Fragmet hlavně 2

Jako tady ruku do ohně nedám, že je to fragmet z roztržené hlavně hákovnice či píšťali. Ale zdá se mi to dost pravděpodobné. Není to tak zřejmé, jako z mého prvního nálezu, ale náznaky tam jsou. Hmotnost úlomku je 58,55g. Objem je 9,58cm3. Hustota je 6,1g/cm3. Na bronz je to málo, chybí tam tak 20g. Ale zdá se to být docela porovité, také když vezmeme do úvahy nižší hustotu patiny a špíny, která při povrchu 3000mm2 může udělat i 1-2cm3 tak se možná k tomu bronzu dostaneme.

Zase jak je mým zvykem, 3D sken fragmentu si můžete prohlédnout a stáhnout zde:
https://grabcad.com/library/archeo_16-1

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie: unbekannt

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2
Fragmet hlavně 2

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:25 cm
Verwendeter Detektor:Minelab Equinox 600
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
1122x,
Kommentare:
7,
Finder:
bobik600 bobik600
Fotografiert:
der 25. Februar 2023,
Eingefügt:
der 25. Februar 2023

Kommentare

A přitom taková blbost, co? ;-)

No aby to nakonec blbost (resp.něco jiného) nebyla-o. Má to nějakou lokační souvislost s tím předchozím fragmentem? Ta značná pórivost je až zarážející a prakticky ten fragmentární zlomek ani nevytváří smysluplný tvar,který by ho primárně přiřazoval k hlavni pal.zbraně.

Oceňuju tu "hravost". U mě by to určitě skončilo v kýbli. ;-)

Zase mi vychází devitiuhelník. Ale je možné, že výbuch ten fragment trochu rozbalil. Je škoda, že u někoho takový nález skončí ve šrotě. V tom našem minimuzeu Královského Hvozdu máme už tři takové fragmenty, tohle bude čtvrtý. Podle mě je to docela zajímavý doklad krušných začátků střelnýho prachu, kdy možná bylo zabito více střelců explozí zbraně, než zastřelených.

To je zajímavý,že středověké -hraněné- hlavně jsou v naprosto drtivé většině hexagonální nebo oktogonální..

ahoj Bobíku, super jak si si to zpracoval, Máš zjištěno jestli hákovnice či píštali byly devítihran?

No ono spíše došlo během exploze napřed k vydutí hlavně, tedy ke zvětšení vnitřní dutiny, nastala plastická deformace a a pak došlo k otržení fragmentu. Tedy skutečná ráže bude menší a počet vnějších hran taky. Ono, když si zadáme do vyhledávače vydutí hlavně, tak u ocelové hlavně je vidět lokální zvětšení ráže v rámci několika mm. U bronzové hlavně lze očekávat přetvoření větší.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben