Orthoceras

Poslední třetí výpravu doprvohor jsem se rozhodl že trilobitů bylo dost ale chtěl jsem najít pár vzorků tohoto ikonického /teda pro mě/zvířátka.Někde jsem četl že mu chutnali právě taky trilobiti (O: Pár vzorků se opravdu podařilo a jeden pěkný mlž s hezkým jménem Cardiolinka bohemica a brouček který si to štráduje kolem stonku Lilijice vlevo nahoře nad ním.Tyhle dva tvorečky dělí pouhých cca 400 milionů let Jsou to předchůdci současných chobotnic. Jejich délka se pohybovala od několika cm až do 6 metrů. Mohli plavat stejně jako lézt po dně oceánu. Ve skořápce měli komoru, kterou mohli vyplnit vzduchem, což jim umožnilo plout. Pohybu pak docílili stříkáním proudu vody. Když zemřeli, jejich ulity se hromadili na dně oceánu, později byly pokryty sedimenty a v průběhu věků zkameněly.

7 hlasů
7 hlasů

Komentáře

Omlovám se neudělal jsem odstavec.Ten popis samozřejmě patří Orthocerasovi a ne Lilijici....Jsou to předchůdci současných chobotnic........atd.

Teda ty potvory mořské neznám. Tady u nás jsme chodili jako haranti do opuky na konci vsi na trilobity. Tohle bude jiný šutr a jiné období. Ale to poslední je mája, těch je tu celkem dost. Zřejmě ji vylákalo vylézt ze zimoviště aprílové slunce.

No a ta Majka fialová ,je taky dobrá 👍

Až jsem na chvíli zaslechl hřmění příboje a ve vzduchu ucítil vůni slané vody drtící se o skály 8-) Pěkný výlet, parádní vzorky! ;-)

;-)jejej,když sem byl předpětatřiceti lety na místě kde se otevíral Homolák.Tak v jednom tříkubíkovém kamínku byl dvaapůl metru velkej ortoceras,dneska by šel takovej kamínek prodat zo hodně slušnej majlant,někomu na zahrádku. :-D :-Dpěkný kousky. :-)

Moc pěkný. :-) :-) :-)

Paráda 👍😉

Taky moc hezké exempláře. A na Majky pozor, jsou jedovaté už při dotyku a můžou popálit kůži. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru