Franciska

Slovanská házecí sekera, pokud se nepletu :)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Dolche, Messer, Schwerter und Äxte (6 Meinungen), Militaria (1 Meinung) Pavel102: Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, jajan: Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, : Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, habán: Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, : Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, Hogofogo: Dolche, Messer, Schwerter und Äxte, koudy4ewer: Militaria

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Franciska

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:21 cm
Verwendeter Detektor:CS6MXi
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
2169x,
Kommentare:
24,
Finder:
Pavel102 Pavel102
Fotografiert:
der 23. Juli 2013,
Eingefügt:
der 23. Juli 2013

Kommentare

Pěkný kousek,skoro stejnou jsem také našel jako kusovku,ale bývají hlavně jako hrobová výbava slovanských bojovníků v mohylách.Tvarově se dělí na řadu typů.Šup s ní do muzea. :-)

Přesně jak píše Husita , je to slovan ;-)

Špatně sem si to asi přečetl :), ale chybami se člověk učí. Jinak do muzea samozdřejmě poputuje :)

http://www.google.cz/search?q=franciska+sekera&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lOHuUdG4CI_1sgaMz4HQAg&ved=0CCwQsAQ&biw=513&bih=510 na Y.T.je o tom super dokument,.ale nejak to nemůžu dohledat :-(

No jen dodám že sekera byla dobře stavěná na prorážení kroužkové zbroje. Gratuluji ke krásnému nálezu.

Jinak děkuji za odpovědi.

Jasně, co Slovan, to těžkooděnec navlečený v kroužkové brni a s pozlacenou přilbou. A nebude to na prorážení těch pozlacených přileb? :-D

No po té přilbě sem se nedíval, já šel po železe :-D

Pavel102:Já chodím raději po žhavém uhlí. A le ta sekerka je tedy parádní, gratuluju. :-)

Myslíš ten nedávno nalezený Sámů deník? Je to blbě přeložený, ve skutečnosti to číslo je o řád vyšší. K tomu stříbření, odkazuji na práci Prof. Von Hagena z Heidelberské university. ;-)

Uvidíme se v září na konferenci v Miláně, tak ti to tam přivezu. Jinak Adams, to je blamáž, sám nedávno přiznal chyby... ;-)

No to si dovoluji nesouhlasit, podle všech známek je pravý, existuje několik znaleckých posudků, které jasně prokazují jeho pravost. Navíc, podpis na konci je jasně Sámův, podle grafologů je shodný s podpisemna tzv. Chelderichově bule.

No vidíte kuci, jak z nálezu, který je šptaně zapsán, vznikne zajímavá diskuse. Akorát "my" normální smrtelníci z ní známe jen toho Sámu.

Já znám ještě to Miláno , to je na Karlštejnsku :-D :-D :-D :-D :-D :-P :-P :-P :-P

No možná by jste se divili co bylo běžné v té době a i dřív, mám nálezy kroužkové zbroje i z laténu. :-P

Nebria: věřím, kroužkovka z laténu je pecka, rád na to mrknu, když budeš ochotný sem dát fotky. Nicméně se domnívám, že kroužková brň byla až do vrcholného středověku víceméně záležitost nobility a úzké vyšší vrstvy družiníků. Rozhodně se nejednalo o masovou záležitost, zejména ne na našem území. :-)

To máš asi pravdu, jistě to ale nevíme, ovšem tato sekera při nějakých testech byla opravdu dokonalou zbraní na kroužkovou zbroj, normální bradatice ji neprosekla, tato ano. Pokusím se dohledat odkaz kde jsou i fotky poškození kroužkové zbroje zbraněmi. Bohužel fota nalezené kroužkové zbroje nemám, ale snad dohledám kresbu, alespoň vazby kroužků bych měl mít.

To máš bezesporu pravdu, samozřejmě úzké ostří bojových seker prošlo bez problému jakoukoli tehdy používanou zbrojí. Trošku srandy ale neškodí, ne? Zajímala by mě ta laténská kroužkovka, to je stratifikovaný nález?

Hogofogo: ano je stratifikovaný a doufám že bude v brzké době opublikovaný. Jinak se nebráním žádnému humoru, naopak, nakonec tvůj nick a avatar jasně mluví že nadsázku miluješ ;-)
Husita: máš pravdu, ale nezapomeň že se také mluvilo o velké vzácnosti slovanskoavarských kování a že je nosila jen nobilita a jak se díky detektorům zjišťuje měl je na opasku v každé dědině nejeden člověk, vše je jen otázkou zachování se daných předmětů do dnešní doby a také o náhodách v archeologii. Sám si také na problém vzácnosti nálezů kroužkové zbroje v dnešní době odpovídáš, každá část se schovávala a asi také používala po generace, těžko ji někdo zahodil, nebo ztratil. Ono seker tohoto typu taky nejsou stovky :-). Americký pořady sem netahej, nesnáším je!! :,-( Jinak máš samozřejmě pravdu že to ostří pronikne takřka vším, už díky pádnosti této sekery na dlouhém toporu. O složitosti a pracnosti výroby kroužkové zbroje se rozhodně nepřu, to je asi každému kdo ji měl možnost vidět jasné, i blbá kopie z podložek je dřina a to se nedá výrobní postup naprosto srovnat, je to jako srovnávat výrobu koloběžky s výrobou motorky :-D
Prosím berte to jako pokec o daném problému, ne jako snahu prosazovat nějaký názor z mé strany, spíš seo to zajímám a rád se poučím.

No to já taky ne ;-)

Hele Jiří nebude ten ročník trochu jinak než 2014 ? :-P

A myslíte, že tokové masové hroby u nás nebudou? Neříkám, že takové velké, ale je divné aby defakto od středověku až do teď se tu střetávaly evropské mocnosti, a předtím nic,... Čr je až moc dobře položené na to, aby zde byly nějaké zajímavé bytvy i třeba za slovanů... jen to prostě čeká na objevení...

Kelt122: Celá záležitost je přísně utajovaná, publikace se bude vydávat až příští rok, takže chápeš, že Husita nebude mluvit, ani kdybys ho mučil... ;-)

:-D :-D :-D :-D :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben