Meč

-možná popravčí-

V posledním příspěvku jsem měl fotku meče a na přání Elmary a Hogofoga,jsem navštívil kolegu,který meč vlastní a meč jsem nafotil a změřil.Snažil jsem se to nafotit co nejlíp,tak snad se bude líbit.Tak ted už jen určit stáří meče.Předem díky moc za info-Modrey-
Celková délka meče-75cm,délka čepele-56cm,ale mohla být větší,špička je urezlá.
Celková délka meče-75cm,délka čepele-56cm,ale mohla být větší,špička je urezlá.
Šířka čepele pod záštitou-3cm a tlouštka-0,7cm
Šířka čepele pod záštitou-3cm a tlouštka-0,7cm
Šířka čepele 10cm od hrotu-2,3cm a tlouštka-0,4cm
Šířka čepele 10cm od hrotu-2,3cm a tlouštka-0,4cm
Čepel má stř.hřbet
Čepel má stř.hřbet
Ještě jeden záběr
Ještě jeden záběr
14 hlasů
14 hlasů

Komentáře

Jo a ještě jedna poznámka,meč jelikož má stř.hřbet,tak bude v řezu kosočtverec.Víc o tom meči nevím :-)

Pěkný mečisko, pokud bude staršího data (což já určitě neposoudím) tak aby ten Tvůj kolega nedopadl jako:

http://usti.idnes.cz/stredoveky-mec-z-krizovych-vyprav-z-piseckych-hor-se-stehuje-z-teplic-do-pisku-19b-/usti-zpravy.aspx?c=A140724_125157_usti-zpravy_alh

Nebo aby se mu bez nutné konzervace zbytečně nerozsypal na prach ! :-O

Jsem zvědav na vyjádření místních oborníků ;-)

Tak to by mě zajímalo co to bylo za bonzo web :-O :,-( o:-) :-/ :-(

Archeologové pronikli na web hledačů kovů..
"Za další dva dny jsem byl na fotografie upozorněn. Kontaktoval jsem správce serveru a ten mi umožnil přístup do tajné sekce. Tím se mi podařilo s nálezcem navázat kontakt," popisuje Šteffl.
Následovalo dvoutýdenní vyjednávání, které se často táhlo až do noci. Nakonec se archeologovi podařilo nálezce přesvědčit, aby meč zdarma a dobrovolně vydal.
Tak to je hustý :,-( :,-( :,-( o:-) :-O :-O :-/ :-(
J.Šteffl jak jsem koukal spolupracuje s LP,tak by mě zajímalo,jestli to náhodou neuteklo z LP?To snad nééé o:-)

Ahoj děkuju, fotky super, díky za rozměry. Tak bohužel to není popravčí meč, jak jsem doufal, je na to příliš subtilní, čepel je užší ( u popravčích mečů bývá nad hrotem šířka cca. 4-7 cm, ale opravdu min. ty 4) a příliš krátká - opět u popravčího meče běžně mívá 80-90 cm, někdy i více. Rozhodně je to ale zajímavá záležitost - patrně se jedná o meč, který nebyl primárně určen k boji - to naznačuje zaoblený hrot, celková subtilnost zbraně a fakt, že pro hlavici a záštitu byl jako materiál zvolen barevný kov - buďto kostýmní záležitost nebo jeho funkce mohla být ceremoniální, příp. mohl sloužit jako tzv. kalendářní meč ( to by se možná ukázalo po očištění čepele). Podle tvaru hlavice bude nejpravděpodobnější datace průběh 17. stol. :-)

Ještě tedy když koukám na tu díru v hlavici, a zbytky barvy na záštitě, meč mohl být součástí např. sochy nějakého světce.

Proč udal?? Archeolog je taky člověk a má sem přístup jako každej jinej ;-)

Tak v momentě, kdy to dotyčný vylepí na web, musí přece počítat s tím, že ho může zkontaktovat archeolog. Druhá věc je, jak to potom nafouknou novináři.

Těžko se archáčům divit, když tu viděj občas takové pecky. :-D A chodí sem, ne že ne... Meč parádní...

"Tajná sekce" = dnes záložka "Klub". Jediné co asi bylo p. archeologovi umožněno je to, že nemusel vkládat první nález.

Jen mimochodem ten archeolog je super kluk a s detektorářema toho hodně dělá ;-) A to co píšou krtci (novináři) jsou povětšinou hovna s prominutím..

Mám pocit, že to tenkrát novináři nějak podělali, ten archeolog se k tomu potom i nějak vymezoval, pokud si to pamatuju správně...

Jj, bohužel z toho noviny udělaly kovbojku.

JJ v těch novinách to zní hrozně, ale můj názor je ten, že sám nálezce, ještě než-li k tomuto došlo, mohl při takovémto nálezu kontaktovat archeologa. Další "pro" pro pana archeologa (p. Šteffl alias pitr) jestli jsem dobře pochopil, je to, že o ten meč si myslím napsal velice slušně. viz jeho koment::


jedná se o meč patrně z hrobové výbavy z 11. století, ale teď k věci.

Je nutné u takto vzácného nálezu zajistit odbornou konzervaci, jelikož je vysoká pravděpodobnost přítomnosti výzdoby a např. nápisu atd..

Nevím jak se s Vámi kontaktovat, ale odbornou konzervaci Vám dokážu zajistit na našem muzejním pracovišti, kde k tomu jsme velmi dobře vybaveni. Pokud meč nebudete chtít odevzdat, tak Vám osobně ručím, že po odborné konzervaci a dokumentaci Vám ho v pořádku vrátím. Kontakt na mě je jindra.ul@post.cz a mobil 731 495 325, archeolog muzea v Teplicích, odvoz a přívoz dokážu zajistit.

Jestliže ho do klubu někdo vpustil bez prvního příspěvku, nebo ho na to někdo upozornil je věc druhá ale nemyslím si že v tomto případě nějak špatná. Do klubu se přeci může dostat úplně každý - archeolog, policie, prostě kdokoli a nedělám si iluze o tom, že takových tu pár je a nemusí o nich ani adminové vědět. Opět jestliže jsem z komentů dobře pochopil, tak pan Steffl s vedením tohoto webu jsou přáteli, což je jedině dobře. A ruku na srdce, já když něco najdu a je to nález ještě k tomu archeo povahy, tak bych jej určitě pro efekt nepíchl do země..
Toť jen můj názor, abych se k tomu nějak vyjádřil, když už jsem tu rozpoutal takovou diskuzi,.. ;-) ;-) ;-)

Tady jsou nálezy prezentovány Lidmi kteří k tomu mají nějaký vztah.Když vyjde zákaz tak na to doplatíme my i archářči,a těžaři co to mají jen na prodej budou chodit stejně dál.Co udělá zločinec když stát odzbrojí normální občany?zločin zajásá,nikdo se nám nebude moci bránit a ozbrojeni budem jenom my.Už ste někdy slyšely o tom že by zločici něco odevzdali při zbraňové amnestii?Jinak meč pěknej. ;-)

Co se bude dít, když se něco zásadního stane? To vídíme po lesích. Zákaz vstupu - honitba. Dneska zvěř, jindy lidi kvůli vodě, až nebude.
Kvasak - souhlas
Komu co patří? Nikomu nic. Všechno patří výhradně přírodě a přírodním zákonům.

Kvasak - Moudrá slova a podepisuji. ;-)

sry marcano, ale ty meleš děsný hovadiny a hrotíš to úplně zbytečně. a přitom ti uniká postata.
ten meč byl unikátní a měl skončit u archelogů hned. že s k němu dostali touhle formou je i tak dobře a kdo zná okolnosti a lidi kolem toho, tak ví, že ta novinářská omáčka je přifouknutá. /ale nikdo při ní nepřišel o hlavu/ doporučuju vychladnout. LP se snaží postrkovat lidi k odevzdávání nebo aspoň katalogizaci archeo nálezů, všichni to víme a většinou souhlasíme. a ty to prezentuješ jako nějakej zednářskej spolek, kterej kvůli tomu přejde do ilegality? :-O

Marcano nemele vazeni ani nic!
Moje zena se chysta pryc pres pul sveta a musi si podle toho nakoupit hadry a vsechno, aby se mi vratila domu, protoze tam ji zavrou rovnou za to, ze ma jiny puncochace nez tam. Takze kde to jsme??
Lidi jsou uplne vypatlany a proto tahle planeta takhle vypada a zvirata v zoo chcipaji hlady a stresem. Pevne pevne doufam, ze do par let zachyti nas signal jina civilizace a rychle se sem dostane cervi dirou. A ukazou nam, ze penize jsou na hovno, a vsechno co delame a spolecenske tridy jsou brzda vseho. Ze zvirata maji ducha jako clovek a ze vetsina lidi nevidi jako ti co videt umi, ze psychologicke a parapsychologicke vlastnosti jsou soucasti mozku, kultury, kterou nejsme schopni rozvijet, natoz ji studovat a verejne o takovych shopnostech hovorit. Jsou lidi, co najdou vodu bez detektoru a jsou lidi, co najdou poklad bez detektoru. Co s nima stat asi udela? Kdyz je nechytne s detektorem o:-) akta x.

To modrý: je to kravina a z větší části smyšlenka toho novináře. S Jindoru Šteflem spolupracujeme dlouho, je to fajn kluk. Navíc, jak ti je asi jasný za dobu co tady jseš. Nikdo nemusí nikam pronikat, vždyť je to všechno veřejné a do klubu stačí poslat příspěvek. Jsme rádi za všechny archeology, kteří to s námi dělají a pomáhají nám hledání strkat zprávným směrem :-)

Ok,ale jak jsem už psal,meč není můj a nebudu se k tomu už vyjadřovat 8-)přeji všem pěkný signály pod cívkou.

A za sebe,já jsem min.rok vrátil do našeho můzea půlku bronz.srpu,aniž bych něco chtěl ;-)těším se až ho budou vystavovat :-)

Fanfula-s p.Veselou mám dohodu,že až bude výstava u nás v regionálním můzeu-doba bronzová-tak mi dá vědět.Ta půlka srpu se jí líbila už když jsem jí předával.Nevím co si o mě myslíš a je mi to celkem jedno,ale nevíš o co tady jde a máš silácký keci :,-( :,-( o:-) :-/

Ahoj,ten meč z Piseckych hor jsem našel já, od první chvíle jsem ho chtěl odevzdat,jenže v Tyne v muzeu ho nechtěli, no a pak už to všechno jelo,na internetu samé nesmysli,archeolog z Teplic mě taky zklamal, bylo mi z toho všeho zle,udělali ze mě zloděje,nic víc nic míň!!!!

A je to tady,snad si to ještě někdo přečte :-O :,-( :-/

Modrey: co tím myslíš ? ten koment nad tebou ?

Vilson-ano myslím ten koment od plantážníka o:-) :,-( :-/

tak já nevím.... Elmarovi věřím, že pan Šteffl je fajn chlap se super přístupem. Taky Plantážníkovi věřím, že ho napoprvé zklamal přístup archoušů, i když ta komunikace mezi nimi je už diskutabilní... My jsme u toho nebyli a nemužem soudit, ale jen diskutovat... Jak se toho čapnou investigativní novináři, tak jde vše do kopru, co si tady buem namlouvat...... Myslím že Plantážník to tam bodnul v euforii z klukoviny, aby se vytáhl před kolegy, a nedomyslel důsledky, stačilo přiznat chybu, že jen chtěl hezkou nálezovku....Toť muj názor, pak už to ale jelo jak vodopád a média málokdo trumfne, tak to s názorama na Plantážníka dopadlo jak to dopadlo..Myslím ale, že jeho případ poučil spoustu z nás, a opatrnějšího a prozřetelnějšího už krom Pana Klarkona mezi námi nenajdeme.... jinak Marcano, s tím tvým megakomentem souhlasím bez výhrad............................... o:-) 8-)

Pana Šteffla znám, přístup k nálezům ok. Tady opět vidím zpackanou práci publicistů/novinářů. Dokáží udělat zločince i ze svatého. Vše nafouknout, šikovně překroutit - a mají opět senzaci pro dychtivé čtenáře/diváky. :-(

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru