Pro Brandýské muzeum

Nálezy detektorem kovů

Sešli jsme se na již tradiční bezínové pumpě a po obligatní kávě, v Ondrově případě kyselých žížalkách, jsme vyrazili na lokalitu. Sestava byla tentokrát PilotK, Melda, Ondra, Witt a Elmara. Až po příjezdu k poli nám Pilot sdělil, že na samotnou lokalitu je to dobrý kilometr kyprou ornicí. Za stálého brblání jsme tak vyrazili.

Počasí vyšlo na jedničku, svítilo sluníčko, větřík lehce pofukoval a půda byla hezky provlhčená. Snad díky tomu jsme kopali doslova barvu za barvou. Nelegalním sběrem ohrožené bronzové artefakty se nám ale trochu vyhýbaly. Nakonec smůlu protrhnul Pilot docela velkým kusem bronzového srpu. Ještě přibylo několik slitků a taky dva stříbrňáky. Starší Zhořelecký penízek trefil Melda a Polturu Josefa I. dal Elmara.

Nález detektorem kovů Brandýs - srp nalezený detektorem kovů Poltura nalezená detektorem kovů

Jak pole osychalo, začalo barevných cílů ubývat a taky Ondra toho měl po čtyřech hodinách už plné brýle. Ostatně postupně posbíral dobré 3 kg železa, které coby obří pastičku na myši neustále tahal sebou. Šlo se domů, ale myslím, že se ještě několikrát vrátíme.

Nalezené předměty jsou již odevzdány v muzeu. Radost místních pracovníků z každého takového předmětu je veliká, jelikož z této lokality mají pouze pár střepů a to i přes informace, že zde nalézaných předmětů bylo velké množství.

Archeo LP 2010

 

nalezy-brandys
nalezy-brandys

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru