20 flak, fuj

hrklo ve mně, když vypadla. Nemám je rád tyhle mrchy

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Artillerie-Granaten (1 Meinung), Munition (1 Meinung) ota: Munition, SirMaik: Artillerie-Granaten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

20 flak, fuj
20 flak, fuj

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Equinox 600 / Xp mi-4,
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
1527x,
Kommentare:
17,
Finder:
ota ota
Fotografiert:
der 12. April 2023,
Eingefügt:
der 12. April 2023

Kommentare

jen ty rozměry ;-)

Byl výjezd ? 🙂

Myslim jestli jsi vyrušil Pčr od kafíčka... 😁

Kvůli tomuhle se volá Užovka 12 ?? Mě to přijde jako myslivecká titěrnost do ptáčnice...

prospektor: Mě to přijde jako myslivecká titěrnost do ptáčnice ? :-/ :-D :-D :-D :-D
už je zlikvidováno

Oto, to je jednoduché - neznám, nevím. A bez rozměrů už vůbec ne.... Tady bych ocenil i (mnou) neoblíbené a populární měřítko - zapalovač :-)

:-D

Prospektore, chudáci zvířátka která by to koupila 20kou a ještě k tomu výbušnou.
No a myslivce s antimateriálovou odstřelovačkou na posedu taky lituji.
Po dvou ranách by převrátil posed a domů by donesl rovnou mletou divočinu.
:-D :-D :-D

:-D :-D :-D
No dobrá, beru na vědomí, že to je nějaké větší a "zlobivé" ;-)

A hele doutník, jen připálit :-D

tak ten rozměr se nedozvíme..

Došel jsem si to změřit do trhací jámy a je to 85mm délka a průměr 20mm :-D

Trhací jáma u zubaře... ?🤔 to nezní moc přívětivě... 😁

zubar1 : přesně 20 / 85 mm
:-)

Chtěl bych vidět jak je ta " dvacítka" po odpalu v trhací jámě zničena. Ani omylem, ve většině případech je vymrštěna zpět do terénu. Viděl jsem i střely do panzerschrecku vymrštěné z trhací jámy skoro bez újmy jen s lehkým vnějším poškozením. Čím více munice se odpaluje najednou, tím je větší pravděpodobnost že se vrátí nevybuchlá zpět do terénu. Jinak výbušný projektil "20" do Flaku je tak nebezpečný asi jako zajištěný obranný granát F1. Výbušný projektil se totiž odjišťuje až při výstřelu rotací, pomocí drážek v hlavni. Uvnitř hliníkového zapalovače se rozmotá kovová páska, která brání jehle k proniknutí do rozbušky a tím dochází k jejímu uvolnění. Potom až při silném nárazu hliníkový úderník uhodí do jehly, která pronikne velkou rychlostí skrze plášť rozbušky a střela exploduje a celé je to pojištěné tím, že i když nenarazí střela do pevné překážky, tak ji po několika vteřinách letu odpálí hořící slož stopovky, která je malou dirkou propojena s výbušnou složí uvnitř střely. Většinou se plnily látkou zvanou Elektron, ale i dalšími výbušnými látkami. Tyto látky samy o sobě bez iniciátoru (rozbušky) nejsou explosivní, krom toho že jsou to chemické látky a jsou jedovaté. Ke vznícení tyto látky potřebují tak vysokou teplotu, že je jen tak nezapálíte. A díky těmto skutečnostem je tak střela dobře zajištěná proti vlastní iniciaci. Kdyby nebyla dobře zajištěné nemohli by s ními němečtí vojáci ani manipulovat, natož bez rizika střílet z kanonu. Výrobci museli dodržet přísná kritéria pro bezpečnou manipulaci s touto municí a proti samovolné iniciaci v hlavni při výstřelu a těsně po opuštění hlavně. To jen o tom jak výbušná střela funguje. Raději na to ale nesahejte a domů si to taky neberte, protože by vám to manželka nebo děti mohly hodit do kamen a potom by to byl průser 😆 A hlavně je to pořád vojenská munice a patří do rukou zase jen vojákům.

Mauser dobře popsáno 👍

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben