Martasovo upresneni

Alexandr Dumas největší francouzský vypravěč a jantarová komnata.

Bude zatím největší můj obraz, olejomalba 1,6x1,6m. Je rozpracovaný. Inspiroval mě Vladimír Menšík, kdy hrál v trilogii pro pamětníky:  Alexandr Dumas a jeho příchod do Francie, Alexandr starší a jeho odchod. Historie patří nejen hmotným věcem, ale také lidem takového ducha historického, a tím byl právě Dumas. Psal pouze historické děje a romány. Proto patří do našich řad. Obraz je věnován tedy jeho odkazu a hereckému výkonu pana Menšíka. Na obrazu bude vyobrazeno Hrabě Monte Carlo, Tři mušketýři, Alexandr Dumas v křesle vypravěči své příběhy publiku a pianistka jako symbol ženský obdivovatelek a jeho děti. Vždyť Dumas byl velký milovník a měl mnoho žen a dětí. Proto mu ta pianistka hraje jako odkaz ženství. Snad se obraz povede a bude se jednou líbit. Jo a nahoře je příběh, který nedopsal. Ať se líbí,..Marťas.

0 hlasů
0 hlasů

Komentáře

Hrabě Monte Carlo mě rozbil.
Celej tvůj text je jeden maxifail. Obraz totálně mimo. Odkud jsi? Z Marsu?
Vladimíre, dělej si ty zrůdnosti jen pro sebe. Prezentuj si je jen pro sebe. Jen pro sebe. Pro SEBE, chápeš? Neumíš malovat, neumíš psát, jsi totálně mimo.
Vzdej to, chlape, neumíš nic.
Já taky ne, ale neventiluju to tady.
Tvoje mozkový kiksy nikoho nezajímají, ale zase... pobavíš. Jako šašek určitě.
Zřejmě jsem použil příliš slov na tvoje pochopení situace. Zkratka pro tvoje vnímání světa - nemaluj, nepiš, eaný, nelíbí, fuj.

Vegetím u komína v pelechu u Vitoria (tam, kde normálně chrápe Jelda80), čtu si to pro jistotu ještě několikrát, snažím se pochopit tvoje myšlenkový pochody, snažím se tě pochopit jako člověka, začlenit do hodnocení těch tvých zvratků tvoje případný momentální pohnutí mysli a vychází mi z toho jediný možný vysvětlení - Jsi marod. A to jako fest. (Ty vážně rozumíš tomu, cos napsal?)

náhodou , mě se líbí ten hajlující trpaslík u miniklavíru :-) . Ale máš pravdu Newte , jinak je to otřes a Monte Carlo rozbil :-D :-D

A ještě jsem si všimnul že ten trpaslík u toho klavíru tancuje kozáčka :-D

Rozpracovaná díla bych teda fakt radši nepresentoval :-D Oni i ty hotový majstrštyky jsou s hodně vodřeným uchem. Říká se, že trénink dělá mistra, ale ty couváš zpátky. Tady dostala krutě na prdel kompozice, perspektiva, anatomie... Jsi zase na začátku. :-(

Newtone, kamaráde, ty jsi vnímavý člověk. Snaž se na celou postavu Martaska pohlížet z jiné perspektivy.

Např. Pablo Picasso byl také považován za blázna. V podstatě maloval přesný opak toho, co by člověk očekával. Mnoho jeho obrazů vyvolalo pohoršení a některé otřásly dějinami malířství. A kde je dnes jeho odkaz. Ahá?

Zamysleme se nad samotným základem malířství.
Hezký obraz, dle našeho podvědomí, by měl uspokojovat naši představu o tom, jak má být určité téma znázorněno. To znamená například: pokud nejsou břízky bílé a štíhlé - malíř umí houno a je matlal. Pokud teče potok do kopce - malíř umí houno a je matlal. Podvědomí každého jedince zkrátka ovlivňuje vnímaní samotné a z toho následně vyvozujeme závěry o tom, co je hezké a co nikoliv.

Martasek je rozhodně excentrik, vo tom žádná.
Ale u mne v jeho prospěch rozhodla fotografie, kterou nedávno vložil. Je na ní vyfotografován se svým psem a řeknu ti kamaráde, dlouho jsem nehleděl do očí tak čistého a upřímného člověka. Touhle fotografií si mě nadobro získal a až mi ještě namaluje toho potočáka ve výskoku, odpustím mu cokoliv.
Martasek už teď patří do první stovky nejvýznamějších osob LP (tak jako např. ty a já) :-P :-D a jednou budou jeho díla ozdobou každé aukční síně.

Martasku, jeď si svou lajnu. Newton je moc hodný člověk, on to tak nemyslí.

Romčo, já bych to samozřejmě všechno přehlížel jako lány, ale já mám zase opačný zážitek z Martaskova nitra.
Jednou pasoval všechny, co s ním nesouhlasí na dementy a sebe na něco víc. A to skoro doslova. Texty, s kterými se vytahoval, že mu prý poslali akademici, když se jich ptal na názor, vůbec nepochopil a prezentoval je jako chválu, přitom oni psali učenými slovy to samý, co jsme psali my.
Psí oči na tebe může poulit i Roubal s Čikatilem, ale já jim to nesežeru ;-).

Opravdu Milane?
Tak na to si skutečně nepamatuji. Vždycky jsem bral Martaska z pohledu toho, že všichni ho zesměšňují a on to s lehkým úsměvem, sobě vlastním, přechází. Beru ho jako excentrika od samého začátku ale vždy jako člověka nad věcí a s pohledem: jen si kecejte...

Potom tedy chápu, že tě vytáčí (jak psal Kurťák) „do běla“ :-)

Je možné, že charakter člověka a jeho dílo kráčí polarizovány ruku v ruce. Konkrétně Picasso byl jako člověk charakterově naprosto odporný, pokřivený a sebestředný. Jeho dílu (ač mu nerozumím, ostatně jako celému kubismu) se ovšem nedá upřít zjevný talent. U Martáska to bude tedy naopak. Sám jsem byl překvapený, že Martásek vypadá jako normální i poměrně hezký chlap s vřelým vztahem k přírodě a zvířatům. Jako člověk tedy asi ok, i když doma bych ho mít nechtěl :-D Pokud ale hodnotíme malířské dovednosti, troufám si tvrdit, že pokud Martaskovo dílo rychle nenabere spád úplně jiným směrem, skončí v oceánu podprůměrnosti, kam prozatím neoddiskutovatelně patří. Jedna věc je chlácholit a motivovat ve svých výtvorech dítě. Věc druhá je objektivně a kriticky zhodnotit dílo dospělého chlapa. Tedy přiznejme si otevřeně: Zde předvedená ignorace zcela základních malířských zákonů a technik se nemůže a nesmí prosadit! Nelze jí ani uspokojivě obhájit, pokud se nepohybujeme v rovině absolutní neznalosti, nebo přímo ironie. Byl by to plivanec do tváře všem talentovaným a nadaným, kteří jsou schopni se ze svých chyb poučit.

Třeba je to kolegáčku Argille mnohem jednodušší.
Kdo z nás, opravdu ale opravdu, rozumí umění? Nemůže se na nás vztahovat právě rovnice se zmíněnou břízkou a potůčkem? Martaskovo vize nechceme nebo nedokážeme pochopit?

Já sám například sotva svedu namalovat chaloupku jedním tahem a proto mi přijdou některá jeho díla poměrně zdařilá.
Ale pozor..., jak vypadá potočák ve výskoku bezpečně vím. A až ho Martas namaluje, pak vyřknu konečný verdikt - UMÍ / NEUMÍ. Do té doby se snažím pochopit, jak to asi mistr myslel. Jsem skutečně takový ignorant a nedokáži docenit ducha mistra Martaska a nebo skutečně Martasek umí houno.

Uvidíme, řekl slepý.
Počkáme na pstruha! 8-)
(berte mne prosím s rezervou, beru to jako legraci)

To ani jinak, než legraci chápat nelze. Je jasné, že chceš obraz pstruha od Martáska. Připomínáš se často, ale i tak se pokusím ti to rozmluvit.
1. Jde o Martáska, takže anatomie ryby, autenticita, prvky umění, či jakýkoliv "feeling" bude obraz zákonitě postrádat. Zjednodušeně vše, proč umění milujeme.
2. Jako žert a třeba pochlubení se výtvorem "legendy" LP dobrý, avšak pouze dočasně. Stejně nakonec skončí někde v kumbále, protože tohle ani nic podobnýho mít vystavený doma na očích prostě nechceš.
3. Mistr si svého díla cení. Pokud byl kdysi údaj z aukra, nebo odkud pravdivý, pak si za pstruha pořídíš celkem slušný, ojetý auto. Tady veškerá recese končí a sám Martasek se začíná blížit skutečnému světu umění :-D
4. Navždy by tě přestala přitahovat rybařina, alespoň na mě tak Martaskovo umění působí. Člověka z jeho tvorby obecně přestává bavit život.

Co je dobré pozná každý. Proto ti dobří většinou uspějí a rádoby úmělci stejně narazí. Viz třeba superstar a hvězdná pěchota. Jak je možné, že se ti lidé neslyší? A komu prokázali službu ti, kteří je dokola utvrzovali, že zpívají překrásně? o:-)

Ještě drobnost, na jednom "obrazu" měl Vladimír dvě celkem fajn kresby. Nějakej nosorožec a mamut (a zrovna Romčovi se mamut líbil ;-)) . Bohužel to jen obšlehnul z netu. A ještě tak nějak po svým. Ale myslím, že lidi, kteří známého nosorožce nepoznali, by si i mohli myslet, že v něm něco dříme. Nepřiznal to, tudíž se chlubil cizím peřím.
A to mě taky celkem sejří :-D.

Argill - tak teď jsi mě docela vystrašil, s tím bodem č.4. Asi si to nakonec rozmyslím :-D
Milda Newton - na rozdíl ode mne, ty mu skutečně vidíš až do žaludku. A já mu tady chválím blbec mamuta 8-)

Nevidím kamaráde. Ty se snažíš v každým objevit to dobrý. To je na medaili.
Po tom, co on všechny urazil a sebe nazval skoro božstvem, to u něj ale já zkoušet nebudu.
Nemám problém mu dát za něco palec, pochválit a tak.
Ale ať si nechá ty slohově a gramaticky nesmyslný, nesrozumitelný kecy, infantilní malůvky a hliněný nestvůry. Prezentovat tohle jako "umění", to může jen člověk, jak psal Argill, kterej bez studu a sebereflexe vyleze na pěvecký soutěži na pódium, neumí ani kejhnout a ještě se rozčiluje, když mu to řeknou.
A vůbec, jdu na kafe ;-).

No počkáme, co z něj vypadne dál.
Marek mu tehdy dal stopku na pouhý jeden příspěvek čtvrtletně. Obával se, aby se ho někdo nerozhodl následovat a z Lovce se nestala jedna velká lidová škola umění. Naštěstí se to neujalo, pouze občas se tu objeví nějaké dětinské výjevy z moduritu a tak :-D :-D

Jsem moc rád, že tady nějakej Argill a Namor je, jste fajn kucí a já budu poctěn, když si budu moct potřást ploutvičkama s legendama LP ;-).
(Vůbec nejde o tenhle chat pod zrůdností, vážím si vás, chlapi ;-))

Ty jsi taky bezva týpek, diskuse s tebou nemá chybu a rozhodně se někdy rád potkám.

Hezké ráno přeji do Děčína :-) :-)

Já bych třeba uvítal to , aby Narťásek nekreslil nějaký obraz a byl dodán do tomboly na Mistra , byla by to cena útěchy pro pana Modrého :-D :-D . Ten by to jistě ocenil :-)

Modrýmu by se určitě líbil Martaskův chrt s odjištěným granátem v mordě.
cha-cha :-D

Tak on má chlapec vkus :-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru