20 krajczar 1868?

Ahoj lovci,

moc prosím o radu. Po roce hledání jsme po páteční hledačce, zdá se, zkompletovali první desítku stříbrňáků. A to i přesto, že tento poslední (viz fotografie) se svým zevnějškem nápadně podobá spíše haléřům a dvouhaléřům. Vlastně jsem s klukem ani na louce nevěřil, že by se mohlo jednat o sříbrňák. O to větší bylo doma při třídění nálezů překvapení, když tento penízek o stůl cinkl vyloženě stříbrňákovým, nikoliv "měděným" či "bronzovým" zvukem. Po velkém pátraní, co by to mohlo být za minci, jsme si i přes silnou vrstvu zelené "patiny" nakonec prakticky jisti, že se jedná o 20 krajczar ročníku1868. U předešlých stříbrňáků jsme se však se zelenou krustou vůbec nesetkali, pokud už měli nějakou nestříbrnou povrchovou vizáž, tak se vždy jednalo o řekněme černé zabarvení, které šlo velmi rychle odstranit a mince do stříbrna pěkně vyčistit. Mohl bych vás zkušenější poprosit o radu, zda vůbec a případně jakým způsobem se pustit do čištění takto zaneřáděné mince? Nebo byste minci nečistili a nechali ve stavu v jakém je. Nerad bych jí úplně odepsal. Přece jenom stříbrňák je pro nás začínající vždy svátkem:)

Všem moc děkuji za cenné rady a samozřejmě přeji ať vám to pípá:)

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: František Josef I. (1848–1916) – 20 Krajczár (20 Krejcar) (č. 128) František Josef I. (1848–1916) 20 Krajczár (20 Krejcar)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 21,0 mm
Gebiet der Prägung:
Landesherr:
Prägungsjahr:
Nominal:
Material:
Nr. der Münze: František Josef I. (1848–1916) – 20 Krajczár (20 Krejcar) (č. 128) (1 Meinung) Karinn: 128

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

20 krajczar 1868?
20 krajczar 1868?
20 krajczar 1868?

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Garret 250
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
650x,
Kommentare:
5,
Finder:
Barini Barini
Fotografiert:
der 11. April 2021,
Eingefügt:
der 11. April 2021

Kommentare

Zkus: 1/3 čajový lžičky kyseliny citrónový rozmíchat ve 2dcl teplý vody. Minci nech v roztoku z každý strany hodinu, potom přečisti kartáčkem s mýdlovou vodou. Uvidíš co to údělá. Podle potřeby postup opakuj, každou stranu mince po půl hodině v roztoku přečistit, na lokální nečistoty zkus párátko nebo tyčinku do uší.

nech ju tak jak je. Vypadá to na dobové medené falzum. Tie dvacky sa tiež falšovali. Pokiaľ použiješ ten postup vyššie, tak ju vyhoď rovno, ušetríš si prácu a za lyžičku citronky.

vypadá zajímavě i takto , já bych ji asi nečistil ;-)

Dobrý den,
moc děkuji za cenné rady a podněty jak k čištění mince tak i možnému dobovému falzu mince, což mě popravdě vůbec nenapadlo. Poradíte, prosím, dá se laicky nějak zjistit či ověřit, že se jedná o pravou minci nebo jen o falzum?
Mince se velmi špatně fotí, neb je tmavě zelená, hladká a lesklá alá jedno/dvouhaléř, zde již pro osvětu a lepší podkladový materiál (pokud nevezmu minci přímo do ruky, což je zde často kritizováno) mnoho učinit nemohu. Byl jsem rád, že se mi pod určitým úhlem podařilo vyfotit alespoň mělké obrysy rytiny v minci (rytina jedno/dvou haléřů je pro srovnání přímo hluboká). Zvuk mince při cinknutí o stůl i na detektoru je ale jiný, jde do stříbrna a na Garettu 250 jde o ID v levé polovině spektra (čtvrtý dílek – na displeji zde nejsou čísla), přičemž stříbrné mince jsou obvykle na dílku třetím (což by ale v případě této mince bylo vlastně v pořádku, neb obsah Ag v tomto typu krejcaru má být jen poloviční s velkým obsahem mědi – tudíž dochází k posunu ID dále doprava neboli do vyšších hodnot). Když jsem se zde díval do historie nalezených uherských dvacítek tohoto typu, pak je fakt, že takhle povrchově „zaneřáděnou“ minci jsem nenašel a zajímavé rovněž je, že v drtivé většině případů se vždy jedná o ražbu z roku 1870, ročník 1868 je první této ražby a asi i z těch vzácnějších. Je tak určitě možné, že lákadlo dobových padělatelů obzvláště u prvního a teprve čerstvě zaváděného ročníku nového typu stříbrných mincí bylo velké a docházelo tak přirozeně k výrobě padělků. Jen by mě zajímalo, co je ta slitina kovu možného falza vlastně zač, neb i padělaná mince se přeci musela tvářit stříbrně a ID tomu poměrně odpovídá. Budu rád za každý názor. Děkuji.

tu je také dlh3ie čítanie o falzách z tohto obdobia

https://www.researchgate.net/profile/Zbysek-Sustek/publication/324747850_Falsovanie_minci_v_19_a_na_pociatku_20_storocia_zmeny_technologie_vyroby_a_zlozenia_kovov_vyber_nominale_Counterfeiting_of_coins_in_the_19th_and_early_20th_century_changes_in_technology_and_compositio/links/5ae053b2aca272fdaf8bdce7/Falsovanie-minci-v-19-a-na-pociatku-20-storocia-zmeny-technologie-vyroby-a-zlozenia-kovov-vyber-nominale-Counterfeiting-of-coins-in-the-19th-and-early-20th-century-changes-in-technology-and-composi.pdf

podľa mňa falzum, ale keby nejakou zvláštnou hrou okolností (nezvyčajné podmienky pôdy) aj nebolo, stejne je táto minca po smrti, takže ak jemne načneš hranu a bude tam meď, tak je všetko jasné. Falzá (dobové) majú tiež svoju cenu a častokrát väčšiu ako origá, teda u lacných mincí, ale táto je v stave, že nič neriskuješ, keď to jemne skúsiš. Tiež som si pred časom na dražbe kúpil 20 grajciar falzum, akurát si už nepamätám ktorý ročník, ten ale bol v nepomerne lepšom stave.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben