Detektory Archeo v mlze

Neděle v mlze

Už pár let spolupracuji s Oblastním muzeem v Brandýse nad Labem. Cca před týdnem jsem od nich dostal tip na jednu archeologickou lokalitu v okolí Brandýsa. Jedná se o lokalitu, dnes pole, kde průzkum potvrdil osídlení od neolitu po ranný latén. Našel se zde i depot keramických nádob.

Depot keramických nádob

Měl jsem zkusit, jestli se tam dá něco najít detektorem a zaměřit případné nálezy gpskou. Při prvním hledání na téhle lokalitě jsem našel tuto drobnůstku. Zatím to není přesně určeno. Pravděpodobně půjde o nějakou falérku či součást spony, asi období mladý halštat - časný latén, průměr 2 cm.
 
Falerka časný latén

Při druhé návštěvě jsem, kromě hromady novodobého šrotu, našel tuto laténskou sponu.
 
Latenská spona
 
Odchytil jsem nedaleko jedoucího traktoristu, jestli mu nevadí, že tam chodím hledat. Tomu to bylo srdečně jedno, oseté to nemá, můžu tam prý chodit, jak chci. Při pátečním odevzdávání nálezů v muzeu jsem domluvil hromadnou akci na neděli 23.10 pod podmínkou, že bronzy zaměříme, odevzdáme a pošleme fotky ostatních nálezů pro případ, že by tam byla nějaká zajímavost, kterou jsme nepoznali a odevzdáme Ag zajímavé mince, např. římany, pražáky, denáry cca do roku 1500. Grešle Leopolda I opravdu nikoho moc nezajímají :).

Protože to byla akce domluvená na rychlo, obvolal jsem kolegy z Archea LP2010 pouze z blízkého okolí a v neděli v 9 hodin jsme nastoupili na lokalitu. Bohužel předpověď ze Seznamu, jasno a slunečno 17 stupňů  o plných 16 stupňů nevyšla.

Začátek akce v 9 hod, 7 členů Archea LP2010 + jeden host a jeden pes. Počasí silně mlhavé a mrazivé. Po prvních deseti metrech ztrácíme Voxe v mlze. Jsou pouze slyšet jeho výkřiky: „Můžete mi to sem přijít opípat?“ Ustupujeme dál do mlhy. Někteří účastníci akce podcenili nutnost použití teplého prádla a tak se z mlhy kromě pípání detektorů ozývalo drkotání zubů a tlumené zlovolné brblání. Brblání silně zesílilo cca po 5 minutách, to byl Mambo61 bez Ag. Pes se po 10 minutách začal nudit. Dělal, že mu je zima a snažil se mi sníst tatranku. Vox testuje nový Detech, po dvou hodinách hledání mu Elmara přepíná z režimu "pouze železo" na "barvu", hledání ho pak více baví. Povolila jinovatka a pole se nám lepí na boty. Kopem většinou jenom šrot a novodobé věci.
Našla se jenom jedna starší věc, pravděpodobně ozdoba?
 
Asi ozdoba?
 
Průměr cca 2 cm a pár slitků. Ostatní nálezy: 1 krejcar Leopolda I 1695, Slezský 3 pfennig/tzv.trojník/ Ferdinanda II 1624, zlomený zdobený prsten, svátoska, hromádka RU drobných, psí známka Svémyslice atd. Wiťák využívá přizemní mlhy a zdrhá jako první,  v závěsu za ním Mambo, který musí jít dát spát psa.
Ve 13 hodin to balíme, ty správné nálezy stejně nepřicházejí, Strážce má hlad a už začíná pofňukávat.
Nenašlo se sice nic převratného, ale je  to další spolupráce archeologů s detektoráři a  možná inspirace pro ostatní hledače, aby se snažili získat důvěru u archeologů ve svém okolí a domluvili si podobné akce.
Účastníci akce z Archea LP2010: Vox, Elmara, Strážce, Pilot, Melda, Mambo61+maďarka, Witt, host-Doktor.

V mlze

Hledání v mlze

Hledání v mlze

Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze
 
Hledání v mlze

Pár nalezených kousků

1 krejcar Leopolda I 1695, Slezský 3 pfennig/tzv.trojník/ Ferdinanda II 1624, zlomený zdobený prsten, svátoska, hromádka RU drobných, psí známka Svémyslice atd.

Nálezy detektorem kovů
 
Nálezy detektorem kovů
 
Nálezy detektorem kovů
 
Nálezy detektorem kovů
 
Nálezy detektorem kovů
 

 

A ještě malý bonus na konec

 
Před pár dny odevzdal Vox poměrně unikátní nález větší části měděné sekerky s lištami. Sekerka je datovaná jako unětická kultura. O víkendu, kdy proběhla naše dohledávka, mu v poště přistál předávací protokol a tak rádi zveřejníme.
 
Měděná sekerka
 
Měděná sekerka
 
Měděná sekerka
 
Předávací protokol sekerky
Spona
Spona

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru