohledávám, tedy leden- březen a srpen- září vydala zhruba 55 stříbrných mincí. Hledal jsem já.25 kusů, Bubák 25 kusů a 6 žďáráci a jednu šéfova dcerka. Teď jsem je vynesl do mapy. A dost mě to překvapilo. V terénu jsem byl 100% přesvědčen, že se jedná o dvě cesty východ západ ale jeto tři cesty jih sever. 4ervená jsou 15 stol., oranž 16, modrá 17 a zelená 19. černě Bubákovy a fialově ždáráci ale to byly 17. století. Bubákovy byl taky 15 až 17. století.. Takže závěrů bude asi víc, sbíral jsem i keramiku, přezky. Co chybí na daném poli je novověk. Nejsou tam knoflíky. Keramika taky 15 až 17. No je to jasné, po 30.leté válce pozbyly dané dvě cesty význam, vzhledem k devastaci měst do kterých cesty směřovali a v 19. století se jižně od pole ve směru sever jih postavila dráha a pole na kterém hledám se stalo periférií, po které nikdo nechodil. Mé první teorie o vojenském ležení, importu z hospodského hnoje a jiné pitominy se ukázali jako hrozné kraviny. Jsou to tři cesty od kostela k jiným dvoum kostelům a klášterů, které časem zanikli. A teď vím, kde mám kopat dál. Tak to je.
bubákovi kousky
bubákovi kousky
první pražák
první pražák
dajaký norimberk
dajaký norimberk
Nagánooó!
Nagánooó!
26 hlasů
26 hlasů

Komentáře

katastrofální. To jsou zvuky jako z jiné planety a plus samá folie z kravína.

Jsou to dráty z Dukovan. Hnus.

Pěkné seskupení pod drátama.
Já to pod nima taky nemám rád, jde odsud takové divné něco.

Paráda. Když si to takhle srovnáš a vyjdou ti nové souvislosti :-). Pěkný klubák. 😀

ono to jde o víkendu navečer a v noci. Nejhorší je ta indukce ve čtvrtek a pátek odpoledne, to jede atomovka na plný izotopy. :-D

Dráty jsou naprd ale pod nima se dá najít. Kousek od baráku mám pole kde pod drátama z Temelína cinkaj kolečka. Po obědě jedu na louku kde je zahrabanej kabel. Všichni se mu vyhýbají. Na něm hledám nejraději. Když poladim klacek tak ho neslyším. A padaj tam pěkný věci.

;-)takto spracováno to hned vypadá jinak.Já si tohle nosím na dvou polích držím v hlavě a pak se většinou pohybuji v těchto osách a ikdyž je pole obrovské,tak mimo tyto osy jsou nálezy sporadické a osamělé.Pokud bys zrovna tento spracovaný úsek podložil ještě hydrologickou mapou,je možné že u největšího nahloučení nálezů bývala studánka.Protože hlavně kvůli koním a dobytku bylo důležité se držet os od vody k vodě.Pak byly důležité i dnes zaniklé solitérní stromy.Mám jedno pole kde se uprostřed v kolchozních mápách říká u hrušky a ono to tam dávalo.Skuz zajít do kolchozu a mrknout do jejich map.Bývají tam mnohdy zaneseny místní názvy,které se ani do relativně podrobných map nedostalo.Mnohdy se v názvu pole skrývá název zaniklé osady,nebo jeho osudu(spálené,hradištní,u mýta,na samotě atd.) ;-) :-)

solitérní stromy, to je dobrý nápad to použiju. A ty cesty se mě zobrazili asi i na lidaru ale už to teď nejde asi dodatečně vložit.

;-)a mám dojem že po drátech jsou posílány interní příkazy a ty že jsou zdrojem největších poruch. :-)

odysseus, asi nebudeš věřit, ale fakt znám jednoho, kterému se před lety opravdu podařilo vypnout hlavní vedení z Dukovan do Brna, ale to by bylo na dlouhé vyprávění, tak třeba někdy na Oslavce. :-D

Jinak ta mapa nálezů je super. :-)

Krásné dílo. Úplně vidím zarámovanou mapu vyvedenou ve středověkém stylu s kresbami po obvodu, obklopenou předmětnými mincemi. Dobrá práce. Nejen mávat klackem, ale taky myslet! :-)

no máme v plánu větší rozbor, s jednotlivýma mincema, mincmistrama, i ostatníma nálezama. Spíš takové až vědecké pojednání.

Rezervuji si podepsaný výtisk s věnováním. ;-)

A já druhej! 8-) :-D👍

Super. :-O :-O :-) :-)

Jo máš to promyšlený ;-)
Taky chodím podle GPS největší výskyt nálezů ;-) 8-)

Ó, takové odborníky je třeba. Jen by ale stačilo zaměřovat a nevyzobávat. Pak kasírovat za V.I.P. povolenku. ;-)

Perfekt! Když se na to jde vědecky, přijde úspěch. Zaniklý cesty chodím taky, ale šestadvacet stříbrných z jednoho pole vážně nedávám. To tak za rok ze všech lesů a polí dohromady.

Tohle jsem úplně přehlídl, jenom jsem to s Odysseem řešil v hokně.. Celkem se těším na další zkoumání. Čím víc do toho člověk ščórá, tím je to zajímavější :-)
Každopádně takový úrodný pole už asi nikdy nenajdeme ;-)

To Argillius Maximus Nálezus a Bubákus : Začal jsem to dávat dohromady. Ale prošel jsem cizí malé depoty do 20 minci. Zhruba z období 30leté války. Malé depoty mají rostřel až 80 let od ražby. Zatímco první úsek má rozstřel výrazně vyšší, od jagellonců až po Leopolda, tak to skutečně bude cesta. I úsek je výrazně delší až 200m. Ale úsek u silnice je krátký, mince jsou koncentrovány na malém prostroru a jsou v ražbácch do 75 let tak to bude buď nejaký druh táboru, nebo doopravdy rozzoraný malá depot.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru