Ohlédnutí

Prohrabával jsem staré fotky.

Nepřízeň počasí mě poslala do fotoarchivu. Vrátil jsem se do pralesní doby detektoringu a zavzpomínal na pěkné nálezy, tenkrát válečné. Všude okolo nás se bojovalo. Rusové stříleli do Němců a ze vzduchu jim sekundovali Američani v letadlech. Do toho všeho se zamotali Vlasovci kteří táhli po osvobození Prahy na Blatnou přes Příbram a naši vesnici. A Němci řezali do všech okolo sebe. Kousek od baráku údajně skončila druhá válka. Pravda je to částečně. Opravdu poslední výstřely války padly kousek od nás, když si Vlasovci v německých uniformách vařili v polní kuchyni jídlo a hladoví Rusové je napadli v domnění že seberou skopčákům eintopf. Chvilku po sobě stříleli, byly v tom zamotaný i tanky. Po téhle menážní epizodě odešli Vlasovci přes Voltuš k Blatné. To co s nima pak provedli Američeni se určitě do učebnic nedostane a ani se o tom oficiálně nemluví. Z toho plyne že všude okolo mně byly mraky válečnýho šrotu. V rybníkách bylo naházeno, v barákách bydleli Rusové. Naproti udělali z hospody pekárnu chleba a vozili ho jednotkám, které byly v lesích mezi Příbramí a Rožmitálem. Tam byly ještě měsíce po válce. Pak tam zahrabali velkou munici a odjeli. U baráku nám stály ROA tanky a jednotky. Prostě bordelu přehršel. O pár fotek se s vámi podělím. Papírové skenovat nebudu a po příchodu dostupných digitálů už jsme občas cvakli. To je hluboká historie detektoringu okolo ústupovky Dudákštráse čili Strakonická. Nic z toho co na těch fotkách uvidíte už s kolegou ve sbírkách nemáme. Jeho dvakrát smázla na udání PČR a následovaly soudy a podmínečné tresty a já sbírku rozpustil velmi záhy. Druhý děti byli malý a nechtěl jsem riskovat nějakej průšvih. Teď jsou zase malé třetí děti a zas to nechci tahat domů aby nevznikl problém. Na pár fotkám je pár lidských ostatků. Ale jen pár kostiček. Nechci jitřit city případných moralistů fotografiemi větších kosterních nálezů. Tyto byly v případě zjištění totožnosti vráceny rodinám i s místem nálezu. Pokaždé si pro něj přijeli. Měl jsem kamaráda v Regensburgu. Byl to bývalý bojový pilot Luftwaffe a ten mi přes různé spolky vždy pomohl. A jestě k té munici. Při delaboraci se nám nikdy nic nestalo. Dodnes mám někde v archivech kompletní dokumentace a výrobní plány veškeré Ruské a Německé munice. Zastával jsem teorii, že válka se vedla municí. Že po sobě neházeli hrsti metálů. Byla to krásná doba. Detektorů bylo málo a materiálu mraky. Internet nebyl a museli jsme zjišťovat jak se dalo. Povídat si s pamětníkama a přemluvit je aby nám ta místa ukázali v terénu. Při častějších návštěvách mezi námi vznikaly i krásné vztahy. Bohužel už jich moc nezůstalo. Tak teď těch pár obrázků. Psát o konci války bych mohl knihy. O setkání s dcerou velitele německého lágru v Myti u Mirošova bych mohl i natočit film. Ještě pro pořádek. Nic z toho už nemám, mám všechny prsty, válečný zvěrstva ani jedné strany neschvaluji. Hlavně mám haldu krásných vzpomínek.
Trhací jámy na Sedlčansku. Bylo mi o pár let a pár kilo míň
Trhací jámy na Sedlčansku. Bylo mi o pár let a pár kilo míň
Ruská ráže 85mm prach byl zabalenej ve válečkách z novin.
Ruská ráže 85mm prach byl zabalenej ve válečkách z novin.
Tady důkaz jaký jsme byli Janci.
Tady důkaz jaký jsme byli Janci.
Malejch ráží byly plný tašky a batohy.Dna byly krásně čitelný
Malejch ráží byly plný tašky a batohy.Dna byly krásně čitelný
Mala zatopena dirka v lese. Byla naditá
Mala zatopena dirka v lese. Byla naditá
Krátký krochny
Krátký krochny
Tenhle ji dostal naplno. V kabátu zabalený. Tady jen pár kousků a spodní čelist. S vyjímkou lebky tam byl celej. Ten tady zůstal. Než přijela rodina tak to místo zasypali spoustou hlíny.
Tenhle ji dostal naplno. V kabátu zabalený. Tady jen pár kousků a spodní čelist. S vyjímkou lebky tam byl celej. Ten tady zůstal. Než přijela rodina tak to místo zasypali spoustou hlíny.
U nás u baráku
U nás u baráku
21 hlasů
21 hlasů

Komentáře

:-Opecka,ta stěna nemá chybu ;-)

Tak to je parádní. Ani bych nemusel vidět fotky. Spokojil bych se jenom s příběhem. To musely být žně. Kéž by bylo více takových příspěvků.

Tý stěny je jenom část. dlouhý železa byly vedle. Bodáky v bednách a přezky na komíně. známky se ani nevystavovaly. Takových příběhů a psaní by bylo víc, ale z tý starý gardy už jich moc nehledá. Těžko se smířit s tou nicotou která se tu roztahuje. Fotek je mraky a vzpomínek taky. Setkání po revoluci s německýma veteránama. Jejich vzpomínky a za sklem vystavený uniformy, vyznamenání i s dekrety. Dneska se volá pyrotechnik i k patroně ze špagáta. Já dělal hlavně puškový granáty. Měl jsem je všechny delaborovaný. Pak velký ráže. Největší poklad byl projektil z Tigra čtyřky z trhacích jam ze sedlčanska. To už je všechno minulost.

No to je krasavec na první fotce, super čtení. A je vidět že jste se toho nebáli ;-) ;-) krasnej příspěvek :-)

Příspěvek co nemá chybu.

A klidně bych si dal další příspěvek z naskenovaných fotek :-)

Jeldo to jde zveřejnit jen z části. Už neni doba na tyhle vzpomínky. Ale něco by se ještě našlo. Za mně jsou daleko zajímavější historky pamětníků. Ale to je bez obrázků. :-D

Pepi moc hezké , No ale zase máš haldu krásných vzpomínek které ti nikdo nevezme a toho adrenalinu co jsi zažil jak při kopání tak i při delaboraci. A ty vzpomínky starých pamětníků jsou k nezaplacená , bohužel já prošvihnul si popovídat s jedním pamětníkem který zemřel bylo mu skoro 102 let , pamatoval jak válku tak dělal celfotra když vodil procesí do Maria Zell, tenkrát chodili polními cestami zkratkami a přespávali někdy u sedláka někdy jen u vesnice v senících,něco vím od jeho dcery ale je toho poskrovnu .Hold až zemřel tak jsem se začal o různé paměti zajímat ale těch co pamatují moc rychle ubývá .Máš můj obdiv .Atˇ se Ti daří .

No já si počkám na mistra , dáme sklenku či dvě a pokecáme :-)

Jeldo to nemuze dobre dopadnout. :-D
Krokohot-Víťo děkuji. Mně to povídání s pamětníky hodně dalo a hlavně bavilo. At uz to byli Češi nebo Němci. Nejen jak se valcilo ale jak se tady tech sest let zilo.

když na mě budeš hoodnej , tak to dopadne dobře :-) uvidíš :-)

Parádní 👍👍👍

Jeldo jak píše Víťa. Tohle nedodrzis. :-D :-D

Pokud nebudete spát s Jeldou v jedné chatce tak bych se toho nebál :-D :-D :-D :-P To MPéčko bych chtěl vidět ;-)

Parádní kousky. :-O

Parádní kousky. :-O

No asi nedodržím, ale věřte že jsem se snažil :-D :-D

Pyrdo bylo jich pet. Tri hrabany a dve z pudy i hromadou plnejch krmitek v top stavu. Na.silvestra jsem daval salvy.😂😂

V jedny hajovne.byly tri stg 44 v sene. Tech je mi dneska lito.

To má někdo štěstí ;-)

:-O :-OPepo na MH budu stát opodál a budu mít větší uši než Doby,aby mi z vyprávění nic neuniklo :-D ;-)
taky bych poprosil o další příspěvek,zatím díky-M-

V ty dobe to nebylo o stesti ale o drzosti. Dostat se na pudy. Ukecat lidi. Mezi Pribrami a Cimelicema ta obrovska kolona stala. A roztahla se.do velky sirky. Skopcaci odhazovali co meli. V kvetnu 45 bylo velky vedro a v tahlych kopcich uz se jim ty kramy nechtelo tahat. Tady vsude cestou kseftovali s domorodcema. Chteli vodu, mliko, chleba a civil. Opasky celty boty a hadry byly na kazdy pude.

Sakra, to muselo být materiálu... :-O
Železa a munice mě nebere, ale metály, ID a další...
Že já v těch letech jen proháněl holky a radši nehledal, tady toho bylo taky dost :-D

;-)Pěkně se to čte a dobový fotky se strašně těžko zháněj.Jinak ještě že válku nedělám,to bych se tam u vás zbláznil. ;-)

Já blázním jen to čtu :-D já jsem se teď zbláznil do známek
o:-) :-)

V jednom rybnice ve Vrabsku jich kkuci vyndaly kybl. Oni v tom kyblu byly. Jenze zinkace a vsechny na prach.

A jestli je tu nejakej valkar co ma koule a hlavne cas tak se co nevidet zacne delat pokracovani D4 a zrovna nejzajimavejsima mistama okolo nas. Tam to bude sypat zase.

luxusní čtení,super fotky ;-)

Jen žasnu! Super příspěvek

Suprové všecko,písmena i fotky.

Zajímavé a poutavé počteníčko. Mě, jako sběratele by zajímaly ty bodáky. Moc pěkný příspěvek i fotky. Dodej pokračování. Asi jsi zažil hodně adrenalinu. ;-) :-O

Dekzji vsem za komentare. Vyhrabu fotky a neco jeste napisu. Slovane adrenalinu bylo hodne. Kdyz ti zacne.pod rukama bublat protitankova mina, nebo kdyz se pri ohrivani kula z Tigra zakecas a tritol ti blafne. Ale to uz je davno a jsme cely.

Tak zkus ještě nafotit ty bajonety, prosím. ;-)

Slovane uz nic z toho nemam. Uz nic nenafotim. A bajonet byl v kazdym baraku. Ty jsem ani nefotil.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru