Jehlice se zdobeným krčkem

Ahoj všem,
tak jsem se vrátil na pole, kde jsem našel jehlici s kyjovitou hlavicí, ale k místu to bylo pár set metrů od silnice. Cesta okolo pole je páté cenové, ale byla suchá, tak jsem se rozhodl využít své SUV značky Renault Thalia a dvacítkou jsem si to pěkně zkrátil. Už v dálce jsem pozoroval přicházející postavu a chvíli na to jsem v ní poznal dědu, co mě tu posledně udělal pěknou přednášku o okolí. Nežli jsem se připravil, byl u mě a hned se vyptával.

Tak co jste tady posledně našel? – Jen kousek zeleného drátku s bambulkou na konci. Schválně jsem to vzal do muzea a už tam nepůjdu. – A pročpak? – Prý je to bronzová jehlice tři tisíce let stará. Ze sebe nenechám dělat blbečka. Vždyť se píše teprve rok 2022. – Ááááááááá.

V tu chvíli děda zkameněl, dostal štronzo, prostě by se v něm krve nedořezal a jen na mě nevěřícně koukal. Pro efekt jsem si ještě hlasitě mlasknul a zavrtěl hlavou, a pak už jsme se na sebe jen dívali. Těch cca patnáct sekund bylo neskutečně dlouhých. No, pokrový hráč by ze mě být nemohl. Začal mi cukat koutek a děda už byl doma.

Ááá mladý pán jedl vtipnou kaši! – Nóó za čtrnáct let šedesát, tak ten mladý už asi ne, a nepomohlo by mi ani, kdybych byl rozený 29. února a kaše to nebyla, ale segedín se šesti.

Pak už se děda jen smál. Nevím, jestli se smál mně, nebo na mě. Chvilku ještě popovídal a pak se rozloučil. Já pustil Žeryka se slovy ,,hledej Žeryčku, hledej kyjovitý sestřičku‘‘. Pět minut a byla tam.
Hlavička není rovná, tak jehlice s pečetítkovitou či hřebíkovitou hlavicí odpadá. Na polokulovitou je to malé, takže jsem zavedl nový druh.

Jehlice s půlčočkovitou hlavicí a zdobeným krčkem. Snad se to ujme.

S pozdravem Martin

Literatura a obrazová příloha:
Encyklopedie pravěkých pokladů v Čechách_Lubor Smejtek, Michal Lutovský, Jiří Militký

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Nadeln (1 Meinung) quo_vadis: Nadeln

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem
Jehlice se zdobeným krčkem

Fundumstände

Lokalität:Pardubický kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:10 cm
13 Stimmen
13 Stimmen
angezeigt:
973x,
Kommentare:
13,
Finder:
quo_vadis quo_vadis
Fotografiert:
der 28. Mai 2023,
Eingefügt:
der 28. Mai 2023

Kommentare

Pěkný nález i "omáčka" ;-) ;-)

Povedený hřebík ;-)

Pěknej hřebik Martine😁.
Gratuluju, parádní kop👍👍🙂. Já na ty jehlice štěstí nemám 🤷

Nádherná jehlice👍👍bez váhání bych ji bral víc,jak SUV Thália!!🤭😂

Pěknà jehlica ;-)

Paráda 👍👍👍👍 je zajímavé, že není za ty léta v zemi popraskaná 😁😉👍

Super 👍 i omáčka 👍😂😂😂

Pěkné 👍 hlavně omáčka 👍👍😉☘️

👍👍👍🍀

Ahoj kluci, děkuji, jsem rád, že se líbí.

Cémo mě by to zajímalo, co to způsobilo, olovo do bronzu začali dávat už Kelti a Římani v tom pokračovali. U artefaktů zkoušených na složení z doby římské (Dobřichov-Pičhora) byl obsah olova až 25%. Na podobnost prasklin s Pb poukazoval Luk. Nebo to způsobil daný poměr zinku a mědi? Já bych to vyzkoušel a tu dvacku bych do toho poštovného vrazil abych to odeslal zpět, ale musí být zájem i na druhé straně. A když bychom znali složení, určíme stáří, když mosaz Římané také znali? Mosazný plech je od první poloviny 16.století – náprstky. Šest exemplářů staršího data a snad původem z Norimberka jsem kdysi zkoušel, všechny jsou z měděného plechu. Jen ten dvojitý co mám na LP je vrchní plášť z mosazného plechu (6,8%Zn) vnitřek je mix Cu, Zn,Pb,Fe.... na něm degradaci nepozoruji, je tak z 18. – 19.století. No nic. Necháme to koňovi, ten má větší hlavu.
;-)

quo, já bych to taky nechal koňovi 👍 šak právě , bez nějaké analýzy, můžeme jen dedukovat. Mosaz se tehdy ne vyráběla jako dnes, zinek se získával pražením atd. Olovo se přidávalo, kvulivá lepším mechanickým vlastnostem , ale muselo se to umět ☝ Přidal jsem taky několikrát olovo do bronzu a už sem psal, že mě pronikalo na povrch , normálně to celé po krátké době sešedlo.. toto dělá i zinek, který se z kovu vytrácí 🤷‍♂️ Teď sem si o tom něco nastudoval a vnitřní pnutí a korozní praskání ,píšou pouze u mosazi , ale nemá na to vůbec vliv, jestli je to v zemi 🤷‍♂️ praskala jim samovolně i ve skladech.. 👍😉

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben