Benešovský bolid

Kategorie: Hledačské akce publikované na LP , Akce LP a Archeo LP 2010

První akce roku 2011 Benešovský bolid Akce pro Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov 9.4.2011 Velitel : Dr. Pavel Spurný CsC Tentokrát je to trochu z jiného soudku, nehledáme žádné zlato, stříbro, drahé kamení, ale kousky vesmírného tělesa.

Akci budu popisovat z pohledu laika hledače, pro ty, které bude zajímat odborný výklad události, bude na konci článku odkaz na Astronomický ústav A.V.Č.R. Dne 7. května 1991 vstoupil do zemské atmosféry meteorit o průměru cca 1m a váze několika tun. Ve výšce 24 km došlo k jeho rozpadu a byla velká pravděpodobnost, že na zemský povrch nedaleko Benešova dopadlo několik kg materiálu. Astronomický ústav po propočtení pravděpodobného místa dopadu zahájil jeho hledání, ale bohužel bez výsledku. Po 20 letech a přesnějších výpočtech se tým Dr. Spurného pokusil o přesnější určení tohoto místa. Protože přepokládané místo dopadu leželo na poli, nikdo nevěděl, jak bude vypadat kousek meteoritu, který obsahoval určité procento železa po 20 letech přeorávání a hnojení. Jednalo se o jednodenní akci, žádné předstartovní chlastání, ale hezky v sobotu ráno sraz na lokalitě. Na místě nás jako správné slídící psy nechává Dr. Spurný očuchat kousek meteoritu, abychom věděli co máme kopat. No signál žádná sláva, něco mezi koksem a železem. Některé detíky s automatickým odladěním země to vůbec neberou a složitější digitály taky ne, rovnou si to vydiskriminujou. Nejlépe reaguje Lobo. Možná přijde Voxova hvězdná chvilka ?. Jako realista vím že nic nenajde, ale určitá šance tu je.

Pole je oseté pšenicí , ale majitel nás toleruje, pouze nemáme kopat hluboké díry, pouze odhrnovat nohou. Protože očekávané kousky meteoritu mají mít cca 1 cm průměr tak je to jedno. Na víc jak 10 cm ho stejně nevezmem. Dr. Spurný se nás snaží při hledání udržovat v nějakém tvaru a směru, ale vzhledem k vzájemnému rušení detektorů a přirozené debilitě hledačů se mu to nedaří. Pole je samozřejmě plné želízek, hřebíků, koksu a nějaké horniny co ukrutně pípá. Barev je pár a jako na potvoru je všechno příšerně sežraný, půda je hodně agresivní. Bohužel  se po 20 letech nedá na místě poznat, jestli ta orezlá hrudka co jsem vykopal ze země pochází z Kuiperova pásu, nebo je to kapka kovu od svářeče z nedalekého JZD. Takže všechny nadějně vypadající kousky se zaměřují a poputují do laboratoře na rozbor. Odpoledne toho máme dost, kope se každý železný šoust a už nás to nebaví :-) Nakonec se podařilo najít dva kousky meteoritu, jeden dal Dr. Spurný a druhý Elmara. Jako laik jsem tomu nepřikládal takový význam, ale je to první případ na světě, kdy se po 20 letech po pádu tělesa, na základě výpočtů místa dopadu, podařilo něco najít. A to, že se jedná svým složením o naprosto ojedinělé těleso je taková třešnička na dortu. Protože jsme se na toto místo vraceli ještě několikrát, nechám si taky něco do dalších článků. Akce se účastnili za Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov : Dr. Pavel Spurný, Dr. Jiří Borovička a Dr. Lukáš Shrbený, geologický rozbor prováděl Dr. Jakub Haloda z České geologické služby.

Za Archeo LP2010 : Melda, Pilot, Elmara, Witt, Shorty, Patrosos, M1976, Vox, Kvakjir, Bogan.st, Hač. http://www.asu.cas.cz/news_detail.php?id=384new

louka
louka

Článek je zařazen v kategoriích:

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru