Projektily, které neminuly?

Střílelo se na tom poli? Jsou to vůbec projektily? A pokud, ta z čeho a kdy byly vypáleny?

Zdravím, kolegové. Tyto dva artefakty, o kterých si myslím, že jsou projektily jsem našel kousek od sebe. Jsou z olova a jsou na nich svislé drážky. kdybych našel jen jeden, asi ho hodím do olova, ale dva už mě zajímají. Snažil jsem se je najít zde v katalogu, ale neúspěšně.
2 hlasy
2 hlasy

Komentáře

Já bych řekl, že je to střih z jednoho kusu,ale těžko říct, jenže kde ještě by byli špičky

Jeste musim pripsat ze jedna byka povrchova a druha asi 10 cm v zemi. Vzdalenost od sebe asi 15 metru.

Projektily určitě. Jestli dobře koukám, minimálně na jednom je vidět drážkování z hlavně. Jinak žádnej projektil, kterej vystřelíš nikdy nemine. Vždycky zasáhne. Minimálně strom v lese, drn na louce, dobře se strefuje i rybník nebo řeka, mnohokrát jsem zastřelil oblohu, ale vždycky jsem něco zasáhl :-D :-D

Jasny, to je fakt. Pak se daji nalezt i projektily, ktere vypadnou strelci z kapsy kdyz nabiji, ale ty by zase nemely drazku od hlavne.

Lumberjack... Já se posledně na skeetu tak rozvášnil že sem zasáhl tu věž co odpaleje holuby :-D

:-D :-D :-D :-D učiněný Vinetou

:-D :-D :-D

Cemente, oloveny to je. Takze jak jsi me naucil, nezname predmety z olova jsou satni zavazi.

:-D :-D :-D prej drážky z manžestráků :-D :-D
Cemente, tak to je mega zášťuch. Šatní závaží už tu probíhalo na všechny způsoby, ale tohle ještě nikdo nevymyslel :-D :-D

Já se při představě, jak si dotyčný usere s takovou vervou, až nohavicí vylítne závaží rychlostí že manžestr zanechá drážky málem zlomil v půlce :-D :-D :-D

Sen o textilním závaží? To musela být noční můra, ne? Ale debata je to hodnotná, to se musí uznat. Sice pořád nevím, co jsou ty olůvka zač, ale směju se. Budu si třeba myslet, že to cpali myslivci do praků a stříleli tím po pomalu běžících srnkách.

To nohlo byt, je to tomu dost podobne, ale nemely by byt ry s - bally dutý?

Dobře, konec srandy.
První a základní co při určení projektilu potřebuješ znát je průměr změřený šuplerou. I tak se vystřelený projektil špatně určuje, kór pokud jde o tyhle staý olověný mršky. Když jde o starou flintu, tak si musíš představit, že jen firma Roth a DWM na konci 19 století vyráběli cca 1000 různých ráží nábojů. Jen v Čechách bylo desítky puškařů a v podstatě každý si vyráběl flinty pro ,,svoje" ráže, protože si tím jaksi pojistil zákazníky. Říkalo se tomu tzv. Živnostenské ráže a velké muničky mu dodali jakoukoliv nábojnici, pokud si jich objednal víc než 500 kusů. On odlil střelu, ubělal náboj a zákazník musel objednávat u něho. Až teprve 21.10.1909 se v Erfurtu dohodli výrobci na normalizaci náboje 8,15x46R a potom se teprve začali normalizovat ostatní náboje, takže pasovali do flinty dané ráže od všech výrobců, všude na světě stejně, tak jak to známe dneska. A aby to nebylo tak jednoduché, tak příklad hooodně známého náboje 8x57 IS do Mauzéru K 98
Průměr nevystřeleného projektilu je 8,22 mm.
Průměr hlavně v polích je 7,89 a v drážkách je 8,20 a tím projektil musí ve zlomku sekundy procpat, takže nastane ještě nějakej otěr.
No a pak si určuj vystřelenej projektil, pokud to nejsou jasňačky, jako u některejch vojenského ládovaček alá Lorens, nebo Dreise ;-)

Super informace. Diky. Takze z toho usuzuji ze jsou to projektily a ze byly ulity na rozhrani 19 a 20 stoleti primo na miru do nejake lovecke flinty.

S největší pravděpodobností ano. Rozhodně to není brokovnice a na 90% to nebude starší než cca 1800. Na druhou stranu si spousta nimrodů k těmhle starejm flintám pořizovlo přebíjení a používali je ještě dlouho po normalizaci nábojů. Flinty byly drahý a když to střílí tak proč to měnit.

A pomohlo by k dataci treba to ze jsem na, stejnym policku nasel 10 pfennig 1940? Asi ne co? Ten se tam mohl dostat kdykoliv. Ale perfekt. Znovu dekuji.

To určitě nepomůže. Tu minci tam někdo buď ztratil přímo, nebo přicestovala s fůrou hnoje kdo ví odkud a ty projektily tam přilítly nejspíš z nějakého posedu na kraji pole. ;-)

Asi tak. Posedy okolo jsou.

To by bylo neco. Ty vogo, treba ten myslivec jeste zije. A nebo to mohl byt pytlak Říha a mel specielne upravenou zbran a proto ty podivny projektily.
Jo ale problem je v to ze nemam ponalezove fotky a nepamatuju si jak ty strely lezely. Jestli spickou na vychod nebo na zapad, takze nemuzu s jistotou rici z jakeho smeru priletly. A taky nevim jak daleko muze takovy oloveny previt doletnou. Myslim si ze toho strelce nedohladame, ale myslenka to byla dobra. Posbiraly by se zbrane vsem kdo tam tehdy mohli strilet, udelaly by se balisticke zkousky a mame ho. Pytlaka. 😀

Werndl
https://www.youtube.com/watch?v=TyrkA0CPLBw

Mohlo by být, ale jak jsem psal, k přesnému určení chybí průměr změřený šuplerou.

Průměr nemám, s šuplerou to neumím a když to vyfotím, tak už to sem stejně nevložím.

Ale podle metru to vychází na 10 mm.

Nevím kolik má vnitřní průměr hlaveň u pušky Werndl, ale střela má 11,2 mm. Něco slíznou drážky, tak to by vycházelo na cca 10,5 - 11 mm. Něco může být chyba měření metrem. Tak to klidně Werndl může být. Ale taky DWM270, bulharský 11 Berdan, 11 mm Mauser....... Jak jsem psal - tyhle projektily se určují blbě

Jasný, já to chápu a oceňuji informace, které jsem dostal. I to video od Vykopatora bylo poučné. Díky chlapi.

Obdivuji vás. Já bych zabručel :"kulka", strčil bych jí do kapsy na barevné kovy a klidně mával dál. A tím by to pro mne skončilo. A o co všechno bych tady přišel! :-D :-D :-D

Víš steelfalco já moc nálezů nemám (asi chodím na blbý místa), tak je pro mě každá trochu normální věc skoro pokladem. Až budu tam co ty, tak to taky asi nebudu řešit. Strčím to do kapsy a bude hotovo. A na Vánoce se to roztaví a bude lít do misky s vodou. Ale doufám že oceňuješ to, že jsem ty kulky prezentoval zde a ne v katalogu. Takovej kokot zase ještě nejsem. :-D

Já to myslel vážně, že člověk z jisté setrvačnosti některé nálezy podcení a přitom z nich může po prezentaci vyplynout takto skvělá odborná diskuze, při které se člověk poučí. Určitě hodnotím kladně, že jsi je vložil. Bádat o původu a funkci nalezených artefaktů, to je ten správný stupeň hledačství. To už je archeologie. Takže za mne palec za přístup. ;-)

Tak v tom případě mám radost. Díky za uznání.

Hledat info na netu neni zas tak jednoduche, kdyz je nekdo totalnu zbranovy laik jako ja, tak ani nevi, co ma do vyhkedavace napsat, no ale zkusim zadat neco o tech drazkach a uvidim.

Podle drážek to bude vyšší dívčí. Policejní balistik by to dokázal zúžit na třeba 2-5 zbraní ( pokud nepůjde o již zmíněné živnostenské ráže), ale jejich databázi nikde na netu nenajdeš. Kdysi jsem pro kolegu Titra dohledával jeden projektil přes známé z VHÚ a i tam mi chlapi řekli, že je to docela problém.
Jen pro pobavení, jedna zajímavost o drážkách: u pušek pro střelbu na velké vzdálenosti se při střelbě na třeba 2 Km počítá i s odchylkou způsobenou rotací zeměkoule. Takže na naší polokouli se používají pravotočivé drážky, aby tuhle odchylku dorovnávali a na jižní polokouli se u těhle odstřelovaček používají drážky levotočivé ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru