Zinkový protektorát

Proč ty zinkové mince tolik trpí?

Vrtá miv hlavě proč celkem pěkné protektoratni mince tolik koruduji. Nevyrábějí se nahodou pozinkované okapy? Nenašel jsem nic, co by tak rychlou destrukci zinkovych minci objasnilo. Rád se priučím.
Protektoráky
Protektoráky
Dvacetnik koupeny vs. sežrany
Dvacetnik koupeny vs. sežrany
Koruna pěkná vs. sežraná
Koruna pěkná vs. sežraná
Bonus
Bonus
Bonus
Bonus
5 hlasů
5 hlasů

Komentáře

Pri badani na internetu jsem zjistil, ze pokud chce nekdo badat na internetu, tak toho moc nevybada.
Je to urcite otazka chemickeho slozeni kovu a pusobeni ruzneho slozeni pudy, ve ktere se mince ze zinku najde.
Nikolaj Baketov...? Vygooglim.

Díky, cemente. Baketov opravdu odpověděl. Neušlechtilé kovy reagují s běžnými minerálními kyselinami za vzniku vodíku a soli příslušné kyseliny, ušlechtilé kovy s neoxidujícími kyselinami nereagují.
Musim se priznat, ze jsem o Baketovovi doteď neslyšel.

Proč vznikly protektorátní mince a proč Adolf použil zinek k jejich vyrobe, to jsem vypatral. I na ten starověk jsem tuším nekde narazil. Jenom mi neslo do hlavy proc se zinek pouziva jako ochrana jinych kovu (treba zekeza) kdyz mince ze zinku podlehaji celkem rachle zkaze. No, myslim, ze uz jsem te zahade na stope. Diky jeste jednou.

Nechci se nimrat v čestine, nejsme na literarnim serveru, ale poprve to bylo s tvrdym y správně.

jak někdo může napsat ZDRAVÝ s tvrdým ý to nechápu :-D :-D :-D i pozinkované okapy musíš opatřit nátěrem jinak ti časem taky zreznou :-D ;-) 8-) :-P

Já tu vlastně nejsem ale když jdu náhodou kolem a účet ještě funguje, tak poradím, jak je to s tím zinkem.
zinek je dobrý materiál jako pokovení fe plechů, či přímo zinkových plechů.
Předpokladem využitím jeho dobrých vlastností je běžné vystavení povětrnostním podmínkám. To znamená, že zmokne a pak zase uschne. Na vzduchu si zinek udělá tenkou vrstvičku patiny, která pak plech chrání.
Pokud by neměl možnost usychat, nastává problém zinkové koroze, což je ten bílej prášek nazvaný jako zinkový mor.
To je problém mincí v hlíně. Jsou v neustálém vlhku a nemají možnost osychat.
Áda počítal s tím, že budou používány klasicky a tak by vydržely klidně sto let bez poškození.
Pokud najdete minci v šuplíku, tak bude pěkná, v hlíně to zinku prostě nesvědčí.
Tak se tu zase mějte.....

https://dobes.eu/mng/assets/uploads/Koroze%20zinkov%C3%BDch%20povlak%C5%AF.pdf

I měď nám koroduje ( jako každý materiál ) což je zelenkavý povrch měděnka.
Dělají se z ní střechy léta letoucí a vydrží. Podmínkou je opět běžné povětrnostní prostředí, kdy zmokne a zase uschne.
pokud je jen ve vlhku a ještě kyselém z hnojení, dopadne blbě... pokud je hlína písčitá, tak mince není neustále ve vlhku a více vydrží....

Cemente zdraví je stále podstatne jméno takže to nemůžeš zaměňovat za pridavne jméno Zinek je zdravy- mladý to nejde :-D :-D a doufám že ted nebudeš nasranej a vztahovacnej a prchout bys měl akorát tak do hospody :-D :-D :-D

áno, zinek....dříve se používal na různé klempířské prvky, ted když se nám podaří někde objevit původní, pomalu stoletý zinkový parapet, nebo lampičku, které byly vystaveny povětrnostním vlivům a ani nemusely býti v zemi, je zinkový plech jak papír......
- dnes je veliká móda titanzinek - a to je přátelé velikej choulostivec, všechno ho rozhodí - např. nesmí přijít do styku s živičnými krytinami, bo se z nich uvolňuje ropa, která titanzinek sežere zaživa, tak jako i různé chemie - např. univerzální silikon - ten do něj díru propálí
- a pak různé malty a betony obsahující cement /kolega odpustí/ a vápno + další složky suchých směsí - na takto nevyzrálý povrch usaďte titanzinek a do roka je v něm díra jak do řiti.....a o tepelné roztažnosti ani nehovořím......ale zase za dodržení všech podmínek - správné postupy, dilatace, správný materiál, se na titanzinku vytvoří za nějakou dobu patina - takový šedý povlak a máte na hromadu let vystaráno - ale když už chcete investovat do kvality, tak jedině Cu!!!!!

Ty, diry nedělaš jen ty, ještě nějakej vápno. :-)

on ten titanzinek je jen vylepšený zinek... má lepší vlastnosti, než čistý zinek. Když se s ním umí pracovat, tak vydrží klidně sto let.
Zinkový plech na parapety je zvěrstvo, tam je nejlepší pozinkovaný fe, také tam vydrží klidně 100 let. Ani Cu tam není dobré. je to všecko měkké jako bláto. Sice to vydrží materiálově, mačká se to jako papír od bůčku, když se o to někdo opře. Hlavně v přízemí. Jsou to vyhozený prachy.
Zde mluvím jako klempíř-pokrývač co má již letité zkušenosti.

Cemente, když jseš tu u toho hlavního za trola, tak nemá cenu se mu tu zdržovat.

Somiro, ja myslim, ze je skoda tveho odchodu. Jo, je fakt ze ses trosku rejpavej. I do me sis rypl, ale nakonec jsem zjistil, ze to vedlo k dobrymu. Diky tomu jsem vyhledal klub kam si ty svoje kokotiny muzu davat a do katalogu se snazim vkladat jen rozumne veci (doufam, ze to tak vidi i ostatni) Ale obcas ziram na to co lidi vlozi. Najdou kus orezleho zeleza, nevi co to je, ale sup s tim do katalogu. Misto aby se nejdriv aspon zeptaly tady na klubu lidi, co neco znaji.

- mistr Cement - není Cement, jako cement :-D
- áno, s tím souhlasím, že kam hajzl dosáhne a ještě 5m výš, by nemělo být na baráku nic z mědi :-D

Zinek je humáč. Dobrá diskuze pánové ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru