Cvičný náboj wermachtu

Klein kanonen 34.
Cvičný delostřelecký náboj wermachtu pro nácvik dělostřelecké střelby na krátké vzdálenosti. Náboj byl vyvinut v roce 1934 v Německu. Olověná střela o váze 51,8g obsahovala zábleskovou a dýmovou slož indikující místo dopadu. Náboj byl používán v dělostřeleckém trenažéru,, Artillerie-Übungsschießgerät 34“ (Kleinstkanone 34), který byl vyvinut v polovině30.let techniky Achenbach a Schwab. Dělo mělo válcový závěr systému Mauser a bylo umístěno na trojnožce s možností otáčení 360°. Miřidla byla ze skutečného děla (např. Rundblickfernrohr 36). Střílelo se na terče ze dřeva nebo lepenky. Cíle byly 5-10x zmenšeny a umísťovaly se do vzálenosti 500 - max. 1000m, čímž se docílilo v záměrném kříži zaměřovače stejného výhledu jako u skutečného děla střílejícího na velkou vzdálenost na opravdové objekty.Od začátku výroby existovaly údajně dva druhy střel, označené jakoÜb-Patr. 34 AZ (Aufschlagzünder) a Üb-Patr. 34 BZ (Brennzünder) Nábojnice byla ve třicátých letech značena kódem P151 a ve čtyřicátých letech kódem dnf.

Po válce u nás zůstaly (jako kořistní) německé výcvikové zbraně Kleinstkanone 34 pro nácvik dělostřeleckých činností na cvičištích. Pro potřeby ČSLA byly repasovány, a snad i vyráběny podle německého vzoru, ve Vsetíně, včetně jejich munice 14,5x20R původního německého typu (s olověnou střelou). Celkem jich bylo pod označením CP 34 (cvičný prostředek CP vz. 34N) vyrobeno 300ks. Jelikož se v AČR využívají dodnes, jde možná o nejdéle sloužící a dosud používané zbraně v naší armádě vůbec.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Kleinkanone 34 (1 Meinung) haidrich: Kleinkanone 34

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu
Cvičný náboj wermachtu

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Vanquish 440
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
1200x,
Kommentare:
3,
Finder:
haidrich haidrich
Fotografiert:
der 5. Oktober 2021,
Eingefügt:
der 12. Oktober 2021

Kommentare

Zajímavá " kulka " 😁👍

Jo jo ještě patronu a je to pecka.😉👍🤫

:-/ :-( Dostřel 500m a protože to bylo v mírném kopcovém polí tuším odkud to lítalo :-( Bohužel tým směrem už je nova zástavba takže patrony budou pod základy domu nebo někde jinde ale mezí domy lozit nebudu :-D :-D :-D Ještě mně napadá že by to mohli střílet z jednoho kopce ale to by už tenkrát šlo přes střechy starších domu což je podle mně blbost :-/

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben