Opravdu jsem našel zaniklou ves??

Před několika lety jsem čistě náhodně našel detektorem několik mincí a dalších artefaktů.Mince byly odborně popsány a zdokumentovány a po dohodě s autorem článku a drobných korekturách je tu pár fotek k nahlédnutí.

Před nějakým časem,v době mých začátků s detektorem kovů, jsem našel, pro mě tehdy neznámé mince a několik Pražských grošů.Na místě bylo i větší množství keramických střepů, nějaké kušové hroty a hřeby. Odborného zpracování mincí a dalších souvislostí se ujal pan Ondřej Černohorský a já se teď nedávno od něj dozvěděl, kam až ho jeho pátrání dovedlo. Regionálně historický nástin Nedaleko místa nálezu stojící novobarokní zámek(původně dvůr)nechala roku 1882 postavit hraběnka. Jak však ukazuje I.vojenské mapování, kromě nedalekého hostince zde žádné osídlení nebylo. Na stejné mapě je podél toku řeky zakreslena soustava rybníků a jeden z nich zasahoval svou rozlohou až k místu nálezu. L.Hosák uvádí, že v blízkosti této vodní plochy stála vesnice Johannesdorf, která je v pramenech k roku 1669 uváděna jako pustá. Pokud dáme existenci vesnice do souvislosti s nálezem obou souborů mincí a dalších doprovodných artefaktů(keramika a kovové předměty), je možné říci,že se Johannesdorf s největší pravděpodobností nacházel právě zde, na jižním břehu rybníka. (upraveno a odstraněny místopisné body) Objevil jsem opravdu zaniklou středověkou obec Johannesdorf??
55 hlasů
55 hlasů

Komentáře

Dobrá práce brachu ;-)

Jo vypadá to tak. Taky jsem měl tu čest, ale bohužel jméno 'mé' vesnice se zatím nepodařilo dohledat přestože existovala v 12. až 15. století. Gratulace a depotíky závidím. :-)

Super počtení i pokoukání. ;-)

suprovní ;-)

Parádní příspěvek. ;-)

Dobrá práce!

Moc pěkný, gratuluji. :-O :-) :-)

Kromě mincí a keramiky by tam mělo být také vyšší množství přezek, opaskových kování apod. Dále olověné slitky, smotky, přesleny... Když by byla ves staršího data tak i záušnice. Těch druhů artefaktů je více, toto jsou nejčastější.

Moc hezké čtení, krásné nálezy a zadokumentování! ;-) objevit zaniklou ves to je také sen, gratulace a snad je to pravdou :-)

Díky všem :-)
Azaz163:olověný přeslen,nějaké roztrhané olověné plechy,něco jako lev na olověném plátu,to jsem tam postupně našel.Problém je v tom že to tam bylo přerovnáno před lety buldozerem a vysazen nový les.Navíc se to místo prolíná s další o víc jak tisíc let starou kulturou(Avarské kování,nějaký amulet,bronz závěsky atd.)

Johannesdorf...odedneška znám jako Kyldorf... ;-) pěkný...

parada! :-)

Pěkný ;-)

Dávám bod ;-)

Paráda ;-)

Moc pekne!

Krásný to máš 👍😃

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru