Sběratelské okénko

aneb pohled do časů minulých.

Na popud bratra Žižky a jeho sběratelské vášni vkládám příspěvek, který zaujme nejenom sběratele ale hlavně rybáře 50+.

Je to už dávno kamarádi, když jsme s jednoduchým rybářským náčiním číhali ve vrbičkách na pěkného okouna, úhoře či pstruha. Tenkrát byla krásná doba, rybářů málo a ryb hodně. Kvalitní zboží renomovaných firem, jakými byly Shakespeare či ABU bylo k dostání pouze v Tuzexu a tak jsme se své vášni věnovali s cajkem tuzemským, který zrovna kvalitou a spolehlivostí neoplýval.

Rybařím od r.1975 a člověk se ve svých myšlenkách často do svého mládí vrací. Možná proto se obklopuji věcmi, které mi časy dávno minulé připomínají.

A teď tedy ke sběratelství. Ideálem správného sběratele je věc v původním balení. Jedno, co sbírám ale pouze původní balení dává sběratelství ten správný šmrnc. Pokud je součástí originální dobový paragon, máte vše jak má být. Posílám několik kousků z mé sbírky, jedná se pouze o ukázkový zlomek. Hezkou neděli přeji.

Kompletní balení včetně originálního paragonu.
Kompletní balení včetně originálního paragonu.
6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

;-)dole na ponku mám ten předposlední plecháč a podobnej,ale v mosazi. :-)

Pokud je v mosazi, jedná se o výrobek páně Rouska - I.republika. Na zadní části bude signován buď jménem nebo znakem. A nebo není vůbec signován, běžná věc.

Rouskovi a dalším Čsr výrobcům byla výroba v osmačtyřicátým znárodněna, v n.p.Tokoz hotové výrobky doprodány a dle znárodněných patentů dále vyráběny a prodávány.

;-)je nachystanej na čištění v bečce,kde je tak dvacet kg mosazi,ale vzhedem k času sem to ještě nezalíval. :-)

Čím to zalíváš? Rousek dělal z nejkvalitnějších materiálů, bude tam jen lehká patina způsobená oxidací. To půjde vyleštit hadrem :-D

;-)do citronky,ty jemnější kousky tak na den,a něco i na týden. :-)

No, však ty víš co děláš. Tak až ho vypucuješ, udělej „mosaznou“ klubovku. Rád se kouknu.

Děkuji za pochvalná slova sběratele, Martine.
Sbírám to už roky ale posledních 5 let jsem nekoupil vůbec nic. Za prvé jsou ceny jinde (však to znáš) a za druhé rvu peníze do baráku. Až to budu předávat dětem, chci aby bylo vše hotovo a pro ně bez starostí.

Když vzpomenu, co starých hraček se v každé chalupě vyhodilo do šmelce za bývalého režimu, strašný. To samé stará auta, motocykly, kola, rybářský cajky, hadry po němčourech atd. Tenkrát bezcenné záležitosti, dnes by se za to postavil barák.
Tchán spálil komplet. německou uniformu jen proto, že překážela na půdě při přístavbě patra. Nosit prý to nikdo nebude, tak co s tím.

Tak to je krása Romane ;-)Nejeden z těch navijáků jsem měl a navíjel tam ten silon z poslední fotky.Já je vždy dědil po někom.I bamdusáka jsem měl(ale né štípaného).Ale jak bylo zmíněno myslím u kalichovo hraček většinou se obal natož paragon nedochoval.Tohle je krása a to nejsem rybář 50+ :-DZnal jsem jednoho super chlapa(už nebožtík) a to byl vášnivý rybář.Měl jich taky pár na chalupě a já mu kdysi nějaké ty pruty a navijáky taky daroval.Ale s krabičkou neměl žádný.

Díky Jirko. Na několik tisíc navijáků, traktůrků, autíček či cokoliv tě jen napadne, se dochovala jedna krabička. Proto jsou krabičky cennější než jejich obsah - platí po celém světě.

Mám ve sbírce hezkou řádku prutů bambusových, kovových i laminátových. Až si budeš chtít zavzpomínat na dětství, dokážu složit sestavu přesně dle Tvých vzpomínek včetně dobového vlasce, splávku, podběráku, židličky atd. :-D

Retro jede jako nikdy, svatá pravda bratře Žižko.
A kdo je trochu schánčlivý - třeba jako Kvasak :-D :-D :-D, jednou dobře prodá.

:-D :-D :-D
Kvasak kdyby prodal svoje poklady jen do blbého kovošrotu, tak by měla taková nevěsta na svatební cestu kolem světa ;-)

pěkné pěkné pěkné ;-) 8-)
raději nevzpomínat co všechno člověk měl a vyhodil :,-( 8-) :-D :-D

kalich - samozřejmě a Pinot Noir v neomezeném množství po celou dobu letu.
loner - a ještě vyhodí. Víme prd, co za 30 let bude hit.

Jak píše loner-Raději nevzpomínat na to co člověk vyhodil a zničil.Kalich přesně jak píšeš-smeťák za vesnicí bylo naše hřiště.Já tam měl odvézt kolečko bordelu a další jsem přivezl domů :-D

:-D :-D :-Dviděl sem lidi jak mlátěj hlavou o výlohu starožitnictví,co všechno oni vyhodili :-D :-D

Já sem slyšel že když kvasak stavěl domek tak musel mít speciální povolení od báňského úřadu, a geologů že to unese skalní podloží :-P.... A stejně prý už domek o metr klesl do země... Pod tíhou sbírky :-P :-P :-P :-D

;-) :-Da že má kam zmizet,stojím nad důlním dílem na železnou rudu,rozsah díla neznámej. ;-)

;-)klidně dojeď,rád tě poznám :-)

Moc pěkný kousky Romane. ;-) Menší poklad.
MK jsem sousedovi tiše záviděl. :-) Tahal jsem kapry na Tapa, Roenem to byl kumšt a Rex se při větší rybě rozsypal v ruce :-D. Když jsem v 6ti letech tahal bělici na Rexa, tak se smáli rybáři i kačeny na druhý straně rybníka, jakej to byl kravál. :-D

Diky Honzo. Tap už byl oproti dalším jmenovaným celkem slušný naviják. Reex, to byla pastička na problémy. Věčně vlasec pod cívkou namotaný na hřídelce a při první větší rybě práásk.... :-D
Jo, byly to krásné časy.

Já ty pruty furt mám. Modrý Lipna a teleskopy Sony. Jen tomu rybaření už moc nedávám. ;-)

Modrý Lipna, hlavně s gramáží nad 60g a délkou nad 2.1m jsou dodnes vyhledávaným cajkem na sumcaření z lodě. Ty pruty vydrží neskutečné věci a viděl jsem je používat i na mořský rybolov. Buď rád, že je máš. V hezkém stavu se špatně shání a je o ně zájem.

Občas si ještě zachytám na můj malý teleskop Sona. Dnes už jen běldy, ale chytal jsem na něj tresky v Norsku, platýse ve Španělsku, sumce v Thajsku a půlmetrový pstruhy na Zélandu. Jen očka má vyspravený. :-)

A safra, ty jsi tedy opravdu světoběžník :-O Ten Zéland bych zažil rád, viděl jsem videa odsud a ráj. Až se někdy potkáme, hodíme na toto téma řeč.

;-) Na Zéland se stěhuju na důchod, tak to stihneme ;-)

Hezká perspektiva :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru