Knoflík od firmy HIRSCHE, BRÜN

Nalezen na jaře, ještě za chladných rán v hájku. Stav byl nic moc, žádné zdobení, ale zaujal mě nápis vně rubové strany. První pokus o čištění mě deklasoval - odlomil jsem očko. Tak jsem odložil knoflík do oleje a nechal máčet a máčet. Nedávno, ve chvilce volna jsem ho dočistil, celkem prokoukl a něco málo zjišťoval. Zde je info:
Franc Hirsche 1799 - 1878 pocházel z Brněnské cínařské rodiny Hirsche. Na cechovním znaku brněnských cínařů z roku 1810 je mezi čtyřmi jmény uvedeno i jméno jeho strýce, měšťana Antonína Hirsche. Cínové knoflíky nebyly jedinou produkcí tohoto cínařství, přesto za ně Franc Hirsche získal i mezinárodní ocenění. Jen pro zajímavost něco, co vypovídá o velikosti produkce. V roce 1844 spotřebovalo toto cínařství 260 zentner cínu, 155 zentner olova. Z toho produkce knoflíků, které putovaly do Čech, na Moravu a do Uher činila 60 až 70 zentner. Stará německá jednotka zentner činila 50 kg (převzato z Detektorweb, ovšem bez souhlasu a tímto se autorovi omlouvám).
Jen pro zajímavost, Brno se psalo v němčině se dvěma N, tedy BRÜNN, ale na knoflíku je pouze jedno N. Nevím proč, třeba někdo bude vědět. Ø = 24 mm.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Pb/Sn-Legierung (1 Meinung) Kuldare: Pb/Sn-Legierung

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Knoflík od firmy HIRSCHE, BRÜN
Knoflík od firmy HIRSCHE, BRÜN
Knoflík od firmy HIRSCHE, BRÜN

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:Deus
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
462x,
Kommentare:
1,
Finder:
Kuldare Kuldare
Fotografiert:
der 4. November 2021,
Eingefügt:
der 4. November 2021

Kommentare

pěkný popis .. :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben