Bronzový meč s litou rukojetí

V pět odpoledne jsem měl telefon. Volal Evžen. Evžena vlastně neznám ale znám se z jeho rodinou a ti vědí, že hledám detektorem. Evžen začíná hledat, hledá 4 měsíce, hlavně kolem vsi kde oba bydlíme. Zajímají ho mince. No zavolal mě, že dneska za vsí něco našel v lese a že neví co má dělat. Tak jsem hned vyrazil k němu domů. To co jsem uviděl, mě posadilo na prdel.
Bronzový meč v délce 60cm, komplet, s litou rukojetí. Dnešní ranní Evženův nález. Takže jsem samozřejmě hned zavolal do muzea archeologům. Je to pecka. Evžen to popisoval, že když ho vytáhl ze země, cítil strašný smrad. Může to být bahno, nevím, no on si myslí, že je to rozložené tělo. To je asi nesmysl, ale třeba má pravdu. V úterý ráno, je zorganizovaná záchranná operace s archeologem.
Třeba narazil na hrob, nebo vesnici, či ležení z doby bronzové.
Nekamenujte Evžena, že meč vytáhl ze země. Není archeolog. Vložil ho na jednu sociální síť a v uvozovkách odborníci hned začali chytračit, jak by se zachovali oni a něco o flexe a jiné srance. Evžen s mečem nijak nemanipuloval, je takový jak ho vytáhl. Archeolog mě napsal, že se zachoval správně a jsou rádi, že je meč získán pro muzeum, vědu a další studium.
Tedy tenhle meč je Evžena, svolil abych ho sen umístil, aby ho viděli i lovci, není zde registrován,.
Tedy Evženův meč,bronz,60cm, litá rukojeť. Nálezovky sem nedávám, až po dohledávačce s archeology. Odysseus.
Budu dál informovat, co jsme našli při odborném dohledání.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Dolche, Messer, Schwerter (3 Meinungen) Wladyslav: Dolche, Messer, Schwerter, Jenik-KT: Dolche, Messer, Schwerter, waffen: Dolche, Messer, Schwerter

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí
Bronzový meč s litou rukojetí

Fundumstände

Abgegeben an: Muzeum ve Šlapanicích
126 Stimmen
126 Stimmen
angezeigt:
9248x,
Kommentare:
112,
Finder:
odysseus odysseus
Fotografiert:
der 15. November 2020,
Eingefügt:
der 15. November 2020

Kommentare

:-Omasakr nález!!

Tak to je mazec :-O

tak a vítěz listopadu je znám :-D
Krásný nález

Wlady. já když to uviděl tak mě bylo špatně. :-) Už těch nálezů kolem vsi,skoro v jednom místě máme dost. Možná to konečně bude průlom a trefil tu vesnici, která tu prostě v době bronzové byla!

Moc pěknej ,gratulace

parádní :-) ;-)

:-O :-O :-O No, to je teda pecka, neuvěřitelný. Jen tak dál, ať se daří i s odbornou pomocí. ;-)

Kujva Evžene, to je pecka nález... A ten zápach bych měl u takového nálezu taky, páč bych si stříknul do trenek.. :-) :-) :-)

Masakr klobouk dule Evženovi 8-) 8-)

Luxusní kousek i přístup ;-) prospektor ten smrad odhalil :-D

Evžen má skoro dva metry a je to chlap od fochu kde se tvrdě maká rukama. Toho meč nepoloží. Koukal na něj jakoby nic. :-D

Ouuuu my goooood!!! Gratulace Evzenovi k zivotnimu nalezu!

Přesně toto je můj nej snovy nalez. Až ho najdu, nic lepšího od života už čekat nemohu. Namazu si hlínu na hruď a spokojeně mohu odejít 8-)

Meta největší. Životní nález, který se neopakuje.
Jestli můžu Evženovi něco doporučit tak STUDUJ!!! Protože pak budeš mít mnohem větší radost ze svých objevů ;-) ;-) ;-)

:-O :-O :-O👍👍👏👏👏

Parádní nález, je to blbě vidět, ale je to buď typ Riegsee, nebo Liptov, záleží na zdobení a na tom jestli je dřík zploštělý, nebo kulatý, každopádně dle regionu nálezu Středodunajská kultura popelnicových polí.

No pane :-O :-O Parádní nález ;-) gratulace ;-)

dřík je zploštělý

Riegsee - starší fáze SKPP

:-O :-O gratulace patří Evzenovi :-O :-O

Tak to je mazec, Evžen je borec. Neskutečný nález... :-O :-O :-O

Jo a těším se na pokračování ;-) ;-) ;-)

ani nemluv. Určitě tam toho bude víc. Jsem o tom přesvědčen.

:-O :-O :-O
Masakr prostě.
Velká gratulace :-)

Ale ty fotky stojí za ... chce to tmavý, matný, jednobarevný podklad!

Teda Evžene, kvůli tobě se musím umýt a prebalit. Evžen je borec, gratulace. Asi budu mít mokrý sen.

Prostě tohle nemá chybu :-O čumím na něj jak péro z gauče. To asi tam nebude sám. A zkoušel to tam ještě promavnout? Dejte pak více fotek prosím.jeste jednou gratulace Evženovi i tobě draku

Ten je!!! Grt ;-)

Evžen lovec ... ale ne žen :-O :-O :-O :-O
Gratulace!!!

Cildo, já to fotil u nich doma, byl jsem rád, že svolil s odevzdáním a dohledávkou! Až bude hotovo, vyfotím a doplním.

Nález z říše snů, ten je a gratulace veliká :-O :-) :-)

Tak to čumim twle super gratulace :-O

:-O :-O :-O tvl.... Evžen to ještě neví, ale právě dohledal.... Vše ostatní je jak po oslavě titulu mistra světa nastoupit za týden proti SK Klackov v 1.B třídě... :-D :-D Sakra Evžene, velká gratulace, chlape 8-) ;-) A Ody, jen to vidět zblízka na stole by mě složilo :-)

Tenhle nález jsem zachytil na fb. Pod příspěvkem mraky blábolů a hysterickych projevů tam se běžně vyskytujících individuí. Nález je to parádní a při sporném vyjmutí ho ani nepoškodil. Já bych ho z tý země vyndal ale taky. Takovým kouskem se nemůže pochlubit hned tak každé muzeum. Evženovi gratulace. To je vlhký sen mnoha hledačů. Nádhera. Nevím čím Evžen hledá ale pod stromečkem bude asi krabice s červeným ďáblem. Tohle není nález měsíce. To je nález roku.

Evžene v Anglii už bys byl v televizi :-O :-O

Jak píše Janek a Waffen. Evžen je začátečník a mincař. V danné situaci se zachoval dobře. Vemte si, že celá jejich rodina od oběda až do 5 než mě kontaktoval , seděli a čučeli na meč a nevěděli co dělat. :-)

:-D :-D :-D :-D úžasná historka. To nevymysliš. Že mu gratuluju a až mu dojde co našel tak ať si dá pořádně do trumpety.

Asi bych ho opatrně položil do destilky, Aby neoschl. :-)

Tak to je nádhera, velká gratulace k i za přístup 👍🏻👍🏻👍🏻🍻

Janek: já když tam přišel tak to měli ve vaně a koukali na to jak na vánoce na kapra! Plavalo to v teplé vodě jako štika! Musel jsem si tam půjčit ručník a utřít si čelo. :-)

Brutalita co se tenhle týden všechno našlo. Mečík parádní gratulace kolegovi :-O ;-)

Teda Oděso, tohle je velikej randál! :-O S tím tělem bych to po těch tisících letech moc neviděl, ale kdo ví? Historie je plná senzačních zvratů. Může tam bejt něco na způsob rakve (což bych v KPP moc neviděl) a v ní ještě hnilobnej bojovník :-) Evženovi gratuluji, takový nález do startu se vážně nevidí a to pokračování bude mít taky koule! ;-)

@ Bambino - myslíš Evžena? :-D :-D :-D

@ Ody, to se nedivím :-). To je prostě petarda 8-)

Dík Argille. Pokračování to mít bude, to se neboj. Tak snad to naše hledání, k něčemu bude i pro další generace, jak hledačů tak dětí co chodí do muzea. :-)

Zase další kus naší histooorie, :-O paráda, gratulace. ;-)

Evžen by zasloužil metál! .. to je mazec 😳👌🏻

Odysseus - kolego, to jméno bude zase nějaká Tvoje fabulace. Čtu Tvé příspěvky a úplně mi to zapadá do sebe. Tohle jsi přesně ty, to jméno s Tvým příspěvkem vytváří úžasný kontrast :-D

Teď vážně. Evžen, Franta případně Lojza našel krásnou věc. Tohle je bronzík tedy
par excellence. Velká gratulace.

Co napsat...nadherna to vec,pekny zacatek hledace :-)

Ahoj Namore. Fakt je to Evžen. Já znám hodně lidí a dost se jich na mě po nálezech obrací. Tohle kdybych našel tak můj rozbor bude na dvě stránky a lepší fota. Ale fabuluji rád, to jsi trefil. :-)

Evžene, to je teda pech! Začít hledání tím, že kopneš životní nález, to je bída. Co teď dál, když máš v podstatě hotovo? Ale jakožto mincař máš ještě ve výhledu ten kotlík plný statérů, tak ať se tě štěstěna drží! ;-)

Myslíte, že by to mohla být součást hrobové výbavy? Mohl Evžen narazit přímo na hrob bojovníka? Jak byl ten meč hluboko? ...

odysseus - hlavně prosím, pokud se zúčastníš archeo-průzkumu, na nás nezapomeň s fotkama. A že pozdravuji Evžena a moc gratuluji.

Evža dneska pracuje tak jedem zítra ráno. Může to být zase jen ojedinělý nález. Ale všechny ty nálezy souvisí s tím, že je to přechod Vysočiny do nížinných poloh. Analogická situace je na polské straně Tater. Klíčem osídlení bude počasí v dané době v souvislosti s počasím. Prostě v nějakých 350 metrech bylo v zimě vlivem inverze tepleji než v nížině ale taky než na vysočině. Fotky budou,.

cobasico, já nevím, ani mě neukázal nálezovky,a já je ani zatím vidět nechtěl. Věříme v hrob bojovníka.Evža na místě předvede jaká byla situace nálezu. Snad údajně ležel skoro vodorovně. Jedeme čtyři. Za muzeum archeolog, Evžen ,já a Bubák. Všichni detektory s sebou.

Je to nádhera,že to ještě jde vůbec najít.Laťku si posadil hoooodně vysoko.... :-D......velká gratulace ! ;-)

Tak jsem vážně zvědavý na pokračování příběhu :-)

Super kousek i když já jsem spíš na ty šperky ;-)

Ale troufla bych si říct že i ty tam budou protože dle těch střípků co k tomu jsou a že meč nebyl zlomen jako obětina bych si klidně tipla na celistvý hrob což by bylo něco.

Podle stavu ležel v nějakém mokrém, nebo hodně vlhkém prostředí, může to tedy být i obětina. Hlavně Velatická kultura měla ve zvyku obětovat meče do vody, nejen do řek, ale i studánek v lesích, mokřadů a bažin a tak. Odysseus psal, že to tam divně smrdělo, to by nějaké staré, vyschlé bažině mohlo odpovídat :-D. Tady něco k tomuhle tématu:
https://historyweb.dennikn.sk/clanky/detail/mece-z-hlbin-preco-ludia-doby-bronzovej-hadzali-zbrane-do-vody

Jo a ten bojovník bude smrdět ještě po čtyřech tisících letech tak igelitový pytel na ostatky sebou :-)

Trnka52.ja byl u otevření zinkové rakve po 40 letech a nic nesmrdelo. :-D

Harryll ...... no uvidíme.

Někdo lámal někdo ne ;-)

Ještě tak na okraj ..... kolikrát se směju tomu jak se klasická archeologie snaží většinou všechno vykládat pomocí duchovna to znamená obětin a vše že bylo podřízeno různým kultům a podobně.

Když to člověk čte tak mu připadá že ti chudáci museli dle těchto výkladů provozovat modlářství od rána do večera.

Věřím tomu že by se příslušníci těch ztracených civilizací dost dobře občas nad výšplechty archeologů zasmáli.

Mnohdy si říkám jak se s tímto přístupem jestli se udrží budou dívat za x tisíc let na ty různé skulptury nacházející se v parcích našich měst ..... jakým bohům je přiřadí ..... a jak budou tvrdit že se k nim konaly procesí a podobně.

Nebo až najdou v Labi kusy sestřelených letadel ..... našlo se například u Ústí ..... z druhé světové a naházené zbraně z té samé doby ..... kolik jsme jich jako děti našli například u Hřenska ;-) ..... a budou "bryndat" něco o depotech.

Docela sranda ;-)

Co by za tisíc let archeologové zkoumali? Plastem zabordelenou planetu a třídili petky, jestli jsou od koly, nebo fanty? :-D A celou historii si stáhnou ve filmech z netflixu :-D

Možná si někdo před mnoha lety říkal to co ty a ejhle jak je všechno jinak ;-)

To těžko :-D

Lidé jako ty mají dost jednoduchý život ..... vše si přečtu ..... přijmu za své ..... vždyť to jsou odborníci ne ..... žádný vlastní názor ..... jen papouškování ..... nebo se mýlím? ;-)

Dost bych se nudila .....

V jednoduchosti je síla :-D

Jseš nějaká frustrovaná, seven? Chápu, kadeřnictví, kosmetický salóny a prodejny obuvi jsou už dlouho zavřený, tak si místo toho přečti třeba Vergilia v originále, to ti taky zvedne náladu :-D

V jednoduchosti je právě jen ta jednoduchost ..... ale každý k svému ;-)

Svým způsobem mají takový lidé krásný život ;-)

A máš na mysli toho zženštělého plagiátora Homéra? ;-)

Mnohem raději si pročítám asyrské eposy.

Ale ta tvoje složitost, to nemusí být originalita, to může být jenom začínající schizofrenie, na to pozor :-D

O svůj duševní stav nemám strach ;-)

A mám ráda přemýšlivé lidi a ne ovečky ..... tož tak :-D

Tak přemejšlej, třeba na něco i přijdeš. :-D A už to tady dál kolegovi nebudu spamovat.

To je moc informací na chudáka Odysseuse zaráz. Takže, napřed k typu meče. Nevypadá to na Riegsee, ten v muzeu jeden je. Spíš by to mohl být, cituji "středodunajský meč s plnou litou rukojetí, vypadá úplně vzorově, uvidíme, jestli bude na rukojeti patrná jemná výzdoba, to by byl úplně ukázkový, konec citace. Ale to je tvrzení archeologa podle fotky, víc budu vědět až ho ráno uvidí.
Teď ke kultuře. Jsou to popelnicové pole. Cituji:na slovensku je tzv. Čakanská kultury (možná jste o ní už něco četl), ona je současná se starší fází velatické kultury, a pak najednou mizí (tvrdí se, že by mohlo jít o součást dominového efektu mořských národů, protože se soudí, že se vydali směrem na balkán). Stejně tak Tolensee (bitva v severním Německu, o té jste asi určitě slyšel) spadá rovněž do tohoto horizontu popelnicových polí. Kultura v době bronzové obecně je podle mě daleko rozvinutější, než jsou si badatelé /ta starší generace) ochotni připustit. Znali jsme pár kousků bronzu, a ono se ukazuje, že bronzu byly nejspíš tuny, společnost byla organizoaná a dokázala stavět doslova armády, a měnit krajinu kolem sebe velmi výrazným způsobem. I to, že nacházíme čím dál víc dokladů osídlení na západě Moravy tomu nasvědčuje. Hodně lidí, nutnost expanze směrem na Vysočinu. Konec citace
A ještě k těm obětinám. No. Poslední dobou se v oblasti jihozápadního brněnska našli ucelené soubory bronzu ale ne úplně na jednom místě. Třeba. Prostě několik lesů, řekněme zatím 3-4, kde se začíná neustále nacházet bronz. Jsou to stovky nálezů detektorem, ale jen to jen zlomek o tom co se podchytilo. Je to i zlomkový bronz, tedy třeba háčky a tak. Tedy zzřejmě vesnice, jako třeba ve Švýcarsku. Ale taky je idea, že pro lidi z nížin, pás lesa v podhůří Vysočiny, sloužil jako mýtický les a nálezy typu meč, by mohl být obětina.
To že někdo ztratí bronzový meč jr divné. Tedy obětina, nebo tam skutečně zemřel. Třeba ho snědl medvěd, nebo dostal infarkt,co já vím. 8-)

Jo a ještě jedna věc. Ten meč jsem nenašel já, ale Evžen. Tedy nechci aby byl v tej soutěži co je na konci měsíce, bylo by to nefér, Evžen tady není registrovaný a já ho nenašel. Napsal jsem to El Marovy aby ho tam nedával, a taky žádám archeoadminy aby ho tam nezařazovali, bylo by to mimo pravidla a poškodilo by to ty co na stránkách jsou a prezentují zde svoje nálezy. Odysseus.
A ráno bude ta dohledávačka. Ó jak já se už těším!!!

ještě k tej předpokládanej čačianskej kultúre: Po přelomu Reineckeho stupňů Br D a Ha A1 (tedy kolem roku 1200 př. Kr.) lze pozorovat vylidňování a chudnutí oblastí této kultury, z čehož se usuzuje, že se zúčastnila první vlny velkého stěhování národů bronzové doby. S tímto prvním stěhováním, souvisejícím s útoky tzv. mořských národů ve východním Středomoří (zničení Kréty, mykénské civilizace, boje s Egyptem), které skončily začátkem 12. století před Kr, a asi i příchodem Dórů do Řecka, zřejmě souvisí i (na západním Slovensku a asi i Moravě) změna uspořádání společnosti, kterou od té doby vedli vojenští vůdci, z nichž se konstituovala knížata a velmoži.

odysseus , nebuď skromnej , copak kamarád Evžen by nechtěl nový detektor v listopadu a příští rok další snad už o něco lepší z celkových Top 12ti nálezů za celý rok ?

no aby lidi nenadávali. Víš co.

Carpathian souhlas. Tohle si zaslouží soutěžit,moc fandím a už se tešim jak se to bude vyvíjet dál👍👍👍👍👏👏👏👏

nejlepší bude, já přemluvím zítra na dohledávačce Evžena, aby se registroval.

Jestli nebude meč v listopadový soutěži tak nehlasuju. Tomuhle nálezu se za letošní rok nevyrovná vůbec nic. A když už měl Evžen ty koule s tím vylézt na světlo a s archacema dohledat tak ať je i v soutěži. Už tady byly nálezy který našel někdo jinej a neregistrovanej a ve výběru byly. Tahle pecka je prokazatelně kopla v naší kotlině a skončí v muzeu. Nevidím důvod to z výběru vyřadit.

Jo takovejhle nález by měl v soutěži určitě být. Je jedno jestli za Odyho bo Evžena. ...

mara napsal, že tam bude a že to tam dovysvětlí kdo ho našel. :-)

To asi ani nemusí, všichni si můžou přečíst jak to bylo. ...

A rovnou přemluv Aldu Klicperu, at se přihlásí, ten určitě při svý fazoně brzo kopne trůn i se sedícím velmožem :-D :-D :-D

Klicpera kupuje teď medomed. :-D

Já bych byl taky pro to, aby se Evžen zaregistroval (navrhuji jméno Evžen, tak už ho známe) a zaslouženě se zúčastnil soutěže. Už jenom za to, že ho řádně odevzdal. Pro ostatní soutěžící co si své životní nálezy vychodili roky tvrdé práce je to smůla, ale štěstí v této naší zálibě hrálo a bude hrát roli. A tentokrát nahrálo Evženovi. ;-)

To obětování/deponování by mě zajímalo. Dnes už můžeme těžko s jistotou tvrdit, v co přesně tehdy lidé věřili. Proč ze země vyvěrá voda, proč se každý den na východě objeví slunce? Pro nás je už všechno jasné, vědecky dokázané. Pro ně to mohl být každodenní zázrak, který je nutné uctívat. Přemýšlení a víra pravěkých lidí by mě velice zajímala. Zrovna se chystám přečíst světové mytologie a na Germány, Kelty a Slovany už se velmi těším ;-)

steelfalco - žádný jiný nick než Evžen ani nepřichází v úvahu, určitě by se měl zaregistrovat.
Ještě tu není a už ho všichni známe. To bude entrée jak hrom :-D

Hlavně ať vás tam ten duch zítra nepobije, že mu rušíte klidný odpočinek.. a hodně zdaru! ✊🏻 .. Evžen sem musí. Tohle životní dílo si odměnu zaslouží 😉

To Agrill. Oni se snažili oddělit svět živých a mrtvých. Konkrétní bohy v době bronzové asi neměli. Zbožšťovali svoje bojovníky a proto jim stavěli mohyly.Bohové v konkrétní podobě asi začali uctívat až za keltů, teda aspoň v našich krajinách. A právě v nich asi personifikovali staré mýty bojovníků.

Je docela smutný :,-(
Že takovej peckovej :-O jestli ne nález roku :-P :-P
Má 70 hlasů
A můj holanďan 90 fakt divný a smutný.
Zítra vám držím palce ať to dopadne nad očekávání ;-)
Ať to píská

snad to všechno zítra dobře dopadne.

Po dlouhé době se přihlašuju na LP, a to jen a jen kvůli Evženovi, který tu navíc není ani registrovaný, abych mu dal palec! :-D
Velká gratulka Evžene! Tohle je vážně bomba nález!

Masakr :-O gratulace Evženovi :-)

Jde se na to! Tak snad bude operace "Riegsee" úspěšná! Lovu zdar. :-D

No,to je vysoká lať.!
A blbcom co se plahočí leta polem,lesem ,loukou se nezadaří.😃
Tak to asi má být!
Rád se ještě o tomhle příběhu dozvím víc.B.

Mečoun už se konzervákuje v odborné instituci!!!!!! Večer udělám klubovku s dohledávky. Byl to dar bohům.

8-)

Odysseus ..... nebo to tam nechal ožralý bojovník když se šel cestou z flámu vyčůrat v noci ke stromu ..... meč nechal zabodnutý v zemi aby mu "přitom" nepřekážel ..... pak se odpotácel domů a druhý den už to místo nemohl najít ;-)

Ahoj Seven. Ne v té mateční hornině byla úmyslně vykopána drážka a v ní byl meč uložen.Prostě tam chyběl kus tvrdé podložní horniny.V té drážce byl položen meč a kolem něj a nad ním byla jiná půda.

Myslíme si , že prostě nebyl zahrabán ale jen položen v lese do vykopané rýhy. Položili ho a odešli.

Když to je obtížné pochopit. Je to něco jako kdyby jsi dnes přijel novým bavorákem k lesu, zaparkoval, zamknul, zahodil klíčky a odešel.... :-/

:-D kdyby jsi měl 100 mega proč ne!?

Odysseus ...... v pohodě.

Jen jsem si dělala srandu.

Škoda že to nebyl hrob a nebo rozsáhlejší depot.

Přála bych Vám to.

Stellfalco proč ne když budeš mít 4promile :-D

úžasný! potlesk pro nálezce i syna bolesti :-)

Já su neskutečně rád za to, že jsem se toho všeho mohl zúčastnit. Bylo to úžasný mít v ruce takovej kus historie. A že díky Odysseovi skončil meč na správným místě. ;-)
A taky doufám, že se Evžen přidá mezi místní komunitu. Lovu zdar :-D

Podíl na meči má především Evžen, a následně pan archeolog mgr.H., vedoucí archeoložka muzea Šlapanice p. mgr. S., Bubák a má maličkost. Ukázková spolupráce při nálezu a záchraně cenného artefaktu. Děkuji všem zúčastněným. :-D

Tohle je top kop :-), kdoví jak byli vysocí 1v té době podle velikosti meče že?

Tento nález mi uniknul...zaregistroval jsem ho až v soutěži o nález roku. Je nádhernej. A má můj hlas.👌👌👌

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben