Určení a tavba starého nalezeného kovu

Našel jsem již po druhé nějaký asi slitek, nebo přírodní rudu nějakého kovu... Nalezl jsem to v suché až jílovité lesní zemi (bílá půda - hloubka okolo 30cm). Bylo pro mě dlouho záhadou, o jaký kov se jedná. Zjistil jsem to následně. Na olovo se mi to zdálo dosti tvrdé a povrch mi nic nepřipomínal. S barvou země (půdy), kde jsem to našel, se slitek vůbec nehodil a byl jako pěst na oko.

Co je to za kov jsem nemohl zpočátku přesně určit, například podle tvrdosti to nešlo. Byla tam tvrdá krusta (nejspíš oxidace nebo nějaké zbytky uhlíku). Že by to byl meteorit jsem ihned vyloučil. Chvíli jsem přemýšlel, jestli nejde o stříbro či olovo, ale to jsem vyloučil. Také jsem si spíše ze srandy říkal, že by mohlo jít o uran.

Vzal jsem ocelovou lžíci, plynový hořák a kov roztavil, vyhodil jsem strusku. A 2krát odlil na sádru. - Kvůli přečištění. Byla tam zvláštní tvrdá krusta.

Pro zjištění kovu, jsem nepoužil metodu určení pomocí teploty tání (nemám laserový teploměr), ani určení pomocí tvrdosti. Po odlití do formy, mi vznikl ingot ve tvaru polokoule. Po změření průměru a vypočítání objemu, jsem ingot zvážil. Vypočítal jsem, že by to mohl být Cín (dle tabulek je to cín - měrná hustota).

Dospěl jsem k závěru, že se nejspíše jedná o slitek cínu z pravěké (dávné) metalurgické dílny (např.: výroba bronzu). Mohlo by se myslím jednat o kelty.

Neznámý kov. Slitek? Tavenina? Přírodní ruda?
Neznámý kov. Slitek? Tavenina? Přírodní ruda?
Neznámý kov
Neznámý kov
Po 1. odlití. Je zřetelná rozpadlá zajímavá krusta. S neznámým kovem.
Po 1. odlití. Je zřetelná rozpadlá zajímavá krusta. S neznámým kovem.
Odlitý ingot. Zjistil jsem, že jde o cín.
Odlitý ingot. Zjistil jsem, že jde o cín.
5 hlasů
5 hlasů

Komentáře

Dobře jsi na to šel ;-) Leckdo by to klíďo vyhodil jako nezajímavé a bezcenné.

Díky :D ;-), aspoň lepší bádat, než být naštvaný a závislý na hrách jako moji vrstevníci :-/ :-D

Cín byl v té době dražší než zlato. Dovážel se z větší dálky. :-)

To je zajímavé, díky za info. Něco podobného jsem slyšel o hliníku, že ještě před zhruba 230 lety, byl 2krát dražší než zlato. (Před objevením hliníkových ložisek a nalezišť). Já mám křížek z hliníku, který bude ještě starší. ;-) :-) :-D

Já jsem starší s každým přibývajícím křížkem. :-D :-D

:-D tak to hold je ;-) 8-)

Naštěstí jich není tolik. :-D :-D

;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru