Sudové plomby na pivních sudech

Zde na Lovci pokladů jsem narazil na názor, že na pivních sudech nikdy žádné plomby nebyly. No, nejsem žádný znalec, ale vím, že je to nesmysl, protože pár sudů jsem už v životě viděl, narazil i vypil. Proto jsem se rozhodl, že zkusím napsat tento článeček, pro který jsem uvedené informace i ověřil. Pro jistotu dodávám, že hovořím pouze a výhradně o sudech hliníkových, do kterých se za bolševika a ještě krátce poté stáčelo pivo, ale i limonády.

V dobách relativně nedávno minulých se jiné než hliníkové sudy ani nepoužívaly a byl to docela humus. Pivo totiž s hliníkem reaguje a degraduje chuť. Hliníkové sudy sice byly zevnitř vymazány pryskyřicí, aby obsah nepřišel s hliníkem do kontaktu, ale jak už to tak bývá, k dokonalosti to mělo daleko. Se sudy se běžně házelo z auta dolů a podobně, proto byly často deformované, pryskyřice uvnitř se odloupla a chuť piva se kazila kontaktem s hliníkem. Zkušení hospodští proto preferovali sudy zánovní a nedeformované – ne kvůli vzhledu, ale kvůli lepšímu stavu oné pryskyřice.

Hliníkové sudy se vyráběly v mnoha různých provedeních, které se lišily nejen objemem (od 30 až do 100 litrů – tzv. „hekťák“, tedy 200 piv), ale i designem. I sudy, které měly stejný objem se tak často velmi lišily a běžně vypadaly úplně jinak. Různé typy sudů kolovaly mezi jednotlivými hospodami, takže z toho časem byl slušný chaos. Běžně dovezli hospodskému do hospody pivo v naprosto odlišných sudech, přestože čepoval jediný druh piva. Klidně jste koupili sud Starobrna a na sudu bylo přitom napsáno Plzeň nebo Budvar. Rozhodující byly většinou jen papírové nálepky, které se na sudy často (ale taky ne vždy) lepily a kde byl uveden druh piva. Někdy ale nebylo ani to a prostě jste museli věřit, že v sudu je opravdu to, co je napsáno na dodacím listu.

No ale konečně k těm plombám – jak jsem psal výše, sudy byly často potlučené, protože některá provedení měly poměrně slabé stěny a někdy se taky znovu vymazávaly zmíněnou pryskyřicí. Proto se objem sudů čas od času kontroloval. Zjištěný přesný objem sudu se pak zaznamenával opět několika způsoby přímo na sudu. První a nejméně častý způsob byl, že se číselný údaj vyrazil raznicí přímo na sud. U starších sudů se to razilo tam, kam to zrovna revizního technika napadlo, u novějších sudů pak na tento údaj vyhrazeno místo na horní straně vedle zátky. Druhou metodou byl štítek, na který se údaj vyrazil a umístil do držáčku na sudu, kde se dal po čase i vyměnit. Tento držáček, či rámeček pro štítek byl opět podle provedení sudu na různých místech, většinou ale opět na jeho horní straně, někde poblíž korkové zátky. No a třetí možností byly olověné plomby, které byly většinou umístěné na sudu naopak zespodu uprostřed. Měkká plomba se v případě potřeby dala při další kontrole přerazit na novou hodnotu.

Uvedené údaje i praxi v reálném provozu pivovaru mi potvrdili například i v Návštěvnickém centru Budějovického Budvaru (děkuji a zdravím!) ale i na jiných místech, včetně kamarádů hostinských. Jak to bylo ještě dříve, na sudech dřevěných, to netuším, ale pokud vám bude někdo tvrdit, že na pivních sudech nikdy žádné plomby nebyly, tak prostě kecá. Jednu takovou našel i zdejší kolega detektorář charlie1101, od nějž jsem použil dvě poslední fotky z jeho nálezu (také děkuji a zdravím): Sudová plomba.

Děkuji za pozornost.

Kapsa

Klasický novější hliníkový pivní sud.
Klasický novější hliníkový pivní sud.
Jiná verze hliníkového sudu se slabšími stěnami.
Jiná verze hliníkového sudu se slabšími stěnami.
Již trochu pomačkaný pivní sud s rámečkem pro štítek.
Již trochu pomačkaný pivní sud s rámečkem pro štítek.
Pivní sud s vymezeným prostorem pro ražbu odchylek objemu.
Pivní sud s vymezeným prostorem pro ražbu odchylek objemu.
Detail ražby přesného objemu přímo na sudu.
Detail ražby přesného objemu přímo na sudu.
Sud pivovaru Protivín, přelepený nálepkou Znojmo a s plombou uprostřed.
Sud pivovaru Protivín, přelepený nálepkou Znojmo a s plombou uprostřed.
Sud z Budvaru s olověnou plombou na spodní straně.
Sud z Budvaru s olověnou plombou na spodní straně.
Olověná plomba nalezená kolegou detektorářem charlie1101.
Olověná plomba nalezená kolegou detektorářem charlie1101.
12 hlasů
12 hlasů

Komentáře

Až z toho mám zizen :-D

No, já doufám, že nebude, prostě jen doplnění k tématu. o:-)
A žízeň jsem z toho dostal taky, jdu si jedno otevřít. :-)

Nesouhlasím...Starobrno nikdy..NIKDY nebylo pivo

:-D :-D :-D :-D No, dneska je to fakt hnus, ale v éře hliníkáčů to byl druhý největší pivovar v ČSSR hned po Plzni (jako podle objemu uvařeného piva) a pít se to dalo. Byly mnohem větší hnusy, jako třeba Břeclav či Znojmo .... :-D :-D :-D :-D

o:-)dnes většina pivovarů pivo nevaří,ale vyrábí. :,-(jinak tohle se mi zdá spíš jako cejch než jako funkce plomby.Plomba se otevřením znehodnocuje,respektive její porušení napovídá že něco není v pořádku.Příspěvek zajímavej,spoustu věcí sem nevěděl. ;-)

Ještě že máme ty malé pivovárky se spoustou vařených dobrot, jdu si jedno otevřít. :-D

p. Kapsa - dobrá práce se vším všudy, díky .....
- áno, jak pravíte, ty plomby, na označení objemu na Al sudy, ty sou jasný - potvrdilo se to po příspěvku kolegy čárlího....
- ale předmětem mého studia a bádání byly spíše sudy dřevěné - to proto, že i ty naše "sudovky" provedením odpovídají starší době, né době moderní, hliníkové.....
- zde se hovoří o plombách s cejchem - to značí, že na placce je nějaké číslo a to u těch našich diskutovaných sudovek není, takže jsem hledal, jestli to nejsou právě ty plomby "bezpečnostní" - a můžu tedy poopraviti prohlášení - na dřevěné sudy se žádná olověná plomba NIKDY nedávala, na Al sudy se instalovala pouze olověná plomba s údaji o objemu sudu a ta nemá s našimi "sudovými plombami" nic společného, bo ty jsou motivem i věkem úplně jinde.....
- jináč - totok sem tu onehdá zveřejňoval - z litovle - to byla jediná odpověď, kdy někdo potvrdil přítomnost Pb plomb na Al sudu.....

p. sládek - litovel
Pokud je nám známo, tak se na dřevěné sudy žádné olověné plomby nedávaly.
Důležité informační znaky (objem, rok cejchování, číslo sudu, atd.) se vypalovaly do dna sudu.
Malé plomby olověné se používaly u některých sudů hliníkových, které neměly okénko na plíšek, kam se vyrazil po cejchování objem daného sudu.
Tento se zaplomboval rozplácnutím olůvka a do tohoto olůvka se razidlem vyrazil rok cejchování.

- p. Kapsa, ještě jednou díky za Vaši snahu dopátrati se pravdy, málo těch, co se obětují za druhé.....

Díky kolego, až chytím nějaký nápad, zkusím zase něco vyplodit. :-)

Nejhorší piva měli a mají na Moravě - to je hotová věc a přes to nejede vlak. No a to nejhorší z nejhorších je Zubr.
V roce 1991 jsme byli s kámošema na náročném a dlouhém čundru po jižní Moravě.
V Pasohlávkách na zábavě jsem vypil deset Zubrů a celý druhý den jsem blil jak Amina. Od té doby jsem po mnoho let a na všech čundrech měl přezdívku Zubřík.To byly krásný časy, ach.

Nikdy se nevrátí, pohádka mládí. Ze všech pohádek ta nejhezčí.

Byť rodilej Brňák, musím ti dát za pravdu, i když - bejvávalo, v dnešní době malých pivovárků, třeba takové Svatojakubské .... :-)
Ahoj někdy na vandru. :-)

Kapsa - chodím stále ale už to nemá ty koule jak za mlada. Už jen sami dva se synátorem, kamarádi radši pivko u bedny.
Loni jsme šli Sázavu z Kamenného Přívozu do Čerčan, letos asi Berounka. Ještě není rozhodnuto.
Ovšem spát pod širákem s pěti křížkama na hrbu - už to není ono. Ale zaplať pán bůh za to :-D

Heh, Kamennej Přívoz mám skoro na dohled od domu. :-)
Jinak mě pátej křížek čeká příští rok, ale jezdím furt, celoročně pod širákem. :-)

https://www.olovene-artefakty.cz/clanky/clanky/sudova-plomba--textilni-zavazi--pb-cejch-a-plaketa-kellerei.html

https://www.olovene-artefakty.cz/fotoalbum/sudova-plomba--textilni-zavazi--pb-cejch-a-kellerei/

https://www.olovene-artefakty.cz/clanky/clanky/hlinikove-sudy.html

https://www.olovene-artefakty.cz/fotoalbum/hlinikove-sudy/

https://www.olovene-artefakty.cz/clanky/clanky/drevene-sudy.html

https://www.olovene-artefakty.cz/fotoalbum/drevene-sudy/

https://www.olovene-artefakty.cz/clanky/clanky/kellerei-inspektor-in-bohmen.html

https://www.olovene-artefakty.cz/fotoalbum/kellerei-inspektor-in-bohmen/

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru