Orlice a medaile střeleckého sboru

... brněnského, ze Šrajbecu co tam jezdí šalina.

Na Vančickým poliy ležela bronzová orlica jako dlaň. Brat Mongol, pvidá, že stejného vorla, mají ve znaku brněnské šaliny.No a pak jeden borec ze štadtlu povídá, že je to brněnského měšťanského střeleckého klubu a že ten klub existuje dodnes. Moc nóbl společnost. Mají takové ty dobové hadry.. No pak jsem si uvědomil, že Bubák má ze stejného pola medailu ze stejným znakem.

Tak jsem jim napsal liebesbríf. A voni, jako že jo, že je to z patrontaška asi a že je to mezi léty 1850 1870. Starou belu, je to po roce 1878 ale to je jedno. A pak brněnské muzeum, začalo dělat ofrky na toho borca a no mají trochu nos hore.

Já když něco najdu, tak se raduju, a pak se radujeme v muzeu a jsme veselí. Nejsem zvyklý na nějakou nafoukanost a nemám zapotřebí, něco někomu cpát až po nos. Vorla dostane asi Kárl z Varů a nazdar.

Ale i tak krátce o té společnosti:

  "  Svěcení nového praporu městské střelecké společnostI. V pisárkách 19.5.1887. Za velké účasti veřejnosti. Velitel Johann Alexandr Herlth.

Střelecké společenstvo sv. Šebestiána v Brně vzniklo roku 1492. Oblíbená byla střelba : ku ptáku na brněnských hradbách. Střelecká společnost se zůčastnila obrany proti Švédům atd atd...a 1646 založili měšťanskou střeleckou společnost, která kromě bolševika funguje dodnes.

svěcení prapori v Pisárkách
svěcení prapori v Pisárkách
dům majora Herltha
dům majora Herltha
4 hlasy
4 hlasy

Komentáře

;-)nů,pěkně jsi to zpracoval. :-)

Nejlepším ostrostřelcem ze všech ostrostřelců byl Anton Špelec - ostrostřelec ;-)

Moc pěkné odyssee, jako vždy.

Kemo asi teda gómeš hantec,ale Štatl Šrajbec a Zelňák to už je levandula a járy taky gút 42jařin hoď vočmen na čumkartu. Když pohrneš za Zelňáku přes Oltec tak máš Šrajbec a pod jégrhausem máš Střelák kterej v járu 1847 ufachčila tady ta sajtna.

Orel! Nikoliv orlice. Orel má v heraldice dvě hlavy, zatímco orlice jednu.

Pěkné ale je to orel ne orlice.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru