něco na určení

prosím o určení placky a knoflíku, pole u Litoměřic

placka pr. 25 mm na obou stranách 12, knoflík pr. 25 mm. a ještě pečetidlo.

1
1
2
2
koflik
koflik
pecet
pecet
8 hlasů
8 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

Paráda ;-)

ro vím naprosto přesně..to je 12 halířů. Je to z doby, kdy se uvažovalo o zavedení dvanáctkového systému. Takže měly být násobky 12. (obdobně jako byly zlomky u krejcarů). Mělo se jednat o 1 haléř, 12 haléřů, 36 atd. Do jedné císařské koruny se jich mělo vejít přesně 120. Bohužel se od tohoto modelu ustoupilo a přešlo se k nudnému stovkovému... :-)

Merlingor: a jaké je to přibližně datování? letopočet ražen není

Tak první ražbu provedl mincmistr Karl Bibbermann von Prerau v roce 1890. Byla pouze zkušební. Zvláštností je, že číslo 12 nebylo náhodné nicméně bylo díle C.K. ministra financí Bartoloměje Spicla von Hohennfohenn, kterýžto měl dvanáct dětí a měla to být jistá forma satisfakce. Možná to bude znít blbě, ale můžeme být rádi, že jeho nejstarší syn zahynu roku 1866 v bitvě u Hradce Králové pruskou kulkou. Má památník u malé zahrádky. Na jeho památku ostatně vznikl lidový popěvek.
Takže nebýt pruského olova, měl bys tam kamaráde 13 a ne 12. A jak by se c.k. měna vyvýjela kdyby se platilo třináctihalířkem a třicetidevítihalířkem, že ;)

dík za výstižnou odpověď

to Merlingor: děkuji taktéž za krásnou a výstižnou odpověď. Jsem zase o něco chytřejší.

Pěknýýýý :-) :-)

Merlingor:dost dobré až vzorná odpověď ;-) smekám nad znalostí :-D

Merlingor dost dobrý.Dlouho jsem se tak nezasmál :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

tak nevím jestli těm Vaším pohádkám mám věřit, asi se tu někdo baví :-P

merline, mařka z prasečáku říkala acht, jako vosum, ale beru, že nejseš žádnej podvodník, jako untrwasrman ......... ;-) :-D :-P

Hoši hoši hoši...máte pravdu..zapomněl jsem tam zmínit pár drobností a vy jste mě odhalili. především je fakt, že pan C.K. ministr financí měl ještě dvě nemaželské děti, ale to bylo ještě z doby než si vzal svou manželku. To mi přece nemůžete vyčítat, že jsem to tam nezmínil :).
Jinak pro všechny..kdo by chtěl..mám cisternu kvalitního rumu, takže mi napište a pošlete 150 tisíc na účet a zítra ju tam můžete mít :). za kamion to není tak moc :)

:-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru