Velký pátek...

...aneb velikonoční pranostiky

Na pranostiky a moudra našich předků se v dnešní uspěchané době prakticky zapomíná. Dodržují se víceméně snad už jen na malých vesnicích.

Pranostiky sloužily hlavně pro předpověď počasí a vycházely z dlouhodobých pozorování. Samotné slovo pochází z latinského slova Prognosis, tedy prognóza neboli předpověď. Naši předkové se pranostikami po léta řídili a tím si předpovídali počasí na delší dobu.

Některé pranostiky měly čistě křesťanský význam a to je i případ pranostiky, na kterou Vás chci touto lehkou formou upozornit. Zítra je totiž Velký pátek!

V křesťanském kalendáři je Velký pátek součástí svatého týdne a velikonočního tridua. Tento den je připomínkou smrti Ježíše Krista na kříži.  Z toho výchází i jedna z nejvýraznějších pranostik na tento den. Velký pátek, den Kristova ukřižování, je v lidových pověrách spojován s magickými silami. V tento den se sice otevírají hory s poklady ale nesmělo se a nemělo by se HÝBAT SE ZEMÍ (kopat, rýt apod.)

Celá pranostika zní takto: NA VELKÝ PÁTEK SE NEMÁ HÝBAT SE ZEMÍ NEB ONA KVÍLÍ SPASITELE.

Tak než se rozhodnete vyrazit zítra s rýči a motykami na svá políčka a louky, vzpomeňte odkazu našich předků. Hledu zdar Roman

foto google
foto google
3 hlasy
3 hlasy

Komentáře

Pěkný příspěvek.Nicméně v dnešní uspěchané komereční době to asi moc lidí neosloví.Lidi jsou rádi že mají volno....Ať je to jakýkoliv jinej svátek snad mimo vánoc.Na velký pátek bude spousta hledačů hledat a nějaké pranostiky hýbání zemí ?? Já osobně jdu a ať se země pohne nejlépe k mému dobru....Přeji všem příjemný svátek velký pátek.Cítím že to bude zlomový den.Má také někdo takový ten pocit?? jdi jdi najdeš bude to stát za to?? ;-) ;-) ;-)

Tak tenhle pocit už mám dlouhá léta, ale ještě jsem nikdy za tu dobu o nic pořádného nezakopl :-) :-) :-) ;-) :-P :-P :-P

Je mi to taky jasné.Nicméně musí být nějaká motivace.A proč né zrovna svátek pátek.Pak je to slunná sobota a deštivá neděle.Datum mých narozenin.Narozeniny manželky syna mámy táty a kamarádu svátek všech známých.....takže vlastně pořád.A stále ten dobrej pocit DNES TO PADNE....Ať to pípá 8-)

"horo, horo, otevři se pro člověka poctivýho a vydej mu málo z bohatství svýho"
/zdroj: Anče,Obří důl/ o:-)

Samozřejmě si o „obci“ hledačské nedělám žádný velký iluze:-)
Hledači jsou zvláštní cháska, řadě z nich není tzv. nic svaté. Hledají na starých hřbitovech, osetých polích a archeologicky významných oblastech. Tak proč by měl někoho vzrušovat Velký pátek a okolnosti kolem něj.

Zápis byl určen pouze k zamyšlení, nic víc. Přeju bohaté úlovky a hezký svátky všem.

Na uranovejch jsme jen sfárali, sedli na fošny vyndali co kdo přines, myšleno maso a pálenku a seděli a kecali celou šichtu. Sklad střeliva se ani neotvíral. Nikdo nefasoval a nikdo úmyslně ani kamenem nepohnul. Velkej pátek jsme dodržovali.

Velký pátek nebo normální je mi jedno neb sem neznaboh.

Tak a teď mám brouka v hlavě :-O Jít či nejít.....??? :-D

jarmal - jít či nejít, to je oč tu běží (copyright William Shakespeare) :-))

No uvidíme. Nejsem žádnej kostelovej typ, ale taky nejsem žádnej neznaboh :-) A sobota, neděle a pondělí je taky volno ;-)

Mám to stejně.
A protože žiju celý život na vesnici, dodržuju určité zažité zvyky. Nic víc, nic míň :-D

Ač neznaboh tak také dodržuji :-)

Bohužel já du o:-) :-P :-D :-D ;-)

Já taky vyrazim zachránit nějaké artefakty pro budoucí generace před zubem času a technikou. A vyčistit pole od odpadu. Snad se na mě za to nahoře nebudou zlobit ;-)

Úplně v klidu.všechny tyhle svátky účelově překrývají staré Keltské a Slovanské svátky.Mimo to všechny koledy měly smysl v tom aby nenápadně přinutily bohatou vrstvu přispět chudým aby jim měl kdo pracovat na jaře na polích. ;-)

Taky bych zítra rád vyrazil na mávačku,snad něco příjde ;-)

Tak jsem to risknul a vyrazil a docela to šlo, 19 koleček od M.Th. do soc a další klasika
Kamos dokonce našel jeho prvni letošní ag

Tak země vydala opravdu nějaké poklady!
Já se taky vydal k hoře pro poklady (na procházku s Fanky), ale volně ležící zlato jsem nikde neviděl:-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru