Fragment bronzového náramku

Tak nejspíš to bude kus přezky z 19 století, ale pro naše chudé muzeum to bude fragment bronzového náramku a basta fidli.:)
Hmotnost to má 21,8g. Objem 2708mm3. Hustota vychází na bronz 8,05g/cm3. Tloušťka patiny 0,15-0,2mm. Ale může být větší, měřil jsem to v místě odprýsknutí patiny a tam patina pořád je.
Pokochat se 3D modelem můžete zde:
https://grabcad.com/library/archeo_014-1

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie: unbekannt

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Fragment bronzového náramku
Fragment bronzového náramku
Fragment bronzového náramku
Fragment bronzového náramku

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:Minelab Equinox 600
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
523x,
Kommentare:
6,
Finder:
bobik600 bobik600
Fotografiert:
der 10. August 2022,
Eingefügt:
der 10. August 2022

Kommentare

Nebude spíš hřivna?

Gratuluji k nálezu a mimochodem jak se tak přijde k tak pěknému "skenu"?

Možná hřivna. Děkuji za gratulaci. Skener jsem si pořídil, protože jsem konstruktér na volné noze a hodí se na zkreslování tvarově složitých dílů. Ten můj scaner má přesnost výsledného stl tak +-0,1mm/100mm. Dal jsem za něj 130 000Kč. Ale dají se koupit scanery i za 20 000Kč které by na takové archeoskeny bohatě stačili. I přesnost je slušná, zhruba tak dvakrát horší, než u toho mého.

Tak To moc gratuluji. Stará přezka to nebude, tvarově tomu neodpovídá. Buď hřivna nebo náramek. Pokud víš tloušťku patiny, tak si dohledej na netu, jakému odpovídá staří. Používá se to k dataci, jako jeden z možných způsobů. Teď už jen zbývá , abych našel ten zbytek :-) :-). Skvělý nález

Hledám, hledám a nenacházím. Vím, že to tady někdo zmiňoval, kolik nabude patina za jedno století. Ale vzhledem k tomu, že bronz může mít různé složení tak i přírůstek patiny bude různý. Učení stáří bronzu dle patiny bude nejspíš hodně orientační. Taky záleží na přístupu vzduchu a na složení půdy.

Děkuju za info...skener moc pěkný :-D, no na mě moc drahý.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben