Sbor československé národní bezpečnosti VB

Legendární žluto bílé autáky VB

Zdravím husákovy děti a nejen je. Dnes je neděle čas na nedělní chvilku poezie teda nostalgie.:-) Za komunismu jsme neměli Policii ,ale veřejnou bezpečnost. VB přímo podléhala ministerstvu vnitra. Kdo viděl na silnici žlutáka  nebo před barákem už měl staženou prdel. :-) Tyhle auta byly tak výrazné ,že každý přesně věděl  komu patří a co se bude odehrávat. Dnes vám představím hračku Škodu 120 VB ,kterou vyráběla firma KDN . Myslím ,že je zas vyrábí. Je oně velký zájem. Já jsem měl příležitost se vtomhle policejním autě svést. Zapnul jsem maják,který řval jak siréna zapínaná každou středu zkouška sirén,zkouška sirén . Škodu 120 bylo  moje první auto v roce 1994. Kdo sní, kdy jel musí potvrdit ,že nejela zas tak špatně a co hlavní byla spolehlivá. Akorád trpěla na dvě vady. Trhalo se plynové lanko ,které jsem dokázal opravit i já a v kolonách odcházel termostat . Takže se vařilo. Přestal jít větrák. Já ho měl pak na ruční zapnutí a problém vyřešen. Jinak škodověnku jsem drtil ,jak jsem mohl. :-)

Můj otec i děda moc nejezdili ,ale když, tak noční můra proně byla silniční kontrola VB. Oba dva Moskviče v né dobrém stavu. Vždy, když příslušník zvedl plácačku na silnici můj otec kolaboval a matka nasadila útrpný výraz ,jako kdyby jí vezl do porodnice. Většinou to vše vždy ukecala moje matka svím osobním šarmem a slušností,někdy i tak se příslušník neobměkčil a  otec to měl za 100,-Kč . VB mělo v té době opravdu moc a myslím i respekt.

Největší svině byla pomocná stráž veřejné bezpečnosti . Zakomplexovaní lidé co si léčili mydráky . Snima jít do křížku bylo opravdu o hubu. Zde platilo pořekadlo Dej volovi moc.

Já měl s příslušníky jediné osobní setkání. U nás na sídlišti byla rokle ,kde byl smeták . Chodili jsme s klukama rabovat ,až jednou jsme našli lidské lebky . Koukali jsme jsme ,jak tele na vrata. Zavolali jsme z telefoní  budky VB a oznámili nález tří lebek. Za 10 minut přijelo snad 20 aut. VB šli jsme ukázat místo a hoši se dali do práce. Hned nás vyhodili. Po nějaké době se zjistilo,že lebky patří starým  nebohým židům ze zrušeného hřbitova ,kdne dnes stojí Žižkoský vysílač. Tam na jeho místě byl starý židovský hřbitov. Později  do rokle vozili i náhrobky kosti, lebky bylo toho požehnaně.Inu on se stím nikdo moc nepáral. Úkol zněl jasně. Vykopat a vyvozit. Pětiletka nepočká a je potřeba plnit plán.

Dnes je mnoho majitelů těchto aut. Je pravda,že tohle auto na silnici nikdo nepřehlédne. Čest práci a rukám klid. Hezkou neděli. Husáci :-) kalich.

 

3 hlasy
3 hlasy
neznámý
2396 13

Komentáře

Teda Kalichu ty vždycky příjdeš s ňákou peckou. Tohle nemá chybu.Bezva početní a pravdivý.Škodověnka byla moje první auto.Měl jsem ho po tátovi, ale byla to ještě Š 1000 MB. Tedy legendární embéčko. Dodnes na něj nedám dopustit. Hlupák jsem ho tenkrát prodal za hubičku a koupil právě stodvácu. Pravda jezdila určitě líp ale embucho jsem měl radši.
Ještě pro OBIHO. Nerad bych se pletl,ale pomocníci neboli PS VB měli pásky žlutý s černejma písmena. Taky jsem s nima měl co dodčinění. Za klubovou Kalich určitě 👍

OBI:
To je úplně fuk,jaký byli barvy, hlavně že víme o koho šlo.🥴🥴 Básnička přesná. Paměť máš Ok.🧐

Kalich:
Pravda, veteránisti to mají nablejskaný radost pohledět.Ten film neznám,hned ho jdu vygůglit. Jestli byl západoněmeckej tak byl určitě dobrej. Vždyť všechno západoněmecký bylo dobrý. 😁😁

Kalich:
Pravdu máš, všechno byli práskači, největší prdel je že dneska jsou to většinou protibolševický aktivistů.🤪🤪

Máš úplnou pravdu Kalichu🍺🍺🍺

Kalich:
Mám na tebe prosbu. Evidentně se pohybuješ v prostředí kde k tomu máš blízko. Sháním už delší čas film režisérky Jitky Němcové "Taneční zábava". Je to film z.r. 1990. Je to vlastně jakási fikce kdy je přepadena tel. hlasatelka Marie Thomasová pychopatem kterého hraje tenkrát neznámý herec Vladimír Marek. Celé je to pojaté jako reálný přímý přenos. Paní Thomasová působila velice přesvětšivě takže to tři čtvrtiny národa sežraly i z navijákem. Něco podobnýho se povedlo až mladými Svěrákovu s absolventským snímkem "Ropáci" Všude jsou jen recenze,stručný obsah filmu, obsazení atd. Vlastní film jsem bohužel nikde ke stažení nenašel. Ani za peníze na placených stránkách. Pokud by se ti to povedlo byl bych moc rád. Případný výdaje samozřejmě hradím. Dík za věnovaný čas. K.🐱

Dík za info. Dnes už to nedám,zítra dám vědět😁

Opět moc pěkná klubovka bratře Žižko.
Mladí na Lovci si asi řeknou, co to je zase za slátaninu? Ale pro nás, jenž jsme v bývalém Československu prožili velkou část života, je to vždy chvilka nostalgie.
Tak pár vzpomínek a začnu od nejstarší:

Pocházím z malé vesnice ale i ta měla svého PS VB. Jmenoval se Smetana, říkalo se mu Čouda a byla to děsná svině. Jak uslyšel, že proháníme pionýry, už měl pásku na ruce, plácačku a letěl. Lidi se ho báli a nikdo si nedovolil říct slovo proti řežimu.

V žigulíku VB jsem jel několikrát, kamarád sloužil u Bezpečnosti a vozil nás každou chvíli takto ze zábavy.

Škodu 120L užovku jsem měl 8 let - švestkově modrou. Dobré auto ale mělo malý kufr. Proto se všechno vozilo na zahrádce. Jednou jsem zapomněl přikurtovat dětský kočárek a po ujetí cca 8km jsem ho v prvním velkém kopci nechal za sebou. Trochu se pomordoval ale sloužil dál.

Takže jsem si opět hezky zavzpomínal a děkuji za příjemné zpestření.

:-Dproč je ve předu napsáno VB?Skratka,vchod bokem.Proč je vzadu napsáno VB? Vole,bokem :-D :-Djinak dobrý počteníčko ;-)

To mě párkrát svezli ze zábavy Volhou a kombikovou Ladou 😀😀😁😁🍻🍻🍺🍺🤮🤮😂😂

Kalich:
Ten film prostě nejde ani přehrát, natož stáhnout. Každopádně dík za snahu.😎

kalich - joo, socík jsme si užili, bylo to krásné ;-)

Kluci krasny počteničko, taky sem si zavzpomínal, paráda 👍😄

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru