K určení

...netuším, ale rytina mi přišla zajímavá.....podle rubu možná o AB knoflík....

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Arsenbronze (4 Meinungen) SirMaik: Arsenbronze, Ory: Arsenbronze, Vlnovec: Arsenbronze, lundy_killer: Arsenbronze

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

K určení
K určení

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Minelab Xterra 705 + Tornado
8 Stimmen
8 Stimmen
angezeigt:
820x,
Kommentare:
12,
Finder:
Fery35 Fery35
Fotografiert:
der 26. April 2017,
Eingefügt:
der 26. April 2017

Kommentare

Jo ab knoflík

možná kdyby si to otočil ,tak to jsou zkřížené sekery pod nějakou stříškou.... řezník ?..... jen hádám :-)

já vidím krmelec napíchnutej ve večerníčkovo čepici :-))

Teda sekeru tam nevidím a to mám fantazii slušnou :-D

já vidím 2, tak já mam asi fantazii až moc velkou... ( nic jsem nepil ani nekouřil) :-D vlož ještě otočenou fotku ,at' můžem lépe bádat .... ;-)

17.-18. století, arsenbronzové knoflíky
Knoflíky selské krojové z arsenbronzu ze 17 až 18 století. Zvláštní kapitolou v oboru knoflíkářství, jsou knoflíky z bílého bronzu, nebo-li arsenbronzu. Jedná se slitinu mědi, cínu a arsenu a výhradně o malou manufakturní produkci spíše domácího typu, která opanovala knoflíkářskou výrobu v 17. a 18-tém století. Jejich výroba se zrodila počátkem 17. tého století v Německu a brzy se rozšířila po celé Evropě. Poměrně primitivní způsob lití do hliněných forem a následné lidové zdobení, umožnilo mnoha rodinám zvláště v podhorských příhraničních oblastech určitou formu zisku a přežití. Jejich výroba končí počátkem 19 - tého století, kdy si po Napoleonských válkách zbídačelá Evropa žádá mohutnou produkci téměř všeho -knoflíků nevyjímaje. S nástupem průmyslové revoluce 19. století výroba arsenbronzáků tedy velmi rychle ustala. Zejména vytlačením strojovou výrobou, která byla kvalitnější, rychlejší i levnější. Pro hledače však zůstává tento typ knoflíku velmi žádaný a sběratelsky zajímavý, neboť každý kus je v podstatě originál a díky materiálu i po 200 letech velmi zachovalý exemplář. Arsenbronzáci patří mezi výtvarná minidílka lidové tvořivosti, jenž jsou ozdobou každé sbírky.
http://www.scheibenknopf.de/

Jo trochu mi to připomíná symboly z nějakého pečetítka

Otočit a vylezou sekery :-D

A nad němi bude krov

možná tesař, mohli tam vyrýt jakékoliv řemeslo... :-)

..jak praví kolega - vypadá, že to sou nástroje tesaře - je to otočený, nahoře možná trojúhelníková olovnice, dule - podle těch zkosených a vybraných konců - 100% úhelnice

Pěknej. ;-) Mám podobný, ale ten vyrytý předmět je tam stylizovaný do podoby květiny.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben