Neskutečný les...

... válka i depot PG!!!

Ahoj kolegové.

Minulý týden se stal mým nejlepším za tu dobu co hledám. Za čtyři hledačky v nové lokalotě jsem si splnil několik met a bojím se, že příští hledačky budou jen slabší a slabší ... :-)

Začalo to tím že jsem začal hledat novou lokalitu na válku. Tak jsem začal studoval historii místa kde by mohlo něco být, poptávat se místních a podobně, skoro policejní šetření...

A hned na první hledačce ID! Lehké dělostřelectvo. Lokalita potvrzena.

Na druhé hledačce píplo další ID -pěšáka a pyramidka. Udělal jsem si přímku mezi nálezy vzálených od sebe cca 200 a pokračoval po směru. A tak, v pouhých 10cm padl tankán z lisovaného plechu, můj sen! ( zinkové polomrtvé už jsem měl dva )

Na třetí hledačce jsem pokračoval za tankánem, po hodině hledání přišla chuť na svačinu, tak jsem zamířil k jedinému vhodnému pařezu... A přímo u něj zinkový tankán a jako bonus černé zranění... Svačina chutnala moc :-) Poté následovalo obvyklé kroužení okolo a při dalším infarktovém signálu jsem vykopal... americký půl dolar... kde se to tu sakra vzalo?!? Ale kdo by se za něj zlobil, že?

Na čtvrtou hledačku jsem si vzal dovolenou a vyrazil už ráno, to bude nálezů... Ale ráno jsem nějak špatně vstal, bolela mě záda, a i celkově se mi nechtělo... Ale když už je ta dovolená, jedu... Na místě se mi při zavazování pohorek přetrhla tkanička-jen aby se mi nepřetrhla i válkařská šňůra!!! Vyrazil jsem na opačnou stranu nálezů než minule, od prvního ID. Kilometr lesem, plným spadaných větví a ostružiním. NIC. Jdu zpět k nálezům. Očima šmejdím i okolo a zaznamenám nezahrnutou díru. Vypadá to jak po prasohledači, ta 40x40 cm, docela hluboká. Tady někdo našel němce!!! A nedá to, už jezdím okolo, jestli tam něco nezůstalo. kroužím okolo, strkám cívku pod větve, nikde nic...

A pak, normální signálek, válečné jsou větší... Kopu, a najdu kolečko! Tak v patnácti centymetrech. Tedy, dvojkolečko-dvě srostá... Otřu a kouká na mě stříbro, okruží a opis z PG!!

Zalapání po dechu, zrychlený tep, další čistění. Jsou to! Václav IV. V rychlém tempu fotím, dokumentuji a už kroužím, Obejdu strom, vrátím se, přejedu cívkou přes díru ( už zahrnutou ) a dvacet centimetrů od ní zase signál... Ve stejné hloubce zase dvě kolečky, tentokrát sólo. To už jsem totálně v pytli a připadám si chvíli jak ve zpomaleném filmu a chvíli jak naspeedovaná motorová myš. Když následuje třetí, tižší a hlubší signál zase kousek od prvního ( to už cívkou rozrnuji jehličí ve snaze jít co nejníž), je to jasné... MÁM DEPOT!!! 

Skoro ve třiceti centimetrech nacházím první kolečka, jednotlivá, spečenec tří a v díře to pořád pípá!! To je sen.. maximálně si to užívám. Nechci tam zajíždět rýčem, tak hrabu rukama,šmejdím dohledávačkou, pomáhám si větvičkou a prsty nacházím další hranu. A další slepenec, tentokrát tlustý, později počítám jedenáct mincí... Nic dalšího dohledávačka v díře nenachází, ani detektor zezhora nic nehlásí. Konec. Ale ten pocit zůstává. Jsem stále mimo :-) Následuje oznamování nálezu kolegům a kochání se. Po zklidnění zahrnuji i tuto díru a zkouším zase okolí. Už tu nic nemůže být, poklad jsem už našel... Ale po půl hodině všude v okolí cca deset metrů od depůtku další dva Václavové... to mi hlava nebere... Ještě další dobu tomu tam dávám, ale začíná se hlásit únava, tak vyrážím zpět s předsevzetím, ža tam ještě vyrazím...

Doma hned kontaktuji archeoložku a jdu opatrně čistit, ať vím na čem jsme. 

Velký slepenec nechávám, snad tak zůstane i do budoucna, i v muzeu... Si myslím, že bude takto zajímavější než běžná placatá kolečka. Objevuje se jeden Jan Lucemburský, dva Karlové IV a zbytek je jeho syn Václav IV. Ve slepenci nic jiného nebude, navíc stav mincí z těch menších je daleko horší než u sólově nalezených-měď mezi nimi dost řádila a jsou ve špatném stavu.

Doufám že s archeoložkou naplánujeme nějakou lepší dohledávačku-bylo by dobré kdyby mi někdo odtahal ty větve z okolí :-)

Takže takhle jsem si prožil stůj TOP hledací týden a všem přeji aspoň jednou za hledací život něco podobného...  SirMaik... M.P.

 

Ps: Jinak jsem si zjistil co se dalo v té době za tyto groše nakoupit. 

14. století - groš (12 haléřů neboli parvů)
2 haléře = jedno vejce
2 až 32 haléřů = slepice (dražší byla v Praze)
1 groš = kus másla nebo sýra
1 groš = nůž
3 groše = sekyra
3 až 8 grošů = boty
5 až 29 grošů = vepř
22 až 55 grošů = kráva
50 grošů = pluh


Kolik si tehdy vydělali?
tesař 16 nebo 20 grošů týdně
nádeník 4 nebo 6 grošů týdně
 

Pps: ani nechci vědět co našel ten nezahrnující prasohledač v té jámě co tam nechal... :-(

Souhrn
Souhrn
Válka
Válka
ID
ID
Pokládek
Pokládek
Z terénu
Z terénu
77 hlasů
77 hlasů

Komentáře

Groše budou rozfocené na LP, válka už tam je ;-)

Blahopřeji SUPER !!! :-) :-)

Tak to je fakt neskutečný !!! Gratuluji a tiše,vlastně nahlas závidím :-D ;-)

Super nálezy, takováhle kombinace na jedné lokalitě je asi dost vzácná...
Bylo to v místě bojů? Nebo tam spíš několik století vedla cesta kde někdo ztratil měšec a o něco později Němec odznaky?

To je sen! Klobouk dolů ;-)

Pěkný klasika z lesa :-D

ještě jednou gratuluju...závidím ale přeju...takovýhle probuzení mi už nedělej...zdraví mám jen jedno... ;-)

Nemám slov... gratuluju ;-)

Sire to je,ale bomba!!!A pak,že ten středověk u vás nepadá o:-) o:-) o:-) :-D

paraaaada :-) ;-)

Upřímná gratulka k nálezu PG ! Já bych je asi ani najít nechtěl - mě by asi jeblo a kdoví, jestli by mě tam někdo našel. ;-)

mě mrdne! :-( :,-( :-(
co to vidí oči mé? Každý den snad depot poslední dobou :-D ještě, že alespon mně padlo poslední dny pár stříbrných :-D
"pane Maiku" gratulace obrovská!!! především k těm PG, jsou to nádherné mince a dýchá z nich ta pravá historie Čech, mně osobně by udělal radost i ten dolar z 19. st. :-)

No ty vole, mě pos..r na holý záda,..omlouvám se, že to takhle musím napsat, ale co se poslední dobou tady zveřejňuje, já se snad seberu a jdu ještě teď hledat,.. Nádhera - GRATULACE !!! :-O :-O :-O ;-)

Klobouk dolů, a palec nahoru. :-O :-O :-O :-) :-) :-D

:-O :-O

Co dodat,sem si z teho sedla na majestát :-) teda taky gratulace :-) fakt nářez!

Tak to je mega nářez. Hledačů sen tohle najít. Móóc gratuluju. :-)

Velká gratulka Sire. Krásně zachovalé nálezy, nádherné fotky. Moc pěkný příspěvek. :-O ;-)

Dobrej adrenalin.Obrovská gratulka.Pg sem si letos taky užil.Z války ani ťuk.Hodně dalšího štěstí. ;-) :-)

Jo to co hledám :-) :-) :-) :-)

Dost dobrý ;-)

Krása ;-) :-O

wau tak to je parádička...... ;-) ;-)

wooooooooooooo :-O :-O :-O :-O :-O bomba

To je paráda Sire Maiku :-)

To je velká paráda :-O

Tak to si ma namotivoval kámo no skusim niekam vyrazit a dúfam že to nebude zas len nejaký maco čo sa mu ešte nesce búvať. inak pekné máš palec ;-)

Paráda

super nálezy ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru