Část kříže jeruzalémských poutníků

Nalezeno dnes na louce.Škoda,že není kompletní.Tady nějaké info z netu:

Kříž byl založen papežem Lvem XIII s určením pro zbožné křesťany,kteří navštívili Svatá místa především však Jeruzalem.Papež dokonce vydal dne 2.května 1901 dekret o zřízení této pamětní dekorace.V zakládací listě je vyzvednut význam pouti křesťanů do Palestíny,hovoří o námaze a nebezpečí a odkazuje se na historii křížáckých válek a bojů v oblasti Palestiny a Jeruzaléma , památek na život a zázraky Krista a na vlastní Svatý hrob.


Popis kříže:


Avers: Nápis LEO XIII CREAVIT ANNO MCM ( Založil Leo XIII roku 1900)Na ramenech kříže jsou vyryté biblické výjevy z evangelia( Zvěstování,narození Krista.Křest Páně,Poslední večeře Páně). Na konci ramen je opět opis: AMOR CHRISTI CRUCIFIXI TRAXITNOS ( Láska ke Kristu ukřižovanému přivedl nás)


Revers:Na středu kříže je vyryto v medailonu Vzkříšení Páně. Na ramenech kříže pak vyobrazení z Křížové cesty: Kristus na hoře Olivetské,Bičování Trním ke korunování a Korunování trnovou korunou.Okraje kříže nesou nípis: SIGNUM SACRIITINERIS HIEROSOL ( Znak svaté pouti do Jeruzaléma)


Kříž byl předávám po ukončené poutě v Jeruzáemě a bylo příhlednuto k zásluhám o církev, společenskému postavení a funkci ve vedení výpravy do Svaté země.Pokud někdo vykonal nejméně dvě svaté pouti, mohl obdržet ihned kříž stříbrný. Pokud byl kříž udělován skupině poutníků, dělo se tak slavnostním způsobem.Každý poutník však také musel složit poplatek a to 10 švýcarských franků na údržbu svatých míst. Náklady na zhotovení kříže nebyly malé:


Zlatý kříž 150 franků
Stříbrný kříž 25 franků
Bronzový kříž 15 franků


Papežské svolení povolovalo nošení kříže jen při církevních slavnostech, mších a poutích,případně při audienci u papeže, což se však mnoho nedodržovalo a vidíme dekorované občany i při jiných,převážně společenských akcích.Dekret tedy byl vydán 2.května 1901,Podepsal jej kardinál Ledochowski a Aloisius Veccela. Mimo jiné dekret měl pětiletou zpětnou platnost a tak i poutníci z roku 1896 mohli tento kříž obdržet.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Medaillen (2 Meinungen) : Medaillen, kenigas: Medaillen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Část kříže jeruzalémských poutníků
Část kříže jeruzalémských poutníků
Část kříže jeruzalémských poutníků
Část kříže jeruzalémských poutníků

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Makro Racer
10 Stimmen
10 Stimmen
angezeigt:
1000x,
Kommentare:
1,
Finder:
kenigas kenigas
Fotografiert:
der 23. April 2017,
Eingefügt:
der 23. April 2017

Kommentare

Rád si nechám poradit ;-)jak jde příspěvek přehodit do jiné kategorie?Diky...

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben