Patinování Ag mincí

Je to levný a velice pěkný výsledek.

K patinování stříbrných mincí doporučuju sirná játra - připravíte tak, že si v lékárně koupíte malé množství síry a hydroxidu sodného. V poměru 1:1 vysypete na starou kovovou lžíci a zahřejete nad plamenem tak dlouho, až vznikne spečenec. Pozor - při reakci se uvolňuje sirovodík - strašně to smrdí, nedoporučuju dělat doma v kuchyni!:-) Když získáte spečenec, necháte ho vychladnout a potom rozdrtíte na prášek (nejlépe v hmožďíři, ale dá se i mezi dvěma kameny nebo kladivem). Tenhle prášek - tzv. sirná játra pak smíchejte s vodou a nechte vylouhovat. Když budete chtít napatinovat minci, použijte nádobku (nejlépe petriho misku), do které dáte čistou vodu a připravený koncentrovaný výluh sirných jater pomalu přikapávejte kapátkem nebo injekční stříkačkou - stačí jen několik málo kapek (2 - 3). Pak vložte minci a sledujte, jak reaguje. Když je reakce moc rychlá, je roztok příliš silný a rychle jej zřeďte čistou vodou. Pokud se dlouho neděje nic, můžete kapku, dvě koncentrátu přidat. Pozor ale, ať nekapete přímo na minci, zčernala by rychle a nerovnoměrně. Čím pomaleji se patina tvoří, tím lépe později drží. Minci je dobré nechat úplně zčernat, pak opláchnout vodou a mýdlem a měkkou kancelářskou gumou lehce přegumovat - tím z mince "vylezou" reliéfy - písmo, obrazy - a plochy zůstanou tmavé - mince pěkně zkontrastní. Pozor s gumou - doporučuji vyzkoušet na nějaké "rezervní" minci, jestli nedělá rýhy - někdy guma obsahuje tvrdé částečky brusiva a minci může pěkně poškrábat. Další upozornění je na nevhodnost sirných jater pro patinování mincí s ražebním leskem. Na zrcadlových plochách se vytvoří nepřirozená patina kovově modrých odstínů. A poslední rada. Koncentrovaný roztok sirných jater udržujte v chladu a temnu (v lednici). Tak hodně štěstí a jen krásnou patinu na krásných mincích.. Jary
1)Zahřívání síry a hydroxidu sodného,2)rozdrcený spečenec, prášek s vodou cca 1 dcl
1)Zahřívání síry a hydroxidu sodného,2)rozdrcený spečenec, prášek s vodou cca 1 dcl
1)před,2) průběh,3) po
1)před,2) průběh,3) po
mine před patinací
mine před patinací
mince po patinaci 1
mince po patinaci 1
mince  před patinací 2
mince před patinací 2
mince po patinaci 2
mince po patinaci 2
31 hlasů
31 hlasů

Komentáře

Wow super,ale pro mě těžké,nejsem chemik a bojim bojim ;-) ;-) ale vysledek je super ;-) ;-)

Pěkný. Zjistim kde koupit a hr na ně

jednoduší je patinovat jodem, skoro stejný postup patinace ve vodě, stejnej problém modré na hladkých plochách, můžete použít desinfekci typu betadin nebo jodysol atd...pozor veškerá chemická patinace je nevratný zásah do povrchu mince.
lepší je vytvářet umělou odstranitelnou patinu, nikdy nevíte kdy jí budete chtít odstranit někdo rád mince nepatinované... ;-)

vem starý mrtvoly a dej je do pece...experimentuj a zkoušej... cu je svině.. ;-)

nebet... největší problém jsou velký placky...co se týče pravidelnosti patinace...velký cu jde většinou do nehezký a nepřirozený duhy, to už je lepší práce s mosazí, jenomže pořádná patinace chce taky svuj čas...zkoušet a zkoušet... ;-)

myslím...že cement tady kdysi prezentoval patinaci bronzu...nevypadalo to zle... ;-)

Ty mince před patinaci vypadají mnohem líp jak po tom, můj názor.

Tak ono stačí Ag mince vošmatlat v rukách a ztmavnou taky.

na ty měděný se někde psalo do víčka trochu čpavku a zavřít s mincí v igelitovým sáčku

AG na hoďku strčit do uvařenýho vejce(bílku)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru